Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tréning a strava

Dvojnásobný víťaz Gira Ivan Basso radí: 5 dôvodov, prečo je v cyklistike dôležitý tréner

Bývalý profesionálny cyklista a manažér tímu Eolo–Kometa Eolo–Kometa objasňuje, prečo je v cyklistike dôležitý tréner − špecialista.
Biker
Dvojnásobný víťaz Gira Ivan Basso radí: 5 dôvodov, prečo je v cyklistike dôležitý tréner
1. Mať na výber

Statický tréning v telocvični s odborným trénerom neberte ako trápenie a že to robíte len pre zlé počasie, ale že ste si to vybrali preto, lebo je to pre vás užitočné.

Veď počas zlého počasia si môžete dať plášť a jazdiť, kde sa vám len zachce, preto tento tréning berte ako súčasť vášho cyklistického napredovania. S dobrým trénerom potom získate aj komfortnejší pocit na ceste.

2. Tréning pre všetkých

Tréning v hale je hojne využívaný profesionálmi, ale zároveň je určený každému, kto sa chce zlepšovať. Základným zmyslom využitia rád odborného trénera je zlepšenie vášho výkonu, nájdenie miery a smeru tohto zlepšenia a zistenie vašich fyzických možností.

Pre jazdcov na všetkých úrovniach môže tréner posunúť hranicu výkonu aj schopnosť udržať vašu najvyššiu možnú koncentráciu sily počas 45 – 60 minút.

3. Regenerácia

Tréner je taktiež veľmi užitočný aj pri regenerácii po zranení a zároveň vám dá rady, ako môžete túto skúsenosť využiť vo svoj prospech.

Tréneri so skúsenosťami v profi pelotóne vám poskytnú správny silový výstup na každú nohu osobitne a zistíte, aký je rozdiel v ich funkcii a zábere.

4. Vonkajšie vplyvy

Cyklistika je čoraz viac o detailoch a neplatí to len pre profesionálov. Ak sa chcete zlepšovať, musíte trénovať systematicky, pričom niektoré jednotky musíte riešiť s odborným trénerom.

Na cestách vás sprevádza vietor, dážď, kopce, zjazdy, dopravná premávka, nepredvídateľné nebezpečné situácie, preto vtedy musíte mať vyčistenú hlavu a nemyslieť na zbytočnosti. Aj preto je dôležitý mentálny koučing, ktorý vás naučí, ako sa správať v krízových situáciách.

Problém s jednou z nich môže byť varovaním, ktoré by ste mali adresovať špecialistovi a ten vám potom môže skrátiť čas pri regenerácii po zranení. Samozrejme, tréner môže byť veľmi nápomocný aj pre regenerácii hornej časti tela, ktorá vám zase umožňuje mať ten správny pocit „dobrých nôh“.

5. Kompatibilné tréningy

Trenažér je naozaj dobrým priateľom tréningu na ceste – a nie jeho súperom! Napríklad, najprv môžete ísť na cestu a dať si výdatnú tréningovú záťaž a potom sa vrátiť dovnútra a dokončiť svoj tréning s ešte vyššou záťažou na trenažéri.

Trenažér je aj vhodným prostriedkom na dokonalé zahriatie svalstva pred pretekmi alebo pred ťažkými tréningovými jednotkami, najmä ak bude ich záverečná časť príliš náročná.

Vaše komentáre

Aktuality

15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu