Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Helmy

Helma Hexr

Helma na mieru z 3D tlačiarne.
Hodnotenie: 3.5/5
359
Biker
Helma Hexr

Hodnotenie: Naozaj inovatívny prístup k ochrane hlavy, ktorý môže mať veľmi zaujímavú budúcnosť

Plusy:

  • Vynikajúco sedí na hlave
  • Je recyklovateľná
  • Veľmi dobre vetrá

Mínusy:

  • Popruhy v univerzálnej dĺžke
  • Vysoká cena

Britský start-up Hexr poňal výrobu heliem inovatívne. Jamie Cook, niekdajší študent PhD na Oxfordskej univerzite a zakladateľ a CEO tejto značky, verí, že expandovaný polystyrén, ktorý sa na výplň heliem používa už prakticky štyri dekády, nie je tým najlepším materiálom. EPS pena totiž bola prapôvodne navrhnutá na ploché balenie krehkých produktov, nie na oblé tvary, akým hlava bezpochyby je. Cook tiež poukazuje na to, že polystyrén je izolačný materiál, ktorý pri náraze v skutočnosti tvrdne. Materiál Polyamide 11, ktorým vypĺňa svoje prilby Hexr, je naopak vodičom tepla so šesťuholníkovou štruktúrou, ktorá nárazy rozkladá na väčšiu plochu. Individuálne bunky štruktúry pritom pri náraze zmäknú. Hexr hovorí až o 68 percentách lepšej schopnosti pohlcovať nárazy ako pri tradičných helmách. Samotný Polyamide 11 je pritom vyrobený z plne obnoviteľných zdrojov. Vyrába sa z ricínového
oleja.

Helma je síce šetrná k planéte, no k peňaženke až tak nie. Ak však zvážite, že každá je vyrobená priamo na mieru vašej hlavy, nejde o takú nepochopiteľnú cenovku. Aplikácia na iPad alebo novší iPhone je schopná zmapovať až 30-tisíc referenčných bodov na povrchu celej hlavy a vytvoriť tak verný 3D sken. Pomocou neho v Hexr vytlačia výplň helmy presne na mieru. Na sklade tak nedržia žiadne univerzálne veľkosti, ktoré by sa nemuseli nikdy predať, a tak ďalej znižujú svoju environmentálnu stopu. Vonkajšiu vrstvu tvorí odnímateľná a vymeniteľná škrupina. Hexr uchováva dáta, pomocou ktorých helmu vyrobil, a tak ju v prípade potreby vie kedykoľvek zreplikovať.

V pláne sú aj špecifické dizajny na horské bicykle, kanoe, lyže či dokonca motoršport. Ak tak robíte viacero rôznych športov, stačí si v budúcnosti vybrať špecifickú helmu a bude vám sedieť presne tak dobre ako tá na cestný bicykel. To, že sedí naozaj dobre, vám vieme potvrdiť. Vôbec pritom neprekáža, že polstrovanie je minimalistické a len kde-tu. Ak však máte vlasov pomenej, možno vám bude mierne prekážať trochu drsná vnútorná štruktúra šesťuholníkov.

Pokiaľ však ide o schopnosť odvetrávať, ďaleko prekoná väčšinu heliem na trhu. Jediným skutočným mínusom sú pre nás popruhy. Na veľkej helme, ktorú potreboval náš testovací jazdec, boli na samom limite rozsahu nastavenia. Ak už sa niekto rozhodne ponúkať helmu vyrobenú priamo na mieru, popruhy v jednej veľkosti sú trochu mimo konceptu. Zadná retenčná kolíska je minimalistická a ľahko sa nastavuje. Helma však sedí na hlave tak dobre, že ide len o akúsi poistku. Hmotnosť 369 gramov v prípade tej našej testovacej nie je práve najnižšia.

Hexr však ako jeden z hlavných benefitov udáva veľmi dobrú aerodynamiku a v testoch si údajne viedla lepšie ako priama konkurencia. Na 40. kilometri pri 35 km/h by mala byť o 10 sekúnd rýchlejšia ako Giro Vanquish, 30 sekúnd rýchlejšia ako Kask/roteone a POC Ventral a Gore Aether by mala predbehnúť o 31, resp. 35 sekúnd. Na takúto mladú značku ide o veľmi slušný počin a bude zaujímavé sledovať, kam sa Britom podarí celý koncept posunúť v budúcnosti.

Vaše komentáre

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu