Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Opravy a údržba

Návod: Ako na malý servis tlmiča RockShox Deluxe alebo SuperDeluxe

Týchto pár úkonov by ste mali pre optimálny výkon a životnosť tlmiča robiť každých 50 odjazdených hodín.
Martin Sarvaš

Budete potrebovať sadu tesnení na repas od RockShox.

1. Najprv podľa inštrukcií výrobcu odmontujte tlmič z rámu. Pravdepodobne ho budú v ráme držať dve skrutky cez oká. Povrch tlmiča dôkladne vyčistite, aby ste pri rozoberaní nekontaminovali vnútro. Z piestnice zvlečte červený O-krúžok.

2. Odskrutkujte čiapočku vzduchového ventilu a pripojte k nemu tlmičovú pumpu. Poznačte si nameraný tlak. Následne pomocou odvzdušňovacieho tlačidla na pumpe vypustite z tlmiča vzduch. Odmontujte pumpu a tenkým predmetom vypustite z ventilu zostávajúci vzduch.

3. Z oka na piestnici (na tenšom konci tlmiča) odmontujte prstami podložky a následne pomocou nástroja na lisovanie ložísk vytlačte von valček. Ak takýto nástroj nemáte, môžete použiť zverák a 8mm nástrčný orech ako na fotke, ktorým valček vytlačíte do 14mm orecha.

4. Do zveráka uchyťte tlmič za oko na širšom konci. Cez oko na piestnici prevlečte handru, aby rezervoár v prípade zvyšného tlaku vnútri neodletel z tlmiča. Rezervoár pevne uchopte a proti smeru hodinových ručičiek ho odskrutkujte a zvlečte dole z piestnice.

5. Spoza piestu odoberte kompenzátorovú pružinu a dajte ju nabok. Spod závitu na rezervoári odoberte gumený O-krúžok. Celý povrch rezervoára vyčistite izopropyl alkoholom alebo odmasťovačom a handrou a následne nahoďte nový O-krúžok zo servisnej sady.

6. Prstami stlačte a zo zúženého konca rezervoára vyberte stieracie tesnenie. Biele poistné tesnenie podoberte pomocou tenkého predmetu tak, aby ste nepoškriabali kov, a vyberte ho. Prepichnite čierne štvorité tesnenie za ním a vyberte ho tiež. Vnútro rezervoára vyčistite.

7. Nainštalujte nové štvorité tesnenie zo sady do najhlbšej drážky. Najprv ho medzi prstami stlačte na ovál a do drážky vtlačte jeden koniec. Následne dnu vsuňte aj zvyšok. Rovnakým postupom nainštalujte aj nové poistné tesnenie rovno nad štvorité. Stenčené konce by sa mali prekrývať.

8. Nové stieracie tesnenie nainštalujte do prvej drážky v rezervoári. Zúžený koniec by mal smerovať von. Vnútra nainštalovaných tesnení štedro potrite vazelínou zo servisnej sady. Rezervoár máte hotový, môžete ho dať nabok a pustiť sa do tela tlmiča.

9. S telom tlmiča vo zveráku rukou zvlečte z piestu dva biele klzné krúžky a čierne tesnenie. Pomocou izopropyl alkoholu alebo odmasťovača a handričky vyčistite všetko, čo vidíte, vrátane piestu a závitov.

10. Na piest nainštalujte hrubší klzný krúžok tak, aby sa zúžené konce prekrývali. Na piestnicu navlečte nové tesnenie piestu tak, aby sedelo tesne nad hrubším klzným krúžkom. Tenší krúžok nainštalujte tesne nad tesnenie. Vyčistite a nainštalujte aj kompenzačnú pružinu.

11. Na nové piestne tesnenia naneste štedrú vrstvu vazelíny zo sady. Prechyťte tlmič vo zveráku tak, aby smeroval nadol pod 45-stupňovým uhlom. Do rezervoára vstreknite polovicu oleja zo sady a navlečte ho na telo tlmiča, až kým sa dnu nezasunie aj piest. Vstreknite dnu aj druhú polku.

12. Silou potlačte rezervoár smerom k závitom. Odpor by mal klesnúť, keď vzduch unikne cez priepustný otvor. Zaskrutkujte rezervoár a rukou ho utiahnite pevne, no nie z celej sily. Indikátorom správneho utiahnutia sú logá vycentrované s točítkami.

13. Na piestnicu navlčete nový červený O-krúžok. Do oka piestnice nalisujte naspäť valček – upnite ho do zveráka pomocou 14mm orecha a zverák utiahnite ako na fotke. Valček by mal z oboch strán tlmiča trčať rovnomerne. Nainštalujte naspäť aj podložky stenčeným koncom von.

14. Nafúkajte tlmič na predtým poznačený tlak a namontujte ho naspäť do rámu. Sadnite si na bike. Keď sa zanorí do zhruba 15 až 20 percent, mali by ste počuť, ako sa vnútri vzduch prepúšťa a tlmič zmäkne. Znovu skontrolujte tlak a v prípade potreby dolaďte. Nezabudnite na čiapočku ventilu.

Vaše komentáre

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu