Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Schudnete, ušetríte peniaze a budete kreatívnejší. 10 dôvodov, prečo by ste mali jazdiť na bicykli (2. časť)

Jazdenie na bicykli zlepšuje zdravie, vzťahy, mozgovú činnosť a jednoducho každý, kto bycikluje, má šťastnejší a lepší život.
Martin Sarvaš
Schudnete, ušetríte peniaze a budete kreatívnejší. 10 dôvodov, prečo by ste mali jazdiť na bicykli (2. časť)

Foto: Daniel Frank / Unsplash

Uprednostnenie bicykla pred inými dopravnými prostriedkami môže byť jedno z najlepších rozhodnutí vášho života.

V prvom dieli „10 dôvodov, prečo by ste mali jazdiť na bicykli“, sme vám dokázali, že vďaka bicyklovniu budete mať lepší sex, spánok či dlhší život. Ak by vám to nestačilo, tu je ďalších 10 dôvodov, prečo by ste mali bicyklovať.

1. Zdravšie srdce

Štúdie na univerzite Purude v USA preukázali, že pravidelný pohyb, cvičenie vrátane bicyklovania, znižujú riziko srdcových ochorení na polovicu v porovnaní s ľuďmi bez pohybu.

Výmena auta za bicykel na cestu do práce vyzerá teda ešte lákavejšie. 30 a viac kilometrov týždenne vraj postačí na toto výrazné zlepšenie.

2. Šéf si vás obľúbi

Nie nemáme na mysli, že sa váš šéf zahľadí do zadkov či predkov obtiahnutých v lycre. Britská Bristolská Univerzia testom na 200 ľuďoch preukázala, že zamestnanci cvičiaci pred prácou alebo počas obedovej pauzy, zlepšili manažment svojho času a pracovných úloh. Zlepšila sa aj ich motivácia a schopnosť vyrovnať sa so stresom.

Pracovníci mali aj sami zo seba lepší subjektívny pocit, potrebovali menej prestávok a dokončovanie práce na čas sa pre nich stalo ľahším.

Bohužiaľ, štúdia nezaregistrovala žiaden vzťah medzi bicyklovaním do práce a povýšením.

Foto: Max Bender / Unsplash
3. Odbicyklujete čo najďalej od rakoviny

Je mnoho dôkazov o tom, ako cvičenie pomáha odplašiť rakovinu, niektoré štúdie však považujú bicyklovanie za obzvlášť účinné.

Fínsky výskumníci prišli na to, že u mužov dokáže bicyklovanie s miernou záťažou (aspoň 30 minút denne) znížiť šancu zrodu rakovinových buniek na polovicu. Ako ideálny príklad miernej záťaže uvideli dochádzanie do práce. Ďalšie štúdie často ukazujú na zníženie šancí pre rakovinu prsníka u žien až o 34 percent.

Foto: Jack Young / Unsplash
4. Schudnete

Mnoho ľudí si myslí, že najlepší spôsob na zhodenie kilogramov je behanie. Je pravda, že takto dokážete odbúra mnoho tukov. No ak ste úplný začiatočník nezvyknutý na behanie alebo máte skutočne nadváhu, môže ísť o nešetrný spôsob, ktorým môžete ublížiť svojim kĺbom.

Menej intenzívna záťaž rozložená na dlhšiu dobu je vhodnejšia a vaše prebytočné kilá nebudú zaťažovať vaše kolená, ale sedlo bicykla. Behanie môže počkať na neskôr.

Foto: Jonny Kennaugh / Unsplash
5. Ušetríte peniaze

Naväzujúc na predošlý bod, menej váhy vraj znamená viac peňazí. Vhodnejšia analógia ako porovnanie spotreby veľkého a malého auta nás nenapadá.

Výskumník Jay Zagorsky zo Štátnej Univerzity Ohio sa stretával a robil interview s až 7300 ľuďmi medzi rokmi 1985 a 2000. Snažil sa prísť na to ako nadváha korešponduje s ich príjmami a výdajmi.

Záverom jeho práce bolo, že pribudnutie jedného bodu BMI (Body Mass Index) korešponduje s až 8-percentnou redukciou vašich úspor. Pravdupovediac za tento bod sa cítime trochu previnilo, pretože ušetrené peniaze pravdepodobne skončia v bicyklových doplnkoch.

Kúpte si ročné predplatné časopisov Biker a Cyklistika iba za 18,90€

6. Vyhnite sa znečistenému vzduchu

Je intuitívne myslieť si, že na bicykli ste vystavení viacej nečistotám z premávky, ako keď ste obkolesení automobilom. Kráľovská Univerzita v Londýne tento mýtus vyvrátila a tvrdí, že pasažieri autobusov, taxíkov a áut sa nadýchajú oveľa viac nečistôt ako cyklisti a chodci.

Foto: Victoriano Izquierdo / Unsplash

Ide najmä o ultrajemné častice, ktoré nedokáže zachytiť nos a usadzujú sa v pľúcach kde spôsobujú problémy. Priemerne ide o 100-tisíc týchto jemných častíc na kubický centimeter pre pasažierov taxíkov a autobusov. Pre tých čo jazdia vlastným autom je to zhruba 40-tisíc.

U cyklistov ide vraj iba o približnú hodnotu 8 000. Dôvodom je údajne to, že sa pohybujeme po okraji vozovky nie v priamej čiare za výfukom automobilu pred nami.

7. Užijete si maškrty

Zvyšovanie príjmu sodíku je málokedy niečo čo vám odporučí doktor, no v dňoch pred veľkým športovým výkonom ako celodenný víkendový výlet alebo lokálne preteky, je to presne to, čo by ste mali robiť. Ide teda o skvelú výhovorku k jedeniu čipsov a podobných presolených jedál.

Sodík ochráni telo pred hyponatraemiou, problémom, ktorý sa vyskytuje pri vypití priveľa vody bez príjmu sodíku, čo vedie k dezorientácii a nevoľnosti.

Foto: Rawpixel / Unsplash
8. Užijete si rodinný život

Bicyklovanie je niečo čo s trochou trpezlivosti zvládnete aj s deťmi. A to najmenší vám vlezú do sedačky, alebo vlečky. A keďže je to šetrné na kĺby, pridať sa môžu aj dedkovia a babky.

Navyše, nikdy neviete kedy vaše rodinné aktivity splodia ďalšieho Petra Sagana. Deti sú ovplyvňované a inšpirované činnosťou svojich rodičov vrátane voľno časových aktivít a cvičenia. To, s čím deti vyrastajú, často považujú na normálne a považovať pravidelný pohyb a šport za normálny je výborná predispozícia do života.

Nebuďte však prekvapený, keď v puberte začnú demontovať blatníky, brašne a začnú sa hanbiť za vaše farebne neskoordinované obtiahnuté oblečenie a prídavné reflexné prvky.

9. Zlepšíte sa aj v ostatných športoch

Samozrejme, neplatí to pre všetky športy, no mnoho športov, ktoré si vyžadujú vytrvalosť, sa pre vás uľahčí popri bicyklovaní. Aeróbne vytrvalostné cvičenie ako bicyklovanie vám určite uľahčí partičku futbalu alebo tenisu s kamošmi.

10. Budete kretívnejší

Spisovatelia, muzikanti, umelci, riaditelia a mnohé ďalšie profesie používajú cvičenie pre prekonanie mentálnych blokov a pomoc pri ťažkých voľbách.

Okysličenie šedej mozgovej kôry v dobe, kedy ju najviac potrebujete, iskrenie nových neurónov a priestor pre dýchanie a čerstvé myšlienky ďaleko od tlaku pracovného života. To všetko vám dokáže dať jazda bicyklom. Na nevyriešené problémy sa vždy dobre pozerá z vyhliadky, ktorú ste si práve na bicykli vyšliapali.

Vaše komentáre

Aktuality

16:28 Peter Sagan sa z Brazílie vrátil naspäť do Európy (+galéria).

Peter Sagan bol so svojím tímom Specialized Factory Racing na úvodnom kole Svetového pohára v horskej cyklistike v brazílskej Mairiporã. Vzhľadom na svoju formu a predchádzajúce zdravotné problémy sa rozhodol v pretekoch neštartovať. Nenastúpi ani do druhého kola svetového pohára, ktoré sa uskutoční už tento víkend, taktiež v Brazílii.

10:37 Dusty Days v Kálnici s účasťou svetových jazdcov!

V kálnickom bikeparku to bude v najbližších dňoch žiť a to poriadne. Uskutoční sa totoiž freeride akcia s názvom Dusty Days, na ktorú sú pozvaní tí najlepší svetoví jazdci!

Včera 12:15 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Včera 11:06 Fotogaléria: Najlepšie zábery z úvodného kola Svetového pohára v XCO v brazílskej Mairiporã.

Úvodné kolo v Brazílii bolo ohromne napínavé a plné zvratov. Najrýchlejšími jazdcami sa napokon stali Švédka Jenny Rissveds a Američan Chritopher Blevins.

Včera 10:51 Jenny Rissveds a Chritopher Blevins ovládli v napínavých pretekoch prvé kolo svetového pohára XCO v brazílskej Mairiporã.

Svetový pohár v horskej cyklistike odštartoval svojou prvou zastávkou v brazílskej Mairiporã. Elitní jazdci zvádzali súboje do úplného konca pretekov a o víťazoch sa rozhodovalo až v poslednom kole.

Zavrieť reklamu