Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Poradňa: 4 dôvody, prečo si cyklisti holia nohy

Pretože v skutočnosti to nie je iba o vzhľade a pekných, lesklých a klzkých nohách.
Martin Sarvaš
Poradňa: 4 dôvody, prečo si cyklisti holia nohy

Je mnoho dôvodov, prečo si cyklisti holia nohy. My sme vybrali štyri najčastejšie dôvody.

1. Aerodynamika

V súčasnej modernej dobe, kedy pri podávaní výkonov a najmä na pretekoch záleží na každej maličkosti, aj chlpy na nohách negatívne ovplyvňujú výkon cyklistov.

Viacero štúdií dokázalo, že klzké a čerstvo oholené nohy sú pri pretekoch rýchlejšie ako zarastené.

Specialized otestoval vo vzdušnom tuneli vplyv oholených nôh na výkon už pred piatimi rokmi a výsledky sú úplne jednoznačné.

Testovací jazdec ušetril s oholenými nohami na 40 kilometroch až 1:22 min. Najmenší vplyv, aký Specialized v teste nameral, bolo 50 sekúnd na 40 km. Z testovania vyplynulo, že jazdci v priemere ušetria 70 sekúnd na vzdialenosti 40 km.

2. Pohodlnejšie a príjemnejšie masáže

Ak chcete svojim svalom poskytnúť úľavu po dlhých a náročných jazdách, masáž je skvelým prostriedkom. Ak však nemáte oholené nohy, vo veľkom si uberáte na komforte či príjemnom uvoľnení počas masáže.

S oholenými nohami vás nebudú zbytočne pri masáži ťahať za chlpy a samozrejme, že aj masérovi je príjemnejšie, keď sa nemusí prehrabávať cez hustý porast.

3. Lepšie hojenie zranení

Takzvaný „cestný lišaj“ je najčastejším zranením cestných cyklistov pri páde. Odreniny sa však lepšie hoja, ak na pokožke nemáte chlpy a rovnako tým môžete predísť malým zápalom. Okrem toho je tiež omnoho príjemnejšia aj výmena náplastí, pri ktorej si nemusíte depilovať nohy.

Pri zlomenej kľúčnej kosti vám oholené nohy síce nepomôžu, ale v prípade odrenín ich určite oceníte.

4. Tradícia alebo pretože to robia všetci ostatní

Faktom je, že holenie nôh má už celkom dlhú tradíciu a robí sa už dobrých 100 rokov, za ktoré sa takmer vrylo do genofondu profesionálneho pelotónu. Oholené nohy sú u mnohých vyjadrením zapálenia pre cyklistiku.

V ankete na Majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike v Dohe 2016 uvidli profesionálni cyklisti ako dôvody ochranu pred infekciami pri zraneniach, aerodynamiku či pohodlie pri masážach, ale viacero z nich tiež priznalo, že si holia nohy, „pretože to robia všetci ostatní“ či „pretože to dobre vyzerá“.

Do ktorej skupiny patríte vy? Holiť nohy či neholiť nohy?

Zobraziť výsledky hlasovania

Loading ... Loading ...

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Včera 09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

Včera 09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

17.04.2024 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu