Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Výpredaje bicyklov nebudú. Ako nájsť bicykel za dobrú cenu?

Bicyklové predajne zívajú prázdnotou a dokonca aj na biky direct sale značiek objednaných z internetu začiatkom minulej zimy mnohí čakali vyše pol roka. Je teda viac než logické, že posezónne výpredaje nebudú. Musíte ušetriť inak. 
Ivana Budajová
Výpredaje bicyklov nebudú. Ako nájsť bicykel za dobrú cenu?
Nielen bicyklov, ale aj mnohých komponentov a doplnkov bol na trhu od minulého roka nedostatok. Situácia sa už pomaly zlepšuje, no tí, ktorí si reťaze a brzdové doštičky nakúpili do zásoby ešte predtým, než v e-shopoch zasvietili nulové stavy, boli počas leta vysmiati.

Naopak, ak niekto s kúpou bicykla čakal na jeseň s vidinou nižšej investície, už taký vysmiaty nie je. Treba sa zmieriť s faktom, že na tých zopár bicyklov, ktoré sú ešte stále v predajniach vystavené s metrovými rozstupmi, predavači zrejme nebudú o niekoľko týždňov vešať krikľavé tabuľky s veľkým znakom %, ani na výklady lepiť plagáty s nápisom Veľký výpredaj.

Niekoľko sezón staré ležiaky sa vypredali ešte minulé leto, tohtoročných modelov bol zúfalý nedostatok a predajne pomaly naskladňujú nové modely 2022. Dostali sme sa do situácie, že kupujúci je v podstate rád, ak si vôbec má aký bicykel kúpiť, a nie, že vkráča do predajne so žiadosťou o zľavu, inak nechá pol výplaty inde.

iektorí výrobcovia dokonca už teraz hlásia, že nové modely 2022 nebudú dostupné ani na jar, možno ani v lete a tiež si na ne pekne dlho počkáte. Na situáciu v bike shopoch sme sa opýtali Mareka Varhaňovského, majiteľa predajne BIKEPRO v Banskej Bystrici.

Budú alebo nebudú výpredaje?

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že nie je čo vypredávať, pretože záujem o cyklistiku bol počas uplých dvoch sezón enormný. Najmä najžiadanejšie cenovo dostupné bicykle boli aj počas sezóny nedostatkovým artiklom, a teda sa neobjavia ani vo výpredajoch.

Takmer všetky bicykle sa predali a v obchodoch či u dodávateľov ich zostalo naozaj málo. Cenotvorba, do ktorej patrí aj ponúkanie zliav zákazníkom, je však na individuálnom uvážení obchodníka.

Ak sa rozhodne, že si tohtoročné modely, ktoré ešte nepredal, nechá, nemusí robiť výpredaj, pretože ich na jar predá za plnú cenu. Alebo dá na ne zľavu, aby mal dostatok miesta na nové modely, ktoré pomaly začínajú predajne naskladňovať. To je aj náš prípad.

V BIKEPRO bol už počas augusta výpredaj kvôli tomu, že nových bicyklov máme predobjednaných až päťkrát viac ako doteraz, čo je obrovské číslo.

Takže budúcu sezónu bude už bicyklov dosť?

Objednali sme viac bicyklov hneď z niekoľkých dôvodov. V dodávkach budú počas roka určite ešte škrty a viac-menej počítame s tým, že z objednávky nám nepríde úplne všetko. Bicykle budeme naskladňovať, vystavovať a predávať postupne, tak sme si aj z hľadiska priestoru predajne mohli dovoliť objednať vyššie množstvo.

Posledný dôvod je, že v roku 2022 budú dostupné len bicykle, ktoré sme pre zákazníkov predobjednali a ďalšie sa už počas sezóny nebudú sa dať doobjednať. Ak bol niekto zvyknutý, že si bicykel na jeseň v predajni predobjednal, dnes to už nie je možné, pretože tento rok sa robili objednávky už v máji či v júni.

Na bicykle od niektorých výrobcov sme dokonca robili aj objednávky na sezónu 2023, čo je šialené. Zákazníci, ktorí sa o kúpe nového modelu len rozhodujú, si však môžu už teraz vybrať a rezervovať niektorý z predobjednaných modelov. Počas sezóny sa však s najväčšou pravdepodobnosťou nebude dať doobjednať nejaký model, nejaká farba či veľkosť biku.

Kedy sa teda trh s bicyklami vráti do normálu?

Návrat k tomu, na čo sme boli zvyknutí, sa nekoná a, bohužiaľ, ani v najbližších dvoch rokoch to na výrazné zlepšenie nevyzerá.

Najprv sa zdalo, že problém bude len v roku 2022, no už teraz máme informácie, že ani v roku 2023 na tom trh nebude lepšie. Covid sa vracia vo vlnách, čo narúša mechanizmus výroby. Výroba v Ázii je spomalená, či dokonca stopnutá, práve kvôli covidu a neverím, že sa to v roku 2024 vráti do normálu. Bohužiaľ.

5 tipov, ako zaplatiť za bicykel menej

Chce to síce trpezlivosť, no nie je to nemožné. V prvom rade je potrebné si ujasniť, čo znamená dobrý a čo považujete za lacný bicykel. A ak sa bavíme o význame slova dobrý, je možné ho interpretovať najmä ako vhodný bicykel pre potreby jazdca a následne ako kvalitný. Cenový strop si už musí určiť každý sám.

1. Jedna z možností, ako ušetriť, je prehodnotiť, či je naozaj nevyhnutné mať bike v cene polročného platu priemerne zarábajúceho Slováka a kúpiť si lacnejší model.

Celý článok si prečítate v aktuálnom vydaní magazínu Biker

Magazín Biker si môžete kúpiť vo vašich novinových stánkoch.

Pridajte sa k predplatiteľom

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu