Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Talianske mesto Bari bude platiť občanom za jazdenie na bicykli a prispievať na kúpu bicyklov

Talianske mesto Bari bude platiť 25 eur mesačne každému, kto vymení auto za bicykel a tiež poskytne príspevok na kúpu starého či nového bicykla a dokonca aj na elektrobicykel. Predpokladá sa až zdvojnásobenie počtu cyklistov na cestách v Bari.
Martin Sarvaš
Talianske mesto Bari bude platiť občanom za jazdenie na bicykli a prispievať na kúpu bicyklov

Ilustračné foto - pexels.com

V talianskom meste Bari budú platiť občanom jazdenie na bicykli a okrem toho dostanú občania aj príspevok pri kúpe bicyklov. Týmto krokom chcú podporiť ekologickú dopravu a tiež zmenšiť zápchy v meste, informuje portál cycling.today.

„Ak pedálujete na bicykli, získate tým nielen zdravie,“ odkázal obrčanom starosta talianskeho mesta Bari Antonio DeCaro po tom, čo podpísal rozhodnutie, ktoré prijala mestská rada.

Systém odmeňovania bude fungovať tak, že za dochádzanie do práce na bicykli budde mesto mesačne vyplácať občanovi 25 eur.

Príspevky na kúpu bicykla

Mesto chce prinútiť občanov k ekologickejšej doprave aj finančnými príspevkami na bicykle.

Pri kúpe úplne nového prispeje mesto sumou 150 eur. Ak by si chcel občan kúpiť používaný bicykel, mesto prispeje 100 eur. Určite sa potešili aj fanúšikovia elektrobicyklov, ktorým pri kúpe nového bicykla mesto prispeje až 250 eur.

Každý občan bude odmenovaný podľa toho, koľko kilometrov najazdí, zohľadňuje sa však najmä dochádzanie do práce. Za každý kilometer odjazdený do práce a z práce dostane občan na bicykli 20 centov. Mimo dochádzania do práce sa rátajú za jazdenie na bicykli 4 centy.

Predpokladá sa zdvojnásobenie počtu cyklistov

Maximálna suma, ktorú si môže občan vyjazdiť za jeden mesiac je 25 eur. To znamená, že na zisk plnej sumy by ste museli mesačne najazdiť do práce 125 km. Ak by ste jazdili na bicykli mimo dochádzania do práce, museli by ste najazdiť 625 km.

Bari je prvým talianskym mestom, v ktorom sa uskutočňuje pokus o „presádzanie“ občanov z automobilov na bicykle. Bude trvať štyri mesiace a na jeho realizáciu bolo pridelených 545-tisíc eur z rozpočtu mesta.

Predpokladá sa až zdvojnásobenie počtu cyklistov na cestách v Bari.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu