Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Nezaradené

Bosch predstavil úplne nový Smart System pre elektrobicykle

Nový systém obsahuje novú aplikáciu a batériu, ktorá má väčší dojazd ako iné batérie Bosch.
Biker
Bosch predstavil úplne nový Smart System pre elektrobicykle

Spoločnosť Bosch predstavila novú aplikáciu eBike Flow a tiež hardvér, ktoré spolu tvoria nový inteligentný systém, ktorý umožňuje väčšie možnosti prispôsobenia elektromotorov a ovládacích prvkov.

Nový Smart System sa sústreďuje na pohonnú jednotku Bosch Performance Line CX 2020 a prináša aktualizáciu vzhľadu  e-bike systémov Bosch s novým ovládačom na riadidlách a hlavnou jednotku.

K dispozícii je aj nová batéria s názvom PowerTube 750 (s kapacitou 750Wh), ktorá podľa spoločnosti Bosch ponúka maximálny dojazd v jej súčasnom portfóliu batérií pre elektrické bicykle.

Po desiatich rokoch výroby pohonných jednotiek a softvéru pre elektrobicykle sa najnovšie novinky spoločnosti Bosch snažia zabezpečiť budúcnosť značky, pričom aplikácia by mala postupne získať ďalšie funkcie a slúžiť ako prostriedok pre e-bike cyklistov na aktualizáciu ich bicyklov.

Nová aplikácia eBike Flow

Doteraz spoločnosť Bosch umožňovala modifikovať funkcionalitu e-biku prostredníctvom aplikácie eBike Connect, ale po vydaní novej aplikácie eBike Flow by jej nové funkcie a schopnosť aktualizovať e-biky mali znamenať nový vývoj v budúcnosti.

Používatelia budú môcť prostredníctvom aplikácie meniť jazdný režim svojho elektrobicykla nastavením podpory, dynamiky, maximálnej rýchlosti a maximálneho krútiaceho momentu na pohonnej jednotke Bosch.

Spoločnosť Bosch tvrdí, že to umožní cyklistom nastaviť si bicykel tak, aby zodpovedal štýlu jazdy a tiež trase, ktorú plánujú prejsť. Napríklad vyššie rýchlosti sú žiadané pri dlhších víkendových jazdách v prírode, ale nie pri jazde v meste.

Zaznamenávanie jazdy aj bez telefónu či cyklopočítaču

Ďalšou funkciou novej aplikácie je jej schopnosť automaticky zaznamenávať jazdu hneď, ako začnete šliapať do pedálov a ani nemusíte mať so sebou smartfón.

Spoločnosť Bosch sa k tejto téme bližšie nevyjadrila, ale predpokladáme, že budete musieť mať trvalo zapnuté sledovanie polohy a prepojený aj telefón a bicykel.

Tieto zaznamenané jazdy budú poskytovať údaje o jazde a kondícii, ktoré sa po skončení aktivity môžu zdieľať s aplikáciami, ako je napríklad Apple Health či Strava.

Aplikácia eBike Flow bude pod technickejšími a „wow“ funkciami zobrazovať aj jednotky a dôležité informácie, ktoré pomôžu udržať vás a váš e-bike v pohybe. Patrí medzi ne aktuálna úroveň nabitia batérie, najbližší plánovaný servisný termín e-biku a celkový počet najazdených kilometrov pohonnej jednotky v rôznych režimoch.

Menej zaujímavé pre konečného spotrebiteľa, ale asi viac pre značky bicyklov je, že podľa spoločnosti Bosch si výrobcovia elektrobicyklov budú môcť prispôsobiť vzhľad aplikácie tak, aby zodpovedala ich vlastným požiadavkám.

Bosch uvádza, že aplikácia bude k dispozícii od jesene 2021 na stiahnutie pre systémy Android a iOS. Bude podporovať angličtinu, francúzštinu a nemčinu a ďalšie jazyky budú nasledovať.

Ovládač Smart Systemu, hlavná jednotka a batéria

Aplikácia eBike Flow je jednou zo súčastí nového Bosch Smart System spolu s viacerými ďalšími hardvérovými zmenami.

Jednou z nich je nový LED ovládač. Bosch uvádza, že ovládač sa ľahko a intuitívne používa palcom a umožní vám ovládať systém e-bike bez hlavnej jednotky. Prostredníctvom LED svetiel bude zobrazovať všetky najdôležitejšie informácie o elektrobicykli a jeho pohonnom systéme vrátane aktuálneho stavu nabitia batérie a úrovne podpory.

Ďalšou zmenou je aktualizácia hlavnej jednotky Bosch Kiox, ktorá sa teraz nazýva Kiox 300. Jednotka má jasný displej, ktorý je čitateľný v každej jazdnej situácii a ukazuje všetky dôležité údaje o kondícii.

Na rozdiel od predchádzajúceho modelu Kiox, má nová verzia beztlačidlový dizajn a ovláda sa pomocou LED ovládača alebo tiež aplikáciou eBike Flow.

Súčasťou systému je aj nová nabíjateľná batéria PowerTube 750, ktorá je podľa spoločnosti Bosch určená na „dlhé a náročné jazdy“.

Bosch tvrdí, že batéria ponúka maximálny dojazd v súčasnej kolekcii batérií Bosch a je optimalizovaná pre veľké stúpania a vzdialenosti, vďaka čomu je vhodnou voľbou pre najlepšie cestné a najlepšie horské elektrobicykle.

Podobne ako ostatné batérie PowerTube od spoločnosti Bosch, aj batéria 750 je lítium-iónová a býva umiestnená priamo v ráme bicykla.

Bosch uvádza, že batéria sa „vyznačuje mimoriadne vysokou hustotou energie“ a že ju možno nabiť na 50 % za niečo vyše dvoch hodín a úplne za približne šesť hodín pomocou rýchlo-nabíjačky Bosch.

Bohužiaľ, v tejto chvíli sa spoločnosť Bosch bližšie nevyjadrila k dojazdu, ale vzhľadom na to, že najvýkonnejšia batéria v jej súčasnom portfóliu podľa tvrdení prejde v móde „Active“ viac ako 220 km. Podľa toho je možné, že PowerTube 750 bude disponovať skutočne dlhým dojazdom.

Elektrobicykle búdú v budúcnosti inteligentnejšie

Spoločnosť Bosch chce zdôrazniť, že nová aplikácia a Smart System sa budú časom vyvíjať, pričom do aplikácie sa budú zavádzať nové aktualizácie a aplikácia bude schopná posielať aktualizácie „over-the-air“ do samotného systému (stiahnuté do aplikácie cez internet a odoslané do bicykla cez Bluetooth).

Claus Fleish, generálny riaditeľ spoločnosti Bosch eBike systems hovorí, že to používateľom elektrobicyklov ponúkne dodatočnú hodnotu pri kúpe elektrobicykla so systémom Bosch: „Svoj ebike môžu kedykoľvek sami aktualizovať a vybaviť ho novými funkciami, ktoré v budúcnosti vyvinieme. To znamená, že e-bike sa dá vylepšiť aj po zakúpení a zostane aktuálny počas celej svojej životnosti.“

Spoločnosť Bosch tvrdí, že v nasledujúcich rokoch uvedie na trh mnoho ďalších funkcií, vďaka ktorým budú elektrobicykle inteligentnejšie, prispôsobiteľnejšie a bezpečnejšie. To bude nevyhnutne zahŕňať aktualizácie nielen softvéru, ale aj hardvéru elektrobicykla.

Jedným z príkladov budúceho hardvéru, ktorý spoločnosť Bosch uviedla, je ConnectModule, ktorý bude poskytovať ochranu proti krádeži.

Kompatibilné elektrobicykle sa v budúcnosti budú môcť týmto systémom dodatočne vybaviť. Zlodejov bude pravdepodobne odrádzať zvukovým alarmom a majiteľom umožní sledovať polohu bicykla prostredníctvom aplikácie eBike Flow, ak zlodej na bicykli odíde.

Vaše komentáre

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu