Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Slováci získali dve strieborné medaily na cyklokrosových majstrovstvách sveta masters

Milan Barényi neobhájil zlato z minulého roka a z roku 2019 má striebro z cyklokrosových majstrovstiev sveta aj Európy.
Martin Sarvaš

Malá slovenská výprava dvoch jazdcov a jedného mechanika sa zúčastnila na svetovom šampionáte v cyklokrose v belgickom Mole. Obaja jazdci si odniesli z pretekov strieborné medaily.

Milan Barényi tak bohužiaľ neobhájil majstrovský titul z minulého roka. V jeho kategórii 45-49 rokov zaostal za domácim víťazom Arne Daelmansom sedem sekúnd. Barényi prednedávnom získal striebro aj na cyklokrosových majstrovstvách Európy.

Trať pretekov bola postavená tradične na piesočných plážach v turistickom centre Zilvermeer, v dĺžke 2500 m, s takmer žiadnym prevýšením, s behavými pieskovými úsekmi okolo depa a tiež behavými dvomi valmi, z ktorých jeden opäť pieskový, behal sa z oboch strán, hore a aj dole, ostatná časť trate po cestičkách s tvrdým pieskovým podkladom v borovicovom parku a tiež po chodníkoch s nie príliš regulárnou cieľovou rovinkou.

V piatok sa majstrovstvá začali najstaršími kategóriami, pre ktoré bola dĺžka pretekov vypísaná na 30 min., 4 okruhy a na štart nastúpil Slovák Ladislav Longauer z tímu CK Banská Bystrica v kategórii 70-74 rokov.

Longauer po pretekoch povedal: „Na štarte som mal vylosovanú pozíciou z druhej rady, pred našou kategóriou stáli mladší, za nami starší a ženy Masters, celkove nás odštartovalo cca 40 pretekárov. Počasie chladné, slnečno, podklad po štvrtkovom celodennom daždi relatívne suchý, piesok bol však veľmi lepivý“

„Ako jeden z najmladších v kategórii som v kútiku duše kalkuloval s medailou, súperov som však nepoznal, okrem majstra Európy z talianskej Seville. Štart som relatívne zvládol, v prvom kole som bol nalepený na zadné koleso vyššie spomínaného majstra Európy. Vleteli sme do technického úseku, kde boli aj spomínané valy a kde sa prudko točilo, doprava, doľava, okolo stromov, po krátkych zjazdoch.“

„Tu mali navrch pretekári s kotúčovými brzdami, tie ja nemám. Druhý pre mňa nepríjemný moment bol, keď som nestíhal prvému v bežeckých pieskových úsekoch, a tu sa pre mňa boj o zlato skončil, zameral som sa na udržanie striebornej pozície, ktorú mi hlásil Milan Barényi z depa, že tretí ma značnú časovú stratu. V cieli zmiešaná radosť, ale na druhej strane, koľko pretekárov by s radosťou stálo na stupni pre víťazov.“

V sobotu o 11- tej hodine štartoval Milan Barényi, obhajca titulu majstra sveta z vlaňajšieho roka, KCK TREK Oslany, kategória  45 – 49 roční, dĺžka pretekov 40 minút, 6 okruhov, počasie slnečné, chladno, piesok polosuchý, tým pádom ešte menej zjazdný, ako v piatok.

Milan Barényi sa vyjadril: „Pred štartom som sa cítil relatívne v pohode, v tréningových jazdách v piatok sa mi išlo fajn, jazdil som veľa bežeckých úsekov, takže som si dnes veril. Štartovú pozíciu som mal vylosovanú, druhý rad. Trošku ma znepokojoval pretekár predo mnou stojaci, ktorý bol zjavne slabšej výkonnosti a to sa po vyštartovaní aj ukázalo, keď po pár metroch vykopol tretru z pedálu a hodilo ho tesne predo mňa, samozrejme na brzdy, čím som stratil na súperov pár metrov“

„Prvé dve kolá som ťahal špicu, traja pretekári, dorážal až so 16 sek. stratou, čo sa mi v krátkom čase podarilo zlikvidovať, stálo ma to dosť síl. Prepracoval som sa až na samé čelo pretekov s mojím veľkým súperom, dvaja sme sa vzďaľovali ostatným, striedali sa vo vedení“

„V poslednom okruhu som prvý vletel do piesku okolo depa s tým, že tu sa súpera zbavím, avšak na konci depa mi bol stále na „chrbte“ a v rýchlom rovnom piesčitom úseku okolo vody mi dokonca na pár metrov odišiel, kde následne bol opäť piesčitý úsek, ktorý on prešiel na bicykli, dostal, ako sa hovorí, krídla aj mohutnou domácou kulisou, ja som zoskočil a bežal, a tu sa rozhodlo, že som skončil druhý. Ale mohlo to byť aj horšie, piesok je nevyspytateľný. Mám motiváciu na budúci rok získať dres majstra sveta späť.“

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu