Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Santa Cruz: Nový Tallboy 2020 je XC bicykel pre zjazdárov

Nový Tallboy má o 10 mm viac zdvihu, vylepšenú geometriu a tlmič je uchytený v štýle Bronsona.
Biker

Rok 2020 je očividne veľkým rokom pre všetky 29-palcové trailové bicykle Santa Cruz, ktoré dostávajú viac zdvihu, modernú geometriu a nový systém pruženia, ktorý neobišiel ani najväčší hltač kilometrov, model Tallboy.

Nasledujúc príklad svojich súrodencov s vyšším zdvihom Megatower a Hightower, Santa Cruz Tallboy 2020 dostal nízko v ráme uchytený tlmič a 120mm zdvihu pre lepší výkon v teréne. Nové schopnosti podporuje aj vylepšená geometria a 130mm vidlica zasadená do krku novej Santy.

Farebné prevedenia Tallboya 2020:

Pôvodný Tallboy bol jedným z prvých 29-palcových bicyklov, ktorý otvoril jazdcom oči a ukázal im, že 29” kolesá sú vhodné aj na technický terén a zábavu, nielen čo najviac najazdených kilometrov.

Moderný trailoví jazdci chcú aj na bicykloch s nízkym zdvihom zdolávať čoraz náročnejší terén a dnes im už konzervatívna geometria poslednej generácie nepostačovala. Model 2020 by mal tieto nedostatky napraviť a vrátiť Tallboy zase do súčasnosti.

Rám

Tak, ako to vídavame na všetkých modeloch Santa Cruz, rám je možné zvoliť v troch materiálových variantoch: hliník, štandardný „C“ karbón a pokročilejší „CC“ karbón. Všetky však nesú doživotnú záruku.

VPP systém pruženia – rukopis Santa Cruz sa mení a sťahuje nízko do rámu:

Nový VPP na nižšom vahadle presúva tlmič s uchytenia na vrchnej rámovej trubke dolu medzi opory sedlovej trubky čo najnižšie nad stred šliapania.

Tlmič je teraz stláčaný spodným vahadlom nie vrchným ako to zostáva na modeloch 5010 a Blur.

Santa Cruz tvrdí, že toto usporiadanejšie je viac orientované na zjazd s mäkším chodom a naše testy doposiaľ potvrdzujú tento výrok. Vyzerá to teda, že Tallboy, hoci má iba 120mm pruženia kašle na svoje XC počiatky a príbuzenstvo a chce sa vydať inou cestou.

Bicykel má stále závitové misky stredu. Prvok, ktorý si rámy Santa Cruz udržali aj počas najväčšieho ošiaľu lisovaných stredov.

Spodné vahadlo má vstavanú dieru pre premazanie vazelínovou pištoľou a nájdete tu aj miniatúrny blatník, ktorých chráni tlmič pred sprchou blata, prachu a kameňov od zadného kolesa. Rám má miesto pre uchytenie fľaše vnútri predného trojuholníka, vnútorné vedenie káblov a skurtkovacie misky stredu šliapania.

Geometria

Popri prepracovávaní pruženia prišlo aj na dôkladnú revíziu geometrie a nový Tallboy je úplne iný stroj ako si ho pamätáme.

Bicykel má ofsetovú podložku, ktorou je možné meniť geometriu.

Santa Cruz inštaluje dva páry ofsetových podložiek na karbónové rámy a jeden pár na hliníkové. Nájdete ich v uchytení tlmiča a uchytení osi zadného kolesa.

Geometria bicykla presne zodpovedá súčasným trendom.

Všetky modely majú túto otáčateľnú podložku v uchytení tlmiča. Tá natočí celý predný trojuholník, čím o kúsok zníži hlavový aj sedlový uhol, dosah o 2mm a výšku stredu o 3mm. Tým, že ma za následok tak malé zmeny geometrie a má vplyv aj na progresivitu prepákovania tlmiču by sa na túto súčiastku dalo pozerať ako na nastavovanie pruženia.

Druhá podložka (na rámoch C a CC) dokáže otáčaním skracovať, respektíve predlžovať zadnú stavbu o 10mm. Dlhší rázvor robí bicykel stabilnejším a kratšie nastavenie naopak pomáhať ľahšie zvŕtať zadok medzi úzkymi zákrutami.

S dlhším nastavením tiež môžete nainštalovať masívne plášte veľkosti 29×2,6”. Na to, aby sa ostatné komponenty prispôsobili inej polohe kolesa Santa Cruz myslelo tiež, s extra úchytmi pre brzdu a pätku prehadzovačky.

Všetkých nás čaká rovnaký osud: dlhší dosah a menší hlavový uhol:

Karbónové rámy Tallboy sú dostupné v 6. veľkostiach, XS – XXL a hliníkové v štyroch, S-XL.

Geometria (L)
  • Dosah: 468mm
  • Hlavový uhol: 65,5°
  • Sedlový uhol: 76,2°
  • Dĺžka sedlovej trubky: 430mm
  • Výška stredu: 332mm
  • Dĺžka zadnej stavby: 430mm / 440mm (Hliníkový model iba 430mm)
  • Výška rámu v rozkroku: 703mm
  • Rázvor: 1211mm

Kľúčovými rozdielmi je nárast dosahu o 18mm, čo je takmer o jednu veľkosť viac a zvýšenie sedlového uhlu o 3.2°. Hlavový uhol je o 2.5° menší ako býval, sedlová trubka je o 20mm kratšia a výška rámu vzrástla zo 603mm na 621mm čo sú tiež rozdiely odpovedajúce aj celej veľkosti bicykla.

Najmenšie bicykle XS budú osadené kľukami dĺžky 165mm, veľkosť S dostane 170mm a veľkosti M – XXL 175mm.

Santa Cruz bude ponúkať dve cenové úrovne hliníkových modelov, tri karbónové “C” a až štyri karbónové s označením “CC”. Modely RSV dostanú vynikajúce karbónové ráfy Santa Cruz Reserve.

Všetky špecifikácie nájdete na webe www.santacruzbicycles.com/en-US/tallboy

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Včera 09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

Včera 09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

17.04.2024 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu