Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tlačové správy

Galaxy prichádza s množstvom zábavy vďaka BMX novinkám

BMX bicykle sa tešia stálej popularite bez ohľadu na okolité cyklistické trendy. A napriek tomu minimum domácich výrobcov zaraďuje tento etalón zábavy do svojho katalógu.
Biker
Galaxy prichádza s množstvom zábavy vďaka BMX novinkám

Galaxy ide tak trochu proti prúdu a pre tento rok prichádza rovno s tromi modelmi pouličných, dirtových a pumptrackových nezbedníkov.

Dvadsaťpalcové bicykle BMX sa môžu zdať akoby zaspali dobu – oceľový rám, oceľové riadítka aj kľuky a jedna brzda. Keď se však pozriete k najprestížnejším BMX značkám za Atlantik, zistíte, že recept je rovnaký aj u najdrahších bicyklov, ktoré vozia majstrov sveta v rampe alebo dirtu.

Zábavný recept, z ktorého varia práve tieto „superstars“ sa dá teda pomerne ľahko transformovať aj do lacných modelov. Napríklad do noviniek práve od Galaxy. Začínajúci či stredne skúsený jazdec totiž ťažko ocení práve nie lacné komponenty prestížnych značiek, ktoré sú dimenzované pre veľké skoky na rovinu pri „streetu“ alebo pre ťažké rotačné triky v skateparku a rampe.

Trojca BMX Galaxy od výrobcu z Písku sa volá Early Bird, Pyxis a Spot. V rovnakom poradí ide aj cena. Tieto odolné oceľáky začínajú na ceně 195 Eur a končia nedaleko, tesne pod hranicou 250 Eur. Čo v cenovej kategórii zaujme na prvý pohľad je rozhodne moderný grafický design v spojení s farebnými kombináciami.

A že farby medzi BMX v posledných rokoch rozhodne frčia viac než skôr, kedy nebola núdza o tzv. „all-black“. Dôkazom je hlavne prostredný model a úplná novinka – Pyxis, s oranžovými plášťami Kenda. Ostatne spoluprácu s menovaným gumárenským veľkovýrobcom využívajú všetky bicykle Galaxy, nielen BMX.

Spoločným komponentom všetkých troch „béemix“ je taktiež kombo sedlovky so sedlom. Obľúbené riešenie vyniká nižšou hmotnosťou a áno – nejde z toho dôvodu nastaviť sklon sedla. Nenechajte sa však zmiasť, na BMX sa naozaj nesedí. Nízká poloha sedla má svoje dôvody – viacej priestoru pre prácu s telom a predvádzanie trikov, ale aj ľahké dosiahnutie nohy na zem, keď príde kríza, ktorú jazdec potrebuje ustáť.

Práve z dôvodu pilovania techniky jazdy a trikov, ktoré sa niekedy, priznajme si, neobídu bez pádu, sú BMX bicykle oceľové. V iných cyklistických kategóriách skoro zabudnutý materiál je tu používaný pre výrobu rámu, vidlice, riadidieľ i kľúk. A pretože je skoro každé BMX behom svojho života „otĺkankom“, je tento materiál výhodou stálosti, dalo by sa povedať až nerozbitnosti. Presvedčit sa o tom môžu vaše děti treba práve u modelov Galaxy. A ako nejlepšie začať? Čítajte následujúce riadky…

Začíname s BMX

Pre prácu s bicyklom sú najlepšie podmienky na bikrosovej trati alebo na pumptracku. Predovšetkým prvá zmienená voľba má hneď niekoľko výhod – extra širokú trať s veľkými priestormi na manévry. Nie je teda problém trénovať vo viacerých ľuďoch – však bikros je šport s hromadným štartom a nie je problém prihlásiť sa do spolku, ktorý vedú profesionálni jazdci.

Pumptrack je veľkým fenoménom, ale ide o dráhu na omnoho menšom priestore, viacej technickú, užšiu a s veľmi zavretými zátačkami, ktoré chcú už nejakú tú skúsenosť. Dôležitá je teda väčšia obezretnosť a snaha nebrzdiť rýchlejších jazdcov.

Pokročilá jazda

Zvládnutá technika jazdy z bikrosu a pumpu sa dá dobre aplikovať v skateparku alebo na skokoch. Ich výstavba je stále v rozmachu a v každom väčšom meste už narazíte na pekný betonový park s variáciami rôznych překážok.

Na takom mieste to chce ale dosť obozretnosti, občas býva preplnené nielen jazdcami BMX, ale tiež kolobežkármi a skateboardisty. Volný skatepark sa odmení možnosťami k vyskúšaniu rôznych trikov pre odvážnejších. Tolerancia medzi jazdcami je tu na prvnom mieste! A pravidlom je taktiež nikdy nezabudnúť na prilbu a chrániče.

 Viac informácií na webe www.galaxy-bike.cz

Vaše komentáre

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu