Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Kolagén a kĺby – spojenie, ktoré funguje. Prečo a čo je vlastne kolagén zač?

Pružnosť a pevnosť, to sú hlavné funkcie, ktoré kolagén v našom tele zaisťuje.
Biker
Kolagén a kĺby – spojenie, ktoré funguje. Prečo a čo je vlastne kolagén zač?

Keď sa povie kolagén, takmer každý si ho spojí s kĺbmi. Alebo s pleťou. Je to dané tým, že kolagén je veľmi obľúbeným výživovým doplnkom v súvislosti s kĺbmi a významným pomocníkom v súvislosti s kozmetikou. V oboch prípadoch je jeho prínos rovnaký – stará sa o pružnosť a štruktúru tkanív, kostí väzov, šliach, chrupaviek a kože.

Pružnosť a pevnosť, to sú hlavné funkcie, ktoré kolagén v našom tele zaisťuje. Jedná sa o bielkovinu, ktorá sa vyskytuje vo všetkých spojivových tkanivách a ak je organizmus schopný si ju vytvárať, jeho možnosti sú v tomto smere dosť obmedzené.

Produkcia kolagénu s pribúdajúcim vekom navyše klesá a vplyv na ňu má aj rad vonkajších faktorov. Aj preto je treba kolagén telu dodávať a kvalitné výživové doplnky sú jeho bohatým zdrojom s dobrou vstrebateľnosťou.

Kolagén a kĺby

Keď sa hovorí o vhodnej výžive pre namáhané kĺby, medzi najčastejšie skloňované látky patrí bezpochyby kolagén. Ďalšími sú chondroitín, glukosamín alebo boswellín, látky bežne obsiahnuté aj v liekoch na kĺby.

Už sme si povedali, že kolagén tvorí štruktúru kostí, väzov, šliach a chrupaviek. Neprekvapuje teda, že práve pohybový aparát ho potrebuje dostatok. V chrupavke sa nachádza predovšetkým kolagén II. typu, ktorý má na funkciu chrupaviek nezastupiteľný vplyv – zaisťuje jej pevnosť a odolnosť.

Keď začne kolagén ubúdať, má to vplyv aj na funkciu chrupavky. Preto by sme sa mali snažiť mať kolagénu dostatok.

Hydrolyzovaný kolagén, kolagénne peptidy

Otázkou je, kde kvalitný kolagén v potrebnom množstve zobrať. Pretože je živočíšneho pôvodu, v rastlinách ho budete hľadať márne. Výhrou nemusí byť ani jeho obsah v živočíšnych potravinách, kde môže byť problém s jeho vstrebateľnosťou.

Kolagén je totiž pre organizmus najlepšie vstrebateľný už naštiepený, v malých fragmentoch. Preto sa hovorí o hydrolyzovanom kolagéne a kolagénnych peptidoch – v týchto formách je kolagén pre telo dobre dostupný a presne v takých formách sa vyskytuje aj v kvalitných výživových doplnkoch, napríklad v MaxiVita Exclusive Kolagén forte +.

Kapsuly MaxiVita Kolagén forte + obsahujú kolagénne peptidy, hydrolyzovaný kolagén typu I a natívny kolagén typu II, ale aj vitamín C, ktorý pomáha so vstrebávaním aj produkciou kolagénu v tele, a taktiež extrakt z Boswellia serrata, ktorý pomáha udržiavať kĺby v dobrom stave.

Kolagén a jeho typy

Zmienili sme kolagén typu I a II, čím sa dostávame k ďalšej dôležitej informácii o tejto látke. Známych je viac ako 20 typov kolagénov, ktoré sa vyskytujú v rôznych častiach nášho tela, a taktiež ich význam je teda rozdielny.

Pre kĺby je najdôležitejší kolagén II. typu, práve ten sa v nich totiž vyskytuje a je prítomný aj v spomínanej chrupavke. Najrozšírenejším kolagénom v našom tele je zase kolagén I. typu, ktorý nájdete v šľachách, kostiach, väzivách a koži. Odhaduje sa, že tvorí až 90 % všetkého kolagénu v našom tele.

V ňom, mimochodom, tvorí kolagén až 10 % celkovej hmotnosti, takže je skutočne významnou zložkou.

Pretože sa v chrupavkách, kostiach, väzoch a šľachách nachádzajú kolagény typu I a II, je prirodzené, že práve tie by mali byť súčasťou výživových doplnkov, ktoré majú za cieľ podporiť výživu kĺbového aparátu.

MaxiVita Kolagén forte + obsahuje práve tieto dva typy kolagénu, navyše v hydrolyzovanej a natívnej forme, ktoré sú pre náš organizmus veľmi priaznivé.

Kolagén a jeho produkcia

Prečo vôbec hovoríme o výživových doplnkoch s kolagénom na podporu kĺbov? Hlavne preto, že produkcia kolagénu v našom tele s pribúdajúcim vekom klesá. A klesať začína skôr, ako by sme čakali – už v strednom veku.

Od 60. roku života sa potom hovorí o dramatickom poklese produkcie kolagénu a jeho úbytok je jedným z prejavov starnutia. Vplyv to má na pohybový aparát aj na stav pokožky, ktorá k pevnosti a pružnosti kolagén tiež potrebuje. Preto je vhodné myslieť na dostatočný príjem kolagénu a začať ho telu včas dodávať.

MaxiVita Kolagén forte + vám v tom vďaka svojmu zloženiu pomôže. Kúpite ho v obchodoch a drogériách alebo na e-shope www.nasevitaminy.sk

Vaše komentáre

Aktuality

17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu