Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Canyon predstavil koncept pedálovacieho elektromobilu, má prechádzať z cesty do cyklopruhov

Predstavte si, že nasadnete do auta a namiesto stlačenia plynového pedálu začnete pedálovať.
Martin Sarvaš

V dobe, kedy sa bicyklové značky predbiehajú v technológiách a pokrokoch vo vývoji elektobicyklov zrazu prišiel Canyon s niečím úplne novým.

Canyon predstavil futuristický koncept, ktorý spája cyklistiku s autami – Future Mobility Concept. Zmutovali dizajn auta s pohonom elektrobicyklu. Takže si sadnete do malého auta a namiesto stlačenia plynového pedálu, musíte začať pedálovať.

Ale ako sa bude volať človek, ktorý vedie toto vozidlo? Vodič? Cyklista? Jazdec? Pilot? Čo myslíte?

Aj vás v prvom momente napadlo toto?

Maximálna rýchlosť 60 km/h, dojazd 150 km

Aj keď tento koncept môže vyzerať skôr pripomínať automobil, funguje skôr ako bežný bicykel. Aby sa vozidlo pohybovalo vpred, musí jazdec, resp. šofér šliapať.

S  kapacitou batérií 2000 Wh je podľa testovnia možný maximálny dojazd 150 km. Vozidlo sa môže pohybovať v dvoch módoch rýchlostí – „Street“ do 60 km/h v premávke a v móde „Pedelec“ do 25 km/h. V pomalšom móde Pedlec vykresľuje Canyon svoje vozdilo pri jazde v cyklopruhoch, čo je však trochu, priznajme si, absurdná predstava.

Ovládanie

Tento pedálovací elektromobil je poháňaný pedálovaním šoféra a zároveň elektromotorom. Canyon píše, že radenie sa nachádza vedľa vodiča, takže to vyzerá, že to nebude automat a budete prehadzovať rýchlosti podobne ako na bicykli.

Šofér bude v tomto vozidle sedieť v sedadle s nohami na pedáloch. Koncept sa ovláda intuitívnym riadením pomocou dvoch joystickov, ktoré sú umiestnené na pravej a ľavej strane šoféra a otáčajú vozidlom v polomere 7 metrov.

Má reálnu budúcnosť?

Canyon tvrdí, že budúcnosť našich miest spočíva v nových, ekologicky čistých formách mobility a sú odhodlaní prispieť k ich rozvoju.

“ V súčasnej dobe sa začíname sústrediť na oblasť mestských a trekingových bicyklov a v budúcnosti sa budeme viac zameriavať na mobilitu v mestách. V nadchádzajúcich rokoch uvedieme na trh viacero riešení mestských bicyklov, ale budeme tiež intenzívnejšie pracovať na realizácii ďalších konceptov ako je tento. Tento koncept nám dáva víziu, na ktorej chceme pracovať – rýchlo.“

Nejde iba o výkres

Nejde však iba o plánovanú predstavu, výkres či vizualizáciu. Okrem nových modelov elektrobicyklov Precede:ON CF a Commuter:ON bude pedálovací elektromobil vystavený v predvádzacej miestnosti spoločnosti Canyon v Koblenzi.

Canyon tiež hovorí o preklenutí medzery: „Sme zvyknutí naskočiť do auta, ktoré sa stali našou prvou voľbou, ale pri sedení v zápche ticho závidíme cyklistom, ktorí letia v cyklistickom pruhu. Aj keď popularita elektrobicyklov v mestách raketovo rastie, tak 45% potencionálnych užívateľov stále chce formu prepravy, ktorá chráni pred vetrom, dažďom a snehom.“

Má prechádzať z cesty do cyklopruhov

Future Mobility Concept je podľa definície Canyonu: Nízkoemisné vozidlo skonštruované tak, aby plynule prešlo z cesty do pruhu pre bicykle. Spája najlepšie časti automobilov a elektrobicyklov do jedného, aby sa z neho stal najlepší dopravný prostriedok pre jazdu do práce.

Je dostatočne rýchly a stabilný, aby mohol letieť po otvorenej ceste, napriek tomu je dostatočne ľahký a pohyblivý, aby sa prípadne mohol vkĺznuť do pruhu pre bicykle. Ďalší krok v mobilite je tu.

Ako sme už vyššie spomenuli, predstava o to, že by podobné vozidlo jazdilo v cyklopruhoch spolu s cyklistami je veľmi optimistická a pre cyklistov nie veľmi bezpečná.

Koncept kapsule

Pri vývoji konceptu si Canyon v úvode kládol otázku: Ako kompletne ochrániť elektrobicykel pred počasím? Riešením je kompletne uzatvárateľný priestor pre cestujúcich, ktorý je obklopený panoramatickou strechou – kapsuľou.

Tento poklop by mal byť jednoducho po koľajniciach odnímateľný, takže v priaznivom počasí sa môže vodidlo premeniť na kabriolet.

Kabína má dostatok miesta aj za jazdcom, aby tam mohlo sedieť dieťa, prípadne sa dá využiť priestor úžitkovo. Kabína sa dá posúvať viac dopredu pre ľahký vstup a výstup z vozidla.

Dizajn

Jednoduchý,precízny, dynamický. Takto definuje Canyon dizajn nového konceptu. „Futuristická estetika tohto konceptu mieša moderný dizajn kolies a automobilov, zatiaľ čo čistá, znížená silueta ďalej komunikuje s ľahkou a aerodynamickou konštrukciou vozidla.“

„Konštrukcia evokuje myšlienku mestskej jednoduchosti a novšieho, lepšieho spôsobu jazdy po meste. Spoločne predstavujú jednotný dizajn pre mobilnejšiu budúcnosť.“

„Náš nový koncept mobility, ktorý prekonáva medzeru medzi elektrobicyklom a autom, predstavuje revolučný alternatívu pre automobily i bicykle.

Kombinácia budúcej generácie ľahkého a výkonného dizajnu elektrobicyklov so stabilitou štyroch kolies a ochranou pred nepriaznivým počasím predstavuje náš koncept budúcej mobility a rozhodujúci krok pri opätovnom predstavení toho, ako môže cyklistická technológia získať víac priestoru na uliciach.“

 

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu