Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Návod: Ako čítať tabuľky geometrie bicyklov?

Naučte sa, čo znamenajú jednotlivé pojmy a ako vplývajú na to, ako sa bike bude správať.
Biker
Návod: Ako čítať tabuľky geometrie bicyklov?

V testoch píšeme o reachi, rázvore či dokonca takých obskúrnych rozmeroch, ako je ofset vidlice. Ak neviete, čo tieto pojmy znamenajú a ako ovplyvňujú jazdné vlastnosti bicykla, tu sa to dozviete.

Ako tieto rozmery ovplyvňujú správanie bicykla sa dočítate tu: Naučte sa všetko o geometrii bicyklov

1. Reach

Dnes ide o najčastejšie skloňovaný rozmer nových bikov. Označuje horizontálnu vzdialenosť medzi stredom pedálovania (tam, kde sú ložiská kľúk) a vrchom stredu hlavovej trubky. Určuje, ako ďaleko budú rajdy od vašich nôh, keď stojíte na pedáloch.

2. Zadná stavba

Dĺžka zadnej stavby, teda vzdialenosť medzi stredom pedálovania a oskou zadného kolesa.

3. Predný stred

Predný stred je presne tým istým údajom ako zadná stavba, akurát v prednej časti bicykla. Pomer medzi predným a zadným stredom určuje, ako bude pri postavení sa zo sedla rozložená vaša hmotnosť medzi kolesami.

4. Rázvor

Vzdialenosť medzi oskami kolies výrazne ovplyvňuje stabilitu bicykla. Čím je rázvor väčší, tým ďalej musíte preniesť ťažisko, aby ste prinútili bicykel zmeniť smer. Dlhšie bicykle tak nárazy rozhodia o niečo menej, no zároveň nie sú také hravé a vyžadujú si proaktívnejší jazdecký štýl.

5. Výška stredu

To, ako vysoko je stred pedálovania zavesený nad zemou, ovplyvňuje, ako vysoko budete mať ťažisko na biku. Čím je nižšie, tým je bike stabilnejší, menej sa zanára pri brzdení a tým nižšia je pravdepodobnosť, že vás prehodí ponad rajdy. Príliš nízky stred však zvyšuje riziko, že zavadíte pedálom o zem pri pedálovaní.

6. Efektívny sedlový uhol

Uhol samotnej sedlovej trubky môže byť iný ako oveľa smerodajnejší údaj zvaný efektívny sedlový uhol. Ide o uhol imaginárnej priamky nekreslenej cez stred pedálovania a stred sedla vysunutého v pedálovacej pozícii. Určuje, ako efektívne a komfortne budete pedálovať pri rôznych stúpaniach, aj kde bude umiestnené vaše ťažisko na výšľapoch.

7. Hlavový uhol

Ide o uhol, ktorý zviera os riadenia (imaginárna priamka, ktorá prechádza stredom hlavovej trubky) so zemou. Položenejší (menší) uhol zvyšuje stabilitu bicykla, pretože „vysúva“ predné koleso ďalej pred kokpit, čo zvyšuje tzv. trail.

8. Offset vidlice

Offset vidlice označuje paralelnú vzdialenosť medzi osou riadenia a prednou oskou. Dnes sa používajú vidlice s kratším ofsetom, ktorý má za následok väčší „trail“.

9. Trail

Označuje horizontálnu vzdialenosť medzi styčným bodom plášťa so zemou a osou riadenia. Rovnaký efekt majú aj kolesá s väčším priemerom – pokojnejšie, lenivejšie ovládanie.

Ako tieto rozmery ovplyvňujú správanie bicykla sa dočítate tu: Naučte sa všetko o geometrii bicyklov

Vaše komentáre

Aktuality

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

10:32 Trek predstavil šesť nových plášťov pre XC, trail a gravel.

Každý plášť nesie meno ikonického miesta, ktoré svojím charakterom zodpovedá jeho určeniu – Girona, Betasso, Vallnord, Sainte-Anne, Montrose a Gunnison.

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Zavrieť reklamu