Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tričká

Tričko UYN Energyon – Zamerajte energiu na športový výkon, nie na hľadanie správneho oblečenia

Energyon je najtenšia prvá vrstva oblečenia od UYN a môžete ju nosiť celoročne. Ak idete behať alebo na bike a neviete, čo na seba, dajte si Energyon a budete v pohode.
Biker
Tričko UYN Energyon – Zamerajte energiu na športový výkon, nie na hľadanie správneho oblečenia

Text: Ivana Budajová

Stavajte na kvalitných základoch

Bez kvalitných základov sa takmer v žiadnej sfére života neposuniete ďalej. Bez kondičného a silového základu sa nebudete zlepšovať v športe, bez kvalitnej stravy si nemôžete dovoliť víkendové gastronomické excesy bez následkov… a bez dobrej termobielizne len ťažko dosiahnete optimálny telesný a tepelý komfort, nech už máte na nej oblečenú akokoľvek drahú bundu či dres.

Vybrať si tú správnu prvú vrstvu je však často nadľudský výkon. Musíte zohľadniť vonkajšiu teplotu, slnko, vietor, profil trasy, úroveň svojej kondície, mieru potenia a vrchnú vrstvu oblečenia. Nehovoriac o tom, že je to zložitejšie, keď sa počasie mení z hodiny na hodinu, čo je presne prípad tejto jari.

Najprv svieti slnko, o päť minút fúka vietor a začne mrholiť. Vy sa potíte, je vám teplo a zima na striedačku. Svoj športový šatník by ste mali zúžiť na univerzálne, dobre kombinovateľné kúsky a nie sa každé ráno hrabať v plnej skrini a rozhodvoať sa, ktoré tričko bude najmenšie zlo.

Tričko je dosť dlhé, dá sa pohodlne zakasať do nohavíc a nevyhŕňa sa.
Ľahký Energyon s prírodným Natexom

Spodné tričko by malo byť na tele obtiahnuté, aby zaistilo správnu mikroklímu, preto  je vhodné, aby bolo príjemné na dotyk. Pri funkčnom oblečení sa najčastejšie stretnete s umelými materiálmi – polyester, polyamid, polypropylén, prípadne prírodnými, najčastejšie merino vlna a kašmír.

Lenže to, aké budú tričká na tele príjemné a aké budú mať schopnosti termoregulácie, záleží od toho, ako výrobca spracuje materiály do vlákien a vlákna do výsledného úpletu, a nielen od samotného zloženia. Mnohí výrobcovia experimentujú a vyrábajú vlastnú kombináciu materiálov. Medzi nich patrí aj UYN.

Ich termobielizeň sme si už v zime obľúbili práve vďaka ich špeciálnej pletenine s vláknom Natex, ktoré je prírodného pôvodu, je obzvlášť ľahké a znižuje hmotnosť základnej vrstvy ooblečenia o 25 %.

Oblečenie s vláknom Natex schne až o 50 % rýchlejšie ako porovnateľné odevy. 100 % organické vlákno je pružnejšie a také príjemné na dotyk, že už naozaj nebudete chcieť ako prvú vrstvu nič iné. Ťažko sa to popisuje, ale oblečenie UYN na sebe naozaj vôbec necítite.

Uznávame, že prepojenie vlákna Natex so sytémom vetrania je dokonalá hi-tech dvojica, ktorá vám dovolí sústrediť sa počas športu výlučne na pohyb, dýchanie a výkon.
Pod chrániče aj na cesťák

Vnímanie komfortu je pre každého subjektívne a keď sa váš kamoš už prehrieva pri 15 °C v tričku s dlhými rukávmi, vy možno budete potrebovať navrch tenšiu vestu, aby ste sa cítili dobre.

Aj z tohto dôvodu je veľmi ťažké vyberať si funkčnú bielizeň podľa rád na fórach, či spoľahnúť sa na teplotný rozsah udávaný výrobcom na visačke.

Je však jednoduché vybrať si univerzálne tričko, ktoré môžete nosiť samostatne alebo kombinované s ďalším oblečením. Kvalitná základná vrstva pod dres, ktorá sa oblieka priamo na telo, sa hodí každému, pretože na tele urobí príjemnú klímu a počas fyzickej aktivity rýchlo schne.

Presne také sú tričká ENERGYON s dlhými rukávmi, krátkymi rukávmi alebo bez nich. Sú variabilné a v miernom až teplom počasí ich dokážete použiť aj samostatne (napríklad na beh alebo pod dres na cesťák), sú super pod chránič chrbta do bikeparku či pod bundu bez toho, aby ste si obliekali ešte cyklistický dres.

Odvetrávanie trička je založené na sofistikovane umiestnených mikrodierkach a 3D kanálikoch. Nadmerné telesné teplo je teda počas pohybu okamžite rozptýlené.

Skúšali sme ich aj v zime pod softshellku na nordic walking, či na rýchly skialp bez zastávok na fotenie výhľadov. Akonáhle si oblečiete Energyon a začnete makať, nadmerné telesné teplo sa okamžite rozptýli bez akéhokoľvek negatívneho dopadu na športový výkon.

Je potrebné pamätať na to, že je určené na intenzívne športové aktivity s prepokladom nadmerného potenia a neočakávať od neho, že, laicky povedané, „zahreje“. Na to je potrebné doplniť ho o druhú vrstvu oblečenia.

Počas slnečných dní však funguje famózne a už sa tešíme na teplejšie počasie, aby sme mu dali na biku fakt zabrať. Testuje ho aj Chris Froome, čiže jeho kúpu ľutovaťu rčite nebudete.

Hi-tech koncept ventilácie
Ak idete behať alebo na bike a neviete, čo na seba, dajte si Energyon a budete v pohode.

Počas prvých testovacích dní sme mali pocit, že v tričku je akoby chladno, no ono bolo suché. Záhada! Telo sa totiž zväčša ochladí od mokrého úpletu, ktorý nestíha odvádzať vlhkosť, ale toto nebol ten prípad.

Na to, ako efektívne toto ultraľahké tričko vetrá, si treba trochu zvyknúť, najmä teda, ak ste rekreačný športovec. Ale koniec-koncov, efekt, ktorý bráni prehrievaniu tela, je žiadaný.

Odvetrávanie trička je založené na sofistikovane umiestnených mikrodierkach odvádzajúcich prebytočné teplo a pot zo strategických miest, pričom 3D kanáliky zároveň podporujú prúdenie vzduchu na pokožke. A toto je pocit, ktorý sme doteraz nepoznali.

Uznávame, že prepojenie vlákna Natex so sytémom vetrania je dokonalá hi-tech dvojica, ktorá vám dovolí sústrediť sa počas športu výlučne na pohyb, dýchanie a výkon.

Vyhodnotenie

 Prírodné vlákno Natex opäť potvrdilo svoje kvality a aj v modeloch Energyon je neuveriteľne príjemné na pokožke, ako to potvrdil aj ich zimný test.

Skvelý odvod potu vďaka technológii Flowtunels naozaj prekvapil.

Výber z troch variantov – bez rukávov, s krátkymi alebo dlhými rukávmi.

Tričko má bezšvíkové vyhotovenie na ramenách a rukách.

Tričko je dosť dlhé, dá sa pohodlne zakasať do nohavíc a nevyhŕňa sa.

Keďže sme testovali model s dlhými rukávmi, nevýhodou boli trochu krátke rukávy a to aj pri dámskej veľkosti L/XL. Ostatným sú rukávy dobré, len ja mám dlhé ruky 🙂

Čo je ENERGYON?

Ultraľahký modelový rad ENERGYON je ako prvý vyrobený pomocou technológie Flowtunnels, ktorá kombinuje otvory rôznych veľkostí so systémom 3D kanálov, čím na pokožke a vytvára mikrovíry.

Tričko s krátkymi rukávmi váži iba 72 gramov a má presne umiestnené otvory s rôznymi priemermi kombinované so systémom trojrozmerných mikrokanálikov, ktoré umožňujú mimoriadne efektívne prúdenie vzduchu k pokožke aj od nej.

Testuje ho aj Chris Froome, čiže jeho kúpu ľutovaťu rčite nebudete.

Nadmerné telesné teplo je teda okamžite rozptýlené bez akéhokoľvek negatívneho dopadu na športový výkon.

Na trhu nájdete scampolo vhodné na aktivity, pri ktorých sa zapotíte a tričko s krátkymi alebo dlhými rukávmi na aktivity vyžadujúce si lepšiu tepelnú ochranu v okolí ramien. Patria k nim napríklad cyklistika, beh, ale tiež skialp a bežky.

  • Zloženie: 93 % polyamid, 5 % elastan, 2 % polypropylén
  • Veľkosti: dámske XS, S/M, L/XL a pánske S/M, L/XL, XXL
  • Cena: scampolo 54 €, s krátkymi rukávmi 69 €, s dlhými rukávmi 79 €

Chcete vedieť viac? Informácie o inovatívnych produktoch, technológiách a miestach predaja nájdete na www.uynsports.com.

Vaše komentáre

Aktuality

12:33 Jasper Philipsen má v Alpecine ideálne podmienky. Prestúpiť do iného tímu len kvôli peniazom by bolo hlúpe.

Nie každý si môže dovoliť používať Mathieu van der Poela ako rozbiehača šprintov.

11:22 Mathieu Van Der Poel podpísal bezprecedentnú 10-ročnú zmluvu s Canyonom.

Majster sveta v cestnej cyklistike aj cyklokrose tiež predĺžil zmluvu s jeho tímom Alpecin – Deceuninck do roku 2028. Pre Canyon bude Mathieu van der Poel niečo podobné, ako Peter Sagan pre Specialized.

11:11 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Nina Schurtera Scott Spark RC na Cape Epic 2024.

Scott zverejnil detaily o Sparku Nina Schurter, s ktorým absolvuje tohtoročnú edíciu pretekov Cape Epic v Južnej Afrike. Okrem tematického dizajnu má tento bike množstvo zaujímavých detailov.

10:59 Nick Schultz porazil odvážnym útokom aj Pogačara a vyhral úvodnú etapu Okolo Katalánska.

Austrálčan zaútočil 1 km pred cieľom, a aj keď Tadej Pogačar zozadu prichádzal v šprinte vo vysokej rýchlosti, Schultz prešiel cieľom ako prvý a pripísal si svoje prvé víťazstvo na pretekoch WorldTour.

10:12 Video: Bernard Kerr zlomil počas zjazdu na Crankworxe rám, čo bolo príčinou?

Prototyp zjazdového bicykla Pivot, na ktorom pretekal Kerr počas Crankworxu na Novom Zélande nevydržal silu po nedoletenom skoku a zlomil sa na dve časti. Hrôzostrašný pád nakoniec skončil bez vážnejších zranení jazdca a na to čo sa stalo reaguje majiteľ spoločnosti Chris Cocalis.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu