Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Prilbu nemusíte mať na hlave už ani mimo obce a e-kolobežky musia preč z chodníkov, hovorí nový cestný zákon

Od 1. decembra 2019 je v platnosti novela zákona o cestnej premávke, ktorá sa dotýka nielen vodičov áut, ale aj cyklistov.
Martin Sarvaš
Prilbu nemusíte mať na hlave už ani mimo obce a e-kolobežky musia preč z chodníkov, hovorí nový cestný zákon

V nedeľu 1. decembra vstúpila do platnosti novela zákona o cestnej premávke, ktorá sa dotýka nielen vodičov áut, ale aj cyklistov.

Pozor na mobil za volantom

Pokuty sa používanie mobilov za volantom sa zdvojnásobia. Horná hranica pokuty za používanie mobilov a podobných zariadení počas vedenia vozidla sa zvýšila z 50 eur na 100 eur v blokovom konaní a zo 100 eur na 200 eur v riadnom konaní.

Hoci sa pokuty za používanie mobilov zdvojnásobia, telefonovanie s pomocou handsfree zostáva povolené. Zakázané však bude držanie mobilu v ruke. Pravidlo sa vzťahuje aj na iné telekomunikačné, audiovizuálne alebo podobné zariadenia, nielen telefóny.

Bez prilby aj mimo obce

Zmeny v zákone sa dotkli aj cyklistov. Slovensko bol ešte donedávna jednou z mála krajín na svete, kde je nosenie helmy zo zákona povinné.

Po uplatnení novej novely, mimo obce už cyklisti nad 15 rokov nebudú musieť nosiť prilbu. Mladším cyklistom však táto povinnosť ostáva. Reflexné prvky sú však aj naďalej povinné pre každého cyklistu. 

Kompetentní sa odvolávajú na to, že nosenie prilby odrádza od cyklistiky väčšie množstvo ľudí.

E-kolobežky preč z chodníkov

Novela tiež ustanovila, že osoba na kolobežke s pomocným motorčekom je po novom zaradená do kategórie vodičov nemotorových vozidiel a nie medzi chodcov. Znamená to, že elektrokolobežky už nesmú jazdiť po chodníkoch.

Zmenili sa tiež podmienky parkovania na chodníku. Po novom sa môže parkovať na chodníku „len na takom mieste, kde nebude dochádzať k jazde po chodníku, ale pôjde len o zaparkovanie na chodníku, ktorý je primknutý (susedí) s cestou“.

Pozor na pokuty

V súvislosti s pokutami sa má zlepšiť vymožiteľnosť sankcií v rámci objektívnej zodpovednosti na základe zisteného evidenčného čísla vozidla (EČV).

Ak nebude uhradená pokuta uložená v rámci objektívnej zodpovednosti a policajt zastaví dané vozidlo na ceste, môže zadržať doklady od vozidla a tabuľky s EČV. Vodič v takom prípade môže viesť iné vozidlo, zadržané auto ostane ako nepriama zábezpeka zaplatenia sankcie. Doklady a tabuľka sa vrátia majiteľovi po jej zaplatení.

Zavádza sa tiež nový druh sankčného konania, a to blokové konanie o správnom delikte držiteľa vozidla. Ak napríklad radar zachytil EČV vozidla, ktoré prekročilo rýchlosť, ale nepodarilo sa zistiť majiteľa, policajt môže udeliť pokutu vodičovi či držiteľovi auta priamo na ceste, ak s tým vodič bude súhlasiť.

Ak nebude súhlasiť, bude musieť zložiť peňažnú kauciu vo výške pokuty. Tá sa po uložení riadnej pokuty vodičovi vráti, v opačnom prípade prepadne v prospech štátu.

Ak kaucia alebo bloková pokuta nebude zaplatená priamo na mieste, policajt je oprávnený zadržať doklady od vozidla a tabuľku s EČV až do jej zaplatenia.

Vaše komentáre

Aktuality

17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu