Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Specialized pracuje na vývoji celoodpruženého cestného modelu Roubaix

Nedávno schválený patent ukazuje, že nový model Roubaix by mohol mať okrem predného aj zadné odpruženie.
Martin Sarvaš
Specialized pracuje na vývoji celoodpruženého cestného modelu Roubaix

Foto: Specialized Google patent

Specializedu nedávno schválili patent, ktorý naznačuje, že Specialized vyvinul nový systém pruženia pre svoje cestné bicykle.

Tlmič je umiestnený v hornej rámovej trubke pri sedlovke a mal by umožňovať pohyb sedlovky dopredu a dozadu.

Specialized skryl tlmič do rámu tak, aby ho nebolo vôbec vidno. Sprievodné patentové dokumenty Specializedu popisujú dynamický pohyb sedlovky podrobnejšie.

„Horná časť sedlovky je pohyblivá vzhľadom na rám medzi statickou prvou polohou a namáhanou druhou polohou. Tlmiaci člen spája sedlovku s rámom, aby tlmil pohyb hornej časti sedlovky medzi prvou a druhou polohou.“

Foto: Specialized Google patent

Ale čo nastavenie a údržba takéhoto tlmiča? Upínací mechanizmus sedlovej objímky umožňuje úplné vybratie sedlovky a ochranného kufra, ktorý zakrýva celý systém pruženia. Tlmič je potom možné ľahko demontovať kvôli údržbe alebo zmene nastavenia rýchlosti odskoku.

V technických podrobnostiach patentových dokumentov Specializedu je jasne opísaný tlmič, ktorý je plnený olejom. Cieľom je využiť pohyb sedlovky na výrazné zvýšenie komfortu počas jazdy v sedle.

Nejde však vôbec o prvý patent pre cestný bicykel s odpružením. Trek využíva systém pruženia IsoSpeed pri posledných dvoch generáciách modelov Domane. Medzi sedlovou a vrchnou trubkou je čap, ktorý udržuje dve inak nespojené trubky na tom správnom mieste a dovoľuje sedlovej trubke voľne sa prehýbať po celej dĺžke pre nárazov od vozovky. Tlmenie má aj model Dogma FS od Pinarella.

Dizajn pruženia Specializedu by nemal uberať na tuhosti a odolnosti rámu a sústredí sa na „odpruženie jazdca“, nie odpruženie bicykla od zeme.

Momentálne ešte nie je jasné, u ktorého modelu bude tento systém pruženia použitý, avšak s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o Roubaix a dosť možne aj gravel model Diverge.

Je tu však jeden háčik, ktorý dobre poznáme z horských bicyklov. Pri dlhých zjazoch v teple môže výkon olejového tlmiča dosť zásadne klesať, pretože sa zohrieva. V tomto prípade to môže platiť ešte viac, keďže je tlmič uzavretý v ráme bez možnosti chladenia vzduchom.

Riešením by mohli byť chladiace otvory v hlavovej či vrchnej rámovej trubke. Je však dosť pravdepodobné, že Specialized si tento problém vyrieši predtým, ako s túto technológiou začnú používať na bicykloch.

 

Vaše komentáre

Aktuality

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

Zavrieť reklamu