Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tlačové správy

Stevens 2020 – prehľad noviniek z Hamburgu

Výrobca z nemeckého prístavného mesta, v ktorého zázemí vyrástlo mnoho dnešných (nielen) cyklokrosových „superstars“, prichádza aj tento rok s niekoľkými zmenami vo svojom portfóliu.
Biker
Stevens 2020 – prehľad noviniek z Hamburgu

Stevens nenecháva nič náhode a svojim zákazníkom sa stále snaží maximálne vyjsť v ústrety. A nejde len o aktualizované modely bicyklov s ohľadom na najnovšie štandarty. Stačí nahliadnuť do tabuliek dostupných rámových veľkostí, ku ktorým se viaže i priemer osadených výpletov.

Nie je tak výnimkou, že plnohodnotný dospelý bicykel so všetkými svojimi prednosťami môže sedlať aj väčšie dieťa – jednoducho stačí zakúpiť najmenšiu rámovú variantu.

Značná časť začína už na 14″ nebo 16″. Podobne je tomu u stupňov výbavy. V Hamburgu, hoci majú široko ďaleko rovinatý terén, nezabúda sa na cyklistov, v ktorých požiadavkách je stále miesto pre presmykač. U lacnejších modelov se dá „viacplacka“ samozrejme očakávať, možnosť voľby ale zostáva i u niekoľkých dražších bikov a gravelov.

Hardtailom vládne Sonora s novým rámom

Sonora tvorí v ponuke „pevňakov“ Stevens naprostý vrchol. Neni div, že využíva rám výhradne z uhlíkového vlákna, a to už niekoľko svojich generačných obmien.

Poslanie však zostáva – Sonora straší súperov na XC tratiach a pri maratónoch, vľúdnu tvár naopak ukazuje pri rekreačne – športovnom pojatí jazdy. Precízne spracovaný karbonový monokok s funkčnými detailami posunul výrobca opäť o level ďalej.

Charakteristikou novinky je viditelne zosilená časť okolo nízkej hlavovej trúbky, prakticky umiestnenej uchyteniu remeňa zadnej brzdy či zaujímavo profilovanej trúbky okolo stredovej mufny so zloženým Pressfit 92.

Najviac ale zaujme cenová politika modelu Sonora. Karbonový plnokrvník s 1×12 „orlom“ od Sramu zaobstaráte so slušnou rezervou pod 2000 Euro a najnabitejšiu X0 s krásnymi 10 kg celkovej hmotnosti za 3299 Euro.

Monarch sa vracia ako ostrý trailbike s 29″ bicyklami

Žiadna inovácia, ale rovno znovuzrodenie. Po dlhej absencii prišiel čas meno Monarch Trail oživiť. Kedy keď nie teraz, keď je trailovanie toľko v kurze! A aby bolo dostupnejšie, je novinka hrubého zrna z hliníkovej zliatiny a ctí jednoduchosť, naprostú účelovosť.

Dôkazom je naddimenzované osadenie v podobe vidlice Marzocchi Bomber Z2 so 140 mm zdvihu, precízni „orlí“ pohon od Sramu či odolná vypletené kolesá s ráfikmi Sun Ringlé Duroc TR35 a boost nábojmi od DT Swiss.

Geometrie je prísne zameraná na jazdné zážitky, preto je k dispozícii veľmi krátka zadná stavba pre jazdu v manuále a dlhý predný trojuholník spoločne s položeným uhlom vidlice, pre ukážkovú stabilitu i pri vysokých rýchlostiach a v náročnom teréne.

Širšia ponuka gravelov s unikátnym E-Getaway v čele

Kategória štrkoletov je spoločne s cyklokroskami veľmi dôležitou odnožou katalógu Stevens. Nie je divu, keď práve z CX závodov visí na stene v Hamburgu najviac vavrínov a titulov majstrov sveta.

Legendárne modely Prestige, Super Prestige a ďalšie, po novom doplňuje špičkovo vybavený Vapor Force. Ide pravdepodobne o najväčšieho univerzála z ponuky, čo sa využitia v teréne, na ceste aj na zablatených kolbiskách týka.

A ako názov napovedá, táto strela s váhou pod 9 kg poteší všetkých zástancov Sramu – rada Force je spolu s Easton kľukami použitá pre pohon aj pre príkladný brzdný účinok.

Omnoho väčší rozruch než pragmatický Vapor Force však vyvoláva novinka s inovativným „made-in-Germany“ pohonom Fazua. Áno, čítate dobre. Stevens je mimo iné špecialista na elektrobicykle všetkého druhu, a preto bolo otázkou času, kedy predstaví i e-gravelbike.

A že si inžinieri dali záležať. E-Getaway vznikal na úplne čistom papiere a preto je s ostatnými bicyklami naprosto nezameniteľný. Karbónový rám dokázal vskutku dokonale skryť pohon s 60 Nm aj všetky články batérie.

K tomu pridajte novú gravel sadu pohonu a kotúčových bŕzd Shimano GRX, univerzálne plášte Schwalbe G-One Allround či komponenty Oxygen a unikátny gravelbike je na svete. Isto prekvapí aj celková váha 14,7 kg.

Elektrobicykle ďalej v rozmachu

Doslova masívne je doplnenie ponuky elektrobicyklov všetkých kategorií. Tu je vidieť silný vliv toho, z akej oblasti Stevens pochádza. Roviny, cyklotrasy a značný trend mestskej cyklistiky nielen v nemeckých metropoliach. Cestovné elektrobicykle tak zaznamenali najväčší príliv nových modelov.

Ochudení však v tomto prípade nezostávajú ani milovníci horskej cyklistiky. Nový rám a s ním i lepšie integrovaný pohon získal napríklad celoodpružený model E-Pordoi, hold odchádzajúcim enduro modelom naopak vzdává E-Sledge so známymi tvarmi rámu neelektrifikované Whaky a Sledge.

Áno, klasické endurá už v ponuke nenájdeme, naopak e-bikom bola upretá maximálna pozornosť, a preto prichádza aj s 1×12 pohonem Deore XT a špeciálnymi e-bikovými komponentmi, ako sú napr. plášte Schwalbe Eddy Current. Elektro hardtaily sú po novom na 29“ bicykloch opeť s motormi Bosch.

Bicykle pre všetkých

Ak máme zhrnúť zmeny, ktoré v ponuke nemeckého výrobcu pre nadchádzajúci rok nastali, vidíme jasné trendy. Pre značku je stále kľúčové doslova nabitá sekcia hardtailov, medzi ktorými nesmie chýbať silno zastúpená skupina športovo strihnutých modelov Applebee, Taniwha či Sentiero, teda dostupných „pevňákov“ s dôrazom na pomer ceny a výkonu.

Presne tak veľký dôraz mieri na gravel a cyklokros modely, ktoré značku z veľkej časti definujú. V ponuke zotrvávajú aj značne obľúbené vstupné modely Gavere a Tabor (podľa majstrovstiev v CX v Táboře). Stevens sa týmto snaží priviesť nových závodníkov na trať a ďalej tak kultivovať cyklokrosovú scénu.

Naopak medzi fully to môže vyzerať na ľahké zanedbanie. Značka z Hamburgu sa rozhodla upnúť sily len na model Jura. Ten si už pekných pár rokov drží povesť špičkového univerzála, ale i obávaného maratonského či XC náčinie. Preto prichádza hneď v štyroch variantách výbavy – 2x karbon a 2x hliník.

Samotnou epizódou sú elektrobicykle a mestské bicykle. Niet divu, s ohľadom na hlavnú lokalitu, kde Stevens pôsobí – rovinaté pobrežie severného mora, ktoré cyklistikou doslova tepá.

U nás si môžete bicykle od Stevens, ktoré sú z najvätšej časti montované priamo v Nemecku pre zachovanie kvality tiež zakúpiť, a to díky spoločnosti CykloŠvec z Písku. Tento tradičný dovozca práve hlási väčšinu noviniek na sklade i u svojich obchodníkov.

Ďalšie info: www.stevens-bikes.cz

Vaše komentáre

Aktuality

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

10:32 Trek predstavil šesť nových plášťov pre XC, trail a gravel.

Každý plášť nesie meno ikonického miesta, ktoré svojím charakterom zodpovedá jeho určeniu – Girona, Betasso, Vallnord, Sainte-Anne, Montrose a Gunnison.

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Zavrieť reklamu