Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Elektrické bicykle

Test: E-bike Haibike Sduro Fullseven 9.0

Hodnotenie: 3.5/5
4 799
Biker
Test: E-bike Haibike Sduro Fullseven 9.0

Hodnotenie: Predvídateľné správanie, pohodlná geometria a možnosť predĺženia dojazdu robia z modelu Fullseven ideálneho spoločníka na dlhé cyklovýlety.

Plusy: Výkonný motor Bosch; možnosť upevnenia prídavnej batérie.

Mínusy: Vyššia hmotnosť, ktorá sa prejavuje na jazdných vlastnostiach; slabší grip plášťov Schwalbe.

Pohodlný turista

Značka Haibike nenecháva nič na náhodu a aj v roku 2019 chce svojou ponukou potvrdiť pozíciu popredného výrobcu elektrobikov. Testovaním kilometrov sme podrobili vrchol modelového radu Sduro Fullseven vo výbave 9.0.

Rám

Použitím technológie Haibike Integrated Motor Concept dokázal výrobca do hliníkového rámu šikovne integrovať motor Bosch Performance CX. Ten disponuje výkonom 250 W a krútiacim momentom 75 Nm, pričom napájaný je z 500 Wh batérie, ktorá je ukrytá v spodnej rámovej rúrke.

Toto riešenie je vydarené nielen opticky, ale na ráme vďaka nemu ostalo miesto aj na uchytenie cyklofľaše alebo prídavnej batérie, ktorá tým pádom zdvojnásobí dojazd. Uhladené línie rámu nenarúšajú ani bowdeny, nakoľko sú vedené vnútorne.

Komponenty

Aj napriek tomu, že ide o elektrobike, našla vzadu uplatnenie technológia Sram Eagle s 11- – 50-zubovou kazetou v spojení s hladko radiacim prehadzovačom NX Eagle. Kolesá DT Swiss H1900 sú v tomto prípade obuté do plášťov Schwalbe Nobby Nic Evo v rozmere 27,5“ x 2,8“.

Pri brzdách zvolil výrobca 4-piestový model MT7 od Magury v spojení s 203 mm kotúčom vpredu a 180 mm kotúčom vzadu. O spoľahlivé žehlenie nerovností sa stará vidlica RockShox Revelation RC so zdvihom 120 mm. Ten je zhodný so zdvihom zadnej stavby, v ktorej nájdeme upevnený tlmič RockShox Monarch RT. Ako už býva zvykom, zvyšok komponentov ako rajdy, predstavec či sedlo zaobstaral výrobca z vlastnej dielne.

Jazda

Línia SDURO má v hľadáčiku predovšetkým jazdcov, ktorí sa radi vyberú na dlhší cyklovýlet a chcú si ho užiť predovšetkým v maximálnom komforte. K tomu výrazne prispieva aj zvolená geometria v kombinácii s dlhým predstavcom a vyššími 780 mm širokými rajdami.

Motor Bosch Performance CX možno pomocou ovládača prepnúť do jedného z piatich režimov od eco až po turbo, v ktorom dostanete k svojmu úsiliu podporu až 300 %. Samozrejmosťou je režim Walk+, ktorý pomáha pri tlačení biku napríklad do prudších kopcov.

Potešil nás aj už pomerne známy režim eMTB, ktorý sa dokáže prispôsobiť štýlu jazdy na základe kadencie a tlaku do pedálov. Najčastejšie sme na dobre čitateľnom podsvietenom displeji Bosch Purion volili práve tento režim, v ktorom je jazda výrazne prirodzenejšia.

Nevýhodou pohonu Bosch je oproti konkurencii vyššia celková hmotnosť systému, pre ktorú bike svojou váhou atakuje hranicu 25 kg. To sa, samozrejme, výrazne prejavuje aj na jazdných vlastnostiach. Fullseven 9.0 pôsobí vďaka plusovým plášťom ako tank, s ktorým prejdete takmer cez všetko a zachováva si pritom stabilitu, a to aj vo vyšších rýchlostiach.

Podľa Haibike je rad SDURO vhodný do ľahkého až stredne ťažkého terénu a púšťať sa s ním za túto hranicu nemá význam. Bike v takom prípade dáva ihneď najavo, že na rozbitejšie traily sú výbavou i geometriou určené produkty z radu XDURO.

Fullseven sa cíti dobre predovšetkým na lesných cestách a ľahších trailoch, kde oceníte jeho predvídateľné správanie a ľahké ovládanie. S prídavnou batériou navyše získate dvojnásobnú kapacitu oproti štandardu na trhu.

Špecifikácia

Rám: Aluminium 6061, hliníkový Vidlica: RockShox Revelation RL, 120 mm Tlmič: RockShox Monarch RT, 120 mm Motor: Bosch Performance CX 250 W Pohon: Sram NX Eagle (1 x 12) Kolesá: DT Swiss H1900, plášte Schwalbe Nobby Nic Brzdy: Magura MT7 (203/180 mm) Rajdy/Predstavec: Haibike TheBar 780 mm/Haibike TheStem Sedlovka/Sedlo: Haibike/XLC AllMtn Hmotnosť: 24,9 kg (veľkosť L, bez pedálov)

Viac informácií na webe www.haibike.com

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu