Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Cyklisti Dukly si odniesli z Bulharska víťaznú etapu a vyhrali vrchársku aj bodovaciu súťaž

Etapu vyhral Martin Vlčák, dres lídra vrchárskej súťaže Martn Haring a víťaz bodovacej súťaže je Lukáš Kubiš.
Biker
Cyklisti Dukly si odniesli z Bulharska víťaznú etapu a vyhrali vrchársku aj bodovaciu súťaž

Dukla Banská Bystrica odštartovala „pokorona“ sezónu za hranicami Slovenska viacerými úspechmi.

Na etapových pretekoch „In the footsteps of the Romans,“ ktoré prebiehali v dňoch 25. – 26. júla, si druhú etapu podmanil Martin Vlčák. Lukáš Kubiš si z pretekov kategórie UCI 2.2 odnáša dres lídra bodovacej súťaže a Martin Haring dres lídra vrchárskej súťaže. Ich úspechy dopĺňa i spoločný zisk 28 bodov UCI.

V chaose okolo korona vírusu sa pomaly rozbieha i medzinárodná sezóna. Je sprevádzaná množstvom mylných informácií v našich médiách o aktualitách tej ktorej krajiny, nejasností ohľadom situácie pretekárov po návrate, rovnako i opatrnosťou a odskakovaním organizátorov od preložených pretekov.

V neistote ako pobyt na pretekoch vonku ovplyvní jazdcov po príchode na Slovensko, odcestovala na dva dvojkové etapáky do Bulharska i naša šesťčlenná partia v zložení Ján Andrej Cully, Juraj Bellan, Lukáš Kubiš, Martin Haring, Martin Vlčák a Pavol Rovder.

Prvá etapa

Od prvých kilometrov rímskych stôp sa išlo veľmi rýchlo, tvorili sa úniky a následne spájali. Vo viacerých sa objavili i naši jazdci práve v kolách, kedy mohli bodovať na prémiách. Počas etapy ich čakali tri rýchlostné a jedna horská prémia.

Hneď prvú sa podarilo pokoriť Lukášovi Kubišovi, ako  druhý v poradí bral body Cully. Cully zvíťazil na druhej rýchlostnej prémii a bral body i v tretej, čím si vybojoval dres lídra bodovacej súťaže a v závere sa mu podarilo ešte zašpurtovať do cieľa na 3. mieste.

Stúpanie k Bansku si ustrážil Martin Haring, ktorý si víťazstvom na tejto prémii zabezpečil dres lídra vrchárskej súťaže. Prvenstvo v etape vybojoval poľský pretekár Norbert Banaszek.

Druhá etapa

I druhá etapa bola plná atakov, s napínavým priebehom až do samého konca. Jazdci Dukly opäť aktívne tvorili priebeh pretekov. Hneď na začiatku sa v úniku objavil Lukáš Kubiš, ktorý bojoval o zelený dres.

Víťazstvom na prvej a bodovaním na druhej rýchlostnej prémii sa posunul na miesto lídra bodovacej súťaže, z ktorej odsunul svojho tímového kolegu Jána Andreja Cullyho.

Martin Haring si bez problémov ustrážil vrchársku prémiu. Po nej sa tempo kúsok upokojilo a balík spojil. V naoko pokojnej situácii zaútočila dvojička Vlčák – Brit Hollyman. Keďže neboli zaujímaví z hľadiska prvej desiatky celkového poradia, pelotón im doprial náskok.

To však ešte netušili, s kým majú do činenia. Dvojica vzorne spolupracovala, a tak si únik udržali až do konca. Dva kilometre pred cieľom Martin Vlčák ešte pridal tempo a pásku v cieľovom stúpaní preťal ako víťaz. Na konto si tak pripísal prvé UCI víťazstvo v kariére. Vrchársky dres vybojoval Martin Haring.

Ján Andrej Cully sa v celkovom poradí posunul o priečku nižšie, na 4. miesto, v súťaži tímov zas Dukla na najvyššiu pozíciu. Celkovo si z prvého bulharského podujatia Slováci odnášajú 28 bodov UCI.

Mladí vidia, že dá sa čokoľvek, ak sa chce

„Sme radi, že sme sa sem dostali v tomto zlom čase na pretekanie. Vieme, že Bulharsko nemáme u nás v zelených krajinách. Nebolo jednoduché sem cestovať, museli sme zvažovať rôzne alternatívy aj zostavy. Chceli sme sem ísť, vlani sa nám tu darilo. Stanovili sme si ciele, ktoré sme chceli plniť. To sa nám darilo.“

„Dnes všetci plnili, čo mali. Mrzí nás, že sme si neudržali celkové pódium. Ale Martin dnes bojoval fantasticky. Veril si, mal dobré nohy. Na prvý nástup ešte jeho súper reagoval, ale na druhý už nie. Prišiel sólo, a tak mohol aj dvíhať ruky. Veľmi sa z toho tešíme a máme skvelú náladu.“

„Verím, že to chlapcov motivuje – že ak sa chce, nešpekuluje sa, dajú sa robiť veľké veci. Mladí vidia, že dá sa čokoľvek, ak sa chce. Pokračujeme ďalej, budeme bojovať na etapáku Okolo Bulharska,“ zhodnotil preteky Martin Fraňo, športový riaditeľ.

„Po oba dni sme dobrý tímový výkon, každý bol tam, kde mal byť a hneď sa to prejavilo vo výsledkoch. Ja som dnes zobral jednu horskú prémiu, keď sme došli Lukášov únik, a stačilo mi to na celkový zisk dresu. Rexo parádne, my sme mohli ešte trošku lepšie zvládnuť záver,“ povedal po podujatí Martin Haring.

Ich slová dopĺňa i dnešný víťaz etapy, Martin Vlčák: „Som veľmi šťastný, že sa mi podarilo vyhrať na prvých UCI pretekoch v živote. Dúfať, že by únik vydržal som začal posledných 15 km. V závere som nevedel ako to dopadne, ale kolegovi z úniku došli sily, a tak som mu nastúpil 3 km do cieľa. Potom už to bolo len o tom ísť nadoraz do cieľa. Na celom etapáku sme jazdili všetci veľmi aktívne, čo sa nám vyplatilo.“

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu