Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Specialized predstavil nové Kenevo 2020 – zjazdový e-bike, na ktorom môžete jazdiť celý deň

Kenevo pripomína mix e-biku Levo a agresívneho Stumpjumpera Evo.
Biker
Specialized predstavil nové Kenevo 2020 – zjazdový e-bike, na ktorom môžete jazdiť celý deň

Verzia Expert je poskladaný na vidlici Boxxer, tlmiči s vinutou pružinou pre maximálny zjazdový potenciál a 700Wh batériou.

Specialized predstavil nové Kenevo, elektrický horský bicykel s vysokým zdvihom pre tie najnáročnejšie zjazdy.

Rám so zdvihom 180mm a 650b kolesami bol predstavený v dvoch úrovniach výbavy: Comp a Expert. Expert dostane dvojkorunkovú zjazdovú vidlicu RockShox Boxxer a model Comp jedno korunkovú Marzocchi Z1. Oba teda ukazujú svoje zjazdové úmysly.

Dalo by sa očakávať, že takto mierený bicykel bude podobný novým rámom modelov Demo a Enduro. Kenevo však pripomína mix súčasného e-biku Levo a agresívneho Stumpjumpera Evo, čo by nemuselo byť na škodu. Dôvodom je poloha tlmiča, ktorá sa v tomto prípade nebije s umiestnením motoru a batérie.

Plutvové výbežky chrániču reťaze výrazne znižujú hluk.

Specialized dalo svojim e-bikovým expertom vo Švajčiarsku za úlohu vybudovať ten najschopnejší e-bike, ktorý bude najrýchlejší v technickom teréne, sebaistý na členitých povrchoch a bude mať výdrž na celodenné výlety.

Kľúčovým bol najmä prechod na novú agresívnu geometriu systém veľkostí “S”, ktorý umožňuje vybrať si bicykel podľa štýlu jazdenia. E-bike rám Specialized Kenevo dostal tiež prerábku, aby sa zvýšila tuhosť a znížila váha.

Úhľadne upratané káble v bočnom ramene rámu Kenevo.
Veľké zmeny

Očividnou zmenou je prechod na jedno bočné rameno ako na modeli Stumpjumper oproti starému “X” dizajnu modelov Enduro. Údajne ide  efektívnejšie využitie materiálu.

Ďalšou zmenou je uchytenie batérie (700Wh alebo 500Wh), ktorá je zasunutá do spodnej rámovej trubky cez otvor pri strede bicykla. Keďže batéria už nemusí vypadnúť po celej dĺžke trubky, tá vytvára uzavretý a pevnejší profil.

Batéria je schované v spodnej rámovej trubke a keď na to príde, vysúva sa spodkom.

Ďalšia úspora váhy je kovaný úchyt motoru, ktorý nahradili lisované hliníkové diely. Tie sú ľahšie aj jednoduchšie výrobu. Dohromady tieto zmeny ušetria kilogram váhy.

Samotné diely pohonu: motor, batéria a ovládanie sú identické ako na modeli Levo. Po jeho najnovšej generácii prevzalo Kenevo aj prevedenie diaľkového ovládania a umiestnenie Turbo Connect systému pre zobrazovanie módu a výdrže batérie.

Identická je aj konektivita k ostatým zariadeniam alebo nastavenia a odladenia pomocou aplikácie Mission Control. Zobrazovanie dát na zariadeniach Grmin je samozrejmosťou.

Zaujímavou funkciou aplikácie je Smart Control, pri ktorej zadáte dobu a vzdialenosť plánovanej jazdy a bicykel samotný riadi asistenciu tak, aby vám batéria vydržala, pokiaľ možno, počas celej jazdy.

Vypínač Specialized Kenevo.
Kenevo, nie Levo

Hoci vzhľad je podobný, mohutné vidlice sú prvým znakom, že sa nejedná o rovnaké bicykle. Ďalším je progresívne prepákovanie zadného pruženia, ktoré umožňuje použiť tlmič s oceľovou pružinou.

Ďalšie zmeny sa týkajú najmä geometrie. Dosah narástol o celých 40mm, hlavový uhol klesol na 64° a sedlový uhol vystúpil na 77°. Odstupňovanie veľkostí systémom “S” znamená, že dĺžka bicykle nie je tak závislá na jeho výške.

Specialized nie je prvý, koho napadlo namontovať dopredu e-biku dvojkorunkovú vidlicu, no každopádne ide o výborný nápad.

Ak teda chcete dlhý, extra stabilný bicykel môžete siahnuť po väčšej veľkosti a stále budete mať dostatok miesta medzi nohami. Naopak, aj s kratším rámom by ste stále mali mať dostatočne dlhú sedlovú trubku, pre inštaláciu potrebnej sedlovky.

Specialized tiež pridal do vahadla pruženia otočnú podložku, ktorá dokáže mierne pozmeniť uhly a zvýšiť alebo znížiť stred šliapania o 6-8mm.

Specialized sa tiež snažil replikovať trajektóriu zadnej osi z modelu Enduro tak, aby sa koleso pohybovalo čo najviac dozadu, čo najskôr vo zdvihu.

Na Keneve nájdete plášte Specialized Butcher.

Kvôli prostrediu, v ktorom by mal byť tento bicykel používaný zvolil Specialized menšie kolesá 27,5” a nie 29”. Takto je možné zachovať relatívne krátku zadnú stavbu a dostatok priestoru v ráme pre nánosy blata. V Specialized tiež zavrhli stále populárnejšie použitie dvoch rôznych veľkostí kolies.

Nový motor Specialized

Ide o rovnaký motor ako na najnovšom modeli Turbo Levo. Ide o verziu 2.1 nahradzujúcu 1.3, oproti ktorej je o 15% menší a o 400g ľahší.

Výkon vo Wattoch, ktorým zošliapavate kľuky dokáže byť a ož 410% znásobený, až a maximálnu okamžitú hranicu 560w. Stále však splňujete legislatívny limit 250w kontinuálneho výkonu. Predošlý motor dokázal znásobiť výkon o 370%.

Lepším ukazovateľom asistencie je krútiaci moment motoru a 90Nm motoru 2.1, čo je rozhodne viac ako ponúka väčšina.

Prepínať medzi módami sa dá jednoducho z riadidiel.
Komponenty
Specialized zostáva pri rokmi preverenom systéme pruženia FSR.

S výnimkou praktickosti toho, že by ste mohli pri uskladňovaní natočiť riadidlá o 90° dáva dvoj korunková vidlica zmysel. A to aj na e-bicykli stále klasifikovanom ako Enduro.

S pridanou váhou narastajú nároky na tuhosť bicykla a zjazdová vidlica je v tomto veľkým skokom dopredu. Váhovú penaltu si s pomocou asistencie ideálne ani nevšimnete.

Specialized však prekvapivo práve kvôli úspore váhy zvolil 11-rýchlostné radenie. Z tých 12-rýchlostných je pre e-bicykle určená iba rada NX Eagle, ktorá je vraj priveľmi ťažká.

SRAM poskytuje Kenevu brzdy Code.
Modely Specialized Kenevo 2020

V ponuke sú zatiaľ dva modely: Kenevo Expert v cene 7 900 eur s váhou 24,6kg a štandardne osadenou 700 Wh batériou, Kenevo Comp v cene 5600 eur s váhou 23,6kg a menšou batériou 500 Wh. Tažšia 700Wh bude dostupná za príplatok.*

*Ceny nemusia byť presné, sú odvodené z cien pre Ameriku a Anglicko.

Jazda
Nové Kenevo dokáže poskytnúť naozaj stabilnú jazdu.

Nie je pochýb o tom, že nový motor od Specialized/Brose je jedným zo súčasných lídrov, tichý, hladký výkonný a silný. Prívod jeho sily je spoľahlivý a prirodzene predvídateľný, takže v technických stúpaniach pomáha tak ako by mal.

Pretočiť si pedále neznamená okamžité zastavenie pohonu uľahčuje nastavovanie pred obzvlášť náročnými prekážkami.

Dobrá geometria Kenevo udržuje pod kontrolou aj keď prekoná limity trakcie.

Nová geometria so strmým sedlovým uhlom, ešte viacej napomáha šliapaniu a prudkému stúpaniu. Vaša váha je krásne vycentrovaná medzi kolesami, čo je pocítiť aj pri zjazde. Nie je samozrejme tak schopný ako naozajstný zjazdový bicykel, downhillových tratiach však bicykel rozhodne nebol to čo by ma obmedzovalo.

Tuhá vidlica Boxxer vpredu ešte viac dopĺňa sebaistotu perfektným držaním smeru v odklonených svahoch a rozbitých častiach trailov. Či by som však s týmto bicyklom chcel žiť je druhá vec. Neschopnosť zalomiť riadidlá o 90° môže byť obmedzením.

Tuhá vidlica Boxxer výborne drží stopu na odklonených a rozbitých častiach trailu.

Vzadu sa pruženie FSR dokáže tiež postarať o príjemnú jazdu. Vinutá pružina jám hladký a citlivý chod v počiatku zdvihu a zdá sa, že rám ma dostatočnú progresivitu, aby zabránil tvrdým dopadom a častým dorazom.

Bicykel ponúka jazdcovi naozaj vysokú mieru kontroly. Pri jazde bez asistencie sa stále lopotíte s poriadnou váhou, no na to bicykel ani nebol navrhnutý.

Batéria je schované v spodnej rámovej trubke a keď na to príde, vysúva sa spodkom.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu