Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Jazdenie na bicykli jej pomohlo prekonať rakovinu: Bicykel je sloboda, vracia mi pocit samej seba

Posledné tri roky jazdí 45-ročná Eve na bicykli každý deň 35 až 45 kilometrov.
Martin Sarvaš
Jazdenie na bicykli jej pomohlo prekonať rakovinu: Bicykel je sloboda, vracia mi pocit samej seba

Eve Mart a jej bicykel.

Eve Mart jazdí už roky takmer každý deň na bicykli v okolí jej domova v meste Aventura na Floride. „Môj bicykel sa stal súčasťou mňa. Je to taký môj únik. Nemyslím si, že by som bez neho dokázala žiť.“ hovorí Eve, ktorej najprv diagnostikovali rakovinu prsníku a pre vysoké riziko návratu choroby v podobe rakoviny vaječníkov musela neskôr podstúpiť aj operáciu, pri ktorej jej odstránili oba vaječníky.

Každodenné ranné jazdenie 45-ročnej Eve sa však odštartovalo veľmi nepríjemné obdobie v jej živote. V roku 2008 si objavila Eve malú hrčku v prsníku a keďže jej mama mala rakovinu prsníka, už v tom momente mala zlý pocit, že má rovnakú diagnózu.

Po tom, čo si Eve prešla viacerými vyšetreniami jej lekári potvrdili ochorenie rakoviny prsníka a v čase diagnózy mala postihnutú už celú oblasť prsníka.

„Bola som v šoku. Žila som skutočne zdravo, niekedy som mala pocit, že bývam vo fitku. Nechcelo sa mi veriť, že niečo také sa deje.“ opisuje Eve.

Okrem toho, že Eve mala rakovinu prsníka, z krvných testov jej zistili aj prítomnosť mutácie génu BRCA (breast cancer gene) 1 a BRCA 2, ktoré ukazujú vysokú pravdepodobnosť návratu choroby aj po jej vyliečení. „Lekári mi odporučili bilaterálnu mastektómiu, čo znamená odstránenie mliečnych žliaz a tkaniva v oboch prsiach. Po zákroku som musela podstúpiť ešte osem kôl chemoterapie a následne ešte jednu operáciu,“ hovorí Eve.

Ťažká liečba

S liečbou začala ihneď a v priebehu nasledujúceho roka absolvovala operáciu a nasledovala nepríjemná a vyčerpávajúca chemoterapia. Počas týchto mesiacov sa snažila opäť začať cvičiť a pravidelne chodiť do fitka. Cvičenie jej však už neprinášalo také potešenie ako predtým: „Nechcela som byť zatvorená medzi štyrmi stenami. Mentálne som to miesto nemohla zniesť a chcela som byť vonku a mať voľnosť.“

Po absolvovaní chemoteramie a všetkých operácií Eve Mart úplne zanevrela na cvičenie v posilňovni a v roku 2012 začala trénovať beh na polmaratón v Miami. Podľa vyjadrenia Eve sa s každým odbehnutým kilometrom cítila silnejšia ako pred rakovinou.

„Chemoterapia má mnoho vedľajších účinkov, ktoré skutočne nie sú zábava. Vyzeráte staršie, vypadajú vám vlasy, ste úplne vyčerpaní. Stanete sa iba chabou schránkou samého seba. Nájsť si niečo, čo vás baví a napĺňa je jednou z najdôležitejších vecí, aby ste sa opäť mohli stať osobou,“ cituje Eve portál bicycling.com.

Beh ju nenapĺňal, začala bicyklovať

Eve hľadala tiež činnosť, ktorá ju bude napĺňať. Cvičenie ju už nebavilo a síce začala behať, no ani toto ju nenapĺňalo tak, ako si predstavovala. V roku 2012 ju zavolala priateľka, ktorá si tiež prešla rakovinou, na skupinovú jazdu na bicykli.

Eve si kúpila bicykel a absolvovala svoju prvú jazdu. „Boli sme pomalí a nezorganizovaní, ale napokon sa mi podarilo nájsť miesto v skupine na ceste.“ Páčil sa jej pocit, že jej svieti slnko do tváre celé hodiny. „Na bicykli som mohla ísť omnoho rýchlejšie a prejsť omnoho väčšie vzdialenosti ako pri behu,“ vysvetľuje Eve jej prechod na bicykel.

Eve Mart (vľavo) a jej kamarátka Mia.

Čoskoro predĺžila jazdy na 43 kilometrov a viac. Postupne bola na bicykli rýchlejšia a zlepšila si aj kondíciu, čo samozrejme umocnilo príjemný pocit pri pedálovaní.

„Myslím si, že keď si niekto prejde náročným obdobím či situáciou, napokon z nej vyjde silnejší. Rakovina sa na mne podpísala, ale bicyklovanie mi opäť vracia pocit samej seba.“

Choroba sa vracala

O pár rokov však prišla opäť zlá správa. Pri kontrolnom vyšetrení Eve zistili, že má vysoké riziko rozvoja rakoviny vaječníkov, ktoré sú ďalším možným výsledkom mutácií BRCA.

Vo veku 42 rokov sa Eve rozhodla, že podstúpi oophorektómiu – odstránenie vaječníkov. Už len predstava následkov bola ťažká psychicky i fyzicky. Už po operácii a počas rehabilitácie však mohla opäť jazdiť na bicykli.

„Následky a vedľajšie efekty operácie boli brutálne. Keď vám odstránia vaječníky, vaše telo ide okamžite do fázy menopauzy. Nie je to prirodzené a pomalé, ako keď starnete. Pribrala som, potila som sa, mala teploty a celé noci som nespala. Mentálne aj fyzicky som bola totálne vyčerpaná.“ opísala Eve.

„Bicykel je sloboda“

Cez toto všetko však dražala Eve pokope jedna vec – bicykel: „Bicykel je sloboda,“ hovorí Eve, ktorej sa našťastie dodnes nevrátila rakovina v žiadnej forme.

Posledné tri roky jazdí Eve každý deň na bicykli pred prácou 35 až 45 kilometrov. Zúčastnila sa už aj na niekoľkých lokálnych cestných pretekoch, avšak stále preveruje jazdu osamote alebo v malej skupine, kedy si môže úplne naplno užívať slobodu a objavovať nové miesta.

„Je to moja terapia. Ak nejdem na bicykel viac ako jeden deň, cítim, že mi to veľmi chýba. Po všetkých tých ochoreniach som začala hovoriť rýchlejšie a som omnoho náladovejšia. Jazdenie ma naopak upokojuje,“ dodala Eve Mart.

Jazdenie aj život Eve Mart môžete sledovať na jej Instagrame.

Vaše komentáre

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu