Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Kľuky

Test: Kľuky SRAM Red Quarq DZero

Hodnotenie: 4.5/5
759
Martin Sarvaš
Test: Kľuky SRAM Red Quarq DZero

Verdikt: Presný merač výkonu vysokej kvality, jednoduchý na používanie.

Plusy: Jednoduché nastavenie, ľahká váha, nízka cena

Mínusy: Viac veľkostí prevodníkov zvyšuje cenu

Kúpte ak: Ak chcete merať svoj výkon s minimálnym nastavovaním a komplikáciami

Merače výkonu Quarq sú vďaka predošlým generáciám už povestné svojou presnosťou, spoľahlivosťou a dobrou cenou oproti niektorým konkurentom.

Staršie merače Quarq, hoci jednoduché na obsluhu prinášali svoje komplikácie pri inštalácii, ako napríklad nutnosť lepenia magnetu na rám pre meranie kadencie a závislosť na počítači Garmin s adaptérom ANT+ pre zobrazovanie dát. Tento nový typ DZero po 10 rokoch vývoja prináša vstavané meranie kadencie nazvané Axcad, ktoré kombinuje programovanie a snímanie stredovej osi pre presné informácie o rýchlosti šliapania.

Inštalácia nie je o nič zložitejšia ako osadenie normálnych kľúk a kalibrácia si vyžaduje iba vypnutie z pedálov a spustenie automatickej kalibračnej funkcie z telefónu.

Bluetooth komunikácia medzi kľukami, cyklopočítačom a telefónom prebieha pomocou aplikácie Qalvin, ktorá je oproti predošlému modelu energeticky šetrnejšia. V prípade potreby stačí vybitú batériu vymeniť za novú, gombíkovú typu CR2025. Tá sa nachádza za odnímateľným vode odolným krytom.

Pri váhe celého systému 560g, DZero nepredstavuje zbytočnú váhu oproti kľukám bez meraču. S novým softwarom Quarqu nazývaným Omnical nedôjde pri inštalácii nových prevodníkov a prevodníkov inej veľkosti k akýmkoľvek stratám presnosti bez potreby prekalibrovania

Testovanie pre porovnanie prebiehalo súbežne s pedálmi Garmin a starším modelom Quarq na druhom bicykli. DZero zobrazoval o jeden až dva watty menej oproti svojej predošlej generácii a o tri watty menej ako merače Garmin v pedáloch.

Pôsobivé bolo najmä meranie rovnováhy síl medzi pravou a ľavou stranou v rovnakom pomere ako merač Garmin. V mojom prípade konkrétne 48/52% pomer medzi pravou a ľavou nohou. Garmin meria tieto údaje s každým šliapnutím, no DZero používa výpočtový algoritmus. Quaq DZero meral výkonové parametre konzistentne a presne počas horúcich letných dní aj počas zimných jázd pod bodom mrazu.

Aplikácia Qalvin BLE

Aplikácia Qalvin sa používa s meračmi výkonu Quarq už dlhšiu dobu, no pred modelom DZero bolo nutné pripojiť k telefónu adaptér pre vzájomnú komunikáciu s kľukami. Teraz vďaka Bluetooth, stačí k funkcii pár dotykov obrazovky.

V aplikácii možno inštalovať aktualizácie firmwaru meraču a diagnostikovať prípadné problémy. Zobrazuje tiež stav batérie. Pre tých naozaj technicky orientovaných je možnosť nastavenia rovnakého nulového bodu pre viac bicyklov a zmenu vektoru merania pomocou kalibrácii vstavaných v tomto softwari.

Vaše komentáre

Aktuality

13:01 Mathieu van der Poel je bez Van Aerta suverénnym favoritom monumentu Okolo Flámska.

Mads Pedersen síce na pretekoch odštartuje, ale po tvrdom páde na Dwars door Vlaandren, pri ktorom utrpel početné pomliaždeniny a odreniny, sú jeho šance na výhru určite nižšie.

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu