Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tlmiče

Test: Tlmič Manitou Mara Pro

Hodnotenie: 3.5/5
615,13
Biker
Test: Tlmič Manitou Mara Pro

Hodnotenie: V strede zdvihu funguje veľmi dobre, bohužiaľ však nie je citlivý na malé nerovnosti, čo znižuje trakciu biku

Plusy: Množstvo rôznych nastavení

Mínusy: Necitlivý na malé nerovnosti; Nepodarilo sa nám nájsť ideálne nastavenie

Vzduchový tlmič s expanznou nádobkou má externe nastaviteľné tlmenie pomalej a rýchlej kompresie, ako aj tlmenie pomalého odskoku. Okrem nich je tu aj páčka platformy, ktorá má len dve zábavne pomenované polohy – Party znamená ten otvorený a Work ten zatlmený určený na výšľapy.

Nezvyčajné je, že tlak v negatívnej komore sa nevyrovnáva automaticky podľa tlaku v pozitívnej a nedá sa ani doladiť tlmičovou pumpou. Namiesto toho sa negatívka natlakuje pri nasádzaní komory na piestnicu tlmiča – čiže pri montáži a servise.

Vzduchová komora samotná je dostupná v troch rôznych objemoch a Manitou tvrdí, že ten stredný bude vhodný pre 99 percent jazdcov. Okrem samotných veľkostí komôr do nich môžete vkladať aj vložky, a tak rovnako meniť ich objem, a tým ovplyvňovať progresivitu chodu ku koncu zdvihu. Podľa osobných preferencií sa dajú vyladiť aj planžety, z ktorých každý súbor údajne funguje úplne nezávisle od toho druhého.

Jednoducho tlmič, ktorý, ak viete čo robíte, môžete naladiť presne podľa svojich preferencií a potrieb.

My sme tento tlmič testovali na enduro biku Orange Stage 6, ktorý sa sériovo dodáva s rovnako vzduchovým tlmičom s expanzkou RockShox Monarch Plus. Na počiatočný pohyb si vyžadoval o trochu väčší podnet, než sme čakali, no hlbšie vo zdvihu sa správal celkom dobre a rýchle nárazy pohlcoval ochotne a bez kopancov.

Poradil si aj s tými pomalšími, v ktorých sa zbytočne nezanáral, a dobrá bola aj progresivita, ktorá zabraňovala tvrdým dorazom na väčších dopadoch. Je to však práve spomínaná citlivosť na menšie nerovnosti, ktorá ho zrádza. V situáciách, keď sa bike hýbe na limite trakcie, tak dokáže podkopať sebavedomie.

Aj nám, samozrejme, napadlo znížiť tlak v tlmiči a následne pritiahnuť tlmenie pomalej kompresie. Aj na maximálnom tlmení jej však bolo málo na to, aby sa takto podhustený tlmič nezanáral v každej priehlbine. Vypýtali sme si teda druhý kus, no mal rovnaký problém.

Napriek množstvu externých točítok a možností vnútorných úprav sa nám nepodarilo nájsť ideálny kompromis medzi citlivosťou na malé nerovnosti a oporou v strede zdvihu. Spomínaná negatívna komora, ktorá by pomohla tlmič dostať do počiatočného pohybu, nám nepripadá byť dostatočne veľká alebo v nej nie je dostatočný tlak.

Má to však aj svoje pozitíva – do kopca sa nemusíte trápiť s prepínaním tlmiča do „Work“ módu. Jeho neochota hýbať sa totiž eliminuje väčšinu pohojdávania pri pedálovaní. Praktický je priepustný ventil, ktorý dovolí zatvorenému tlmiču pohnúť sa, ak dostane príliš veľký náraz.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu