Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Elektrické bicykle

Test: Specialized Turbo Levo FSR Comp CE 6Fattie

Hodnotenie: 3.5/5
5 199
Biker

Levo u nás pobudlo približne šesť mesiacov a za ten čas som sa naučil ignorovať pohľady hejterov, užíval som si energiu, ktorú som mal navrchu kopca a zmenil som pohľad na to, čo sa dá na elektrobiku dokázať cestou dole z neho. Riešil som jednu roztrhnutú a aj tak skákajúcu reťaz, zavzdušnenú zadnú brzdu aj netesniacu sedlovku.

Tento bicykel však pre mňa zostáva naďalej jedným z najlepších e-MTB-čiek na trhu a jedno z tých, ktoré by som odporúčal vyskúšať si aspoň na hodinku všetkým zarytým odporcom elektromotorov.

Je až zarážajúce, koľko vecí trafil Specialized už v zárodku rozvoja tejto kategórie absolútne presne a že Levo FSR aj do sezóny 2018 vstupuje ako plnohodnotný konkurent napriek tomu, že za tie roky nezmenilo takmer nič. Tu je malé zhrnutie polroka registrovaného partnerstva s Levom.

3 veci, ktoré sa mi páčili

Absencia displeja – Niežeby som sa hanbil za to, že jazdím na elektrobiku, ale chcem, aby vyzeral čo najviac ako obyčajný bicykel. Absencia veľkého displeja na rajdoch s trčiacimi káblami tomu výrazne pomáha. Niekomu možno chýba, mne rozhodne nie.

Plusové kolesá – Doteraz si pamätám, ako sme sa na predstavovacom evente blbo uškŕňali nad kolesami. Specialized bol pritom svetelné roky pred ostatnými. Plusy sú na elektrobike tým správnym riešením a čoskoro ich začali používať všetci.

Appka Mission Control – Jedným z najväčších predajných argumentov, ktorými môže Levo zaujať oproti konkurencii, je smartfónová aplikácia, ktorá umožňuje priamo počas jazdy naladiť rôzne stupne podpory aj optimalizovať výkon motora tak, aby ste prišli až tam, kam potrebujete. Používal som ju často.

3 veci, ktoré mohli byť lepšie

Zbytočne široké plášte – Trojpalcové plášte boli rozhodne o osem levelov inde oproti klasickým úzkym, no po tom, ako som jazdil na niekoľkých tohtoročných elektrobikoch s 2,6- až 2,8-palcovými plášťami, držia rovnako dobre, no sú stabilnejšie. Specialized to vie a na rok 2018 ich obúva tiež.

Skákajúci pohon – Počas testovania som mal problém s preskakujúcou reťazou. Bike bol aj v servise a nikto mi nevedel povedať, čo to spôsobuje – reťaz bola nová, kazeta nie taká opotrebovaná, radenie nastavené a pätka rovná. Odporúčanie bolo „nedupať tak do tých pedálov“. Možno by tu pomohla niektorá zo sád špecificky dimenzovaných na elektrobiky.

Menšia batéria – Specialized ako jeden z mála výrobcov osádzal lacnejšie úrovne výbavy batériami s nižšou kapacitou – v tomto prípade 460 Wh oproti 504 Wh, ktoré sú dnešným štandardom. Výmena za lepšiu by pritom stála niekoľko stoviek eur. Našťastie, na sezónu 2018 už majú všetky modely Levo rovnako veľké batérie.

3 veci, ktoré som sa naučil o elektrobikoch

Treba vedieť radiť a brzdiť – Za plného ťahu by sa nemalo radiť ani na obyčajnom bicykli a nadľudský výkon motora môže napáchať na pohone veľké škody, ako demonštroval pánko z maratónu. Myslieť tiež treba na brzdy, ktoré sú poväčšine dizajnované na moderné trailbiky vážiace do 15 kíl. Aj keď sú dostatočne silné, rýchlejšie sa prehrejú.

Skákať nie je ťažké, no iné – Zotrvačnosť ťažkého bicykla má za následok, že na skoky netreba ísť rýchlejšie, práve naopak. Najmä na dropoch nie je problém zaletieť ďaleko za dopad, musel som si preto dávať pozor. Je tiež trochu ťažšie ukorigovať smer letu, no zároveň nejde o nič nezvládnuteľné.

Firmvér dokáže urobiť veľa – Približne v polovici môjho spolužitia s Levom vyšiel nový firmvér, ktorý som dal do biku nahrať. Podstatne zlepšil kedysi lenivejší nástup sily motora a rozdiel bol naozaj citeľný. Motor sa dal navyše ďalej ladiť prostredníctvom apky. Pri kúpe preto netreba pozerať len na samotné čísla. Veľmi záleží na vyladení motora a to sa líši od výrobcu k výrobcovi.

3 najzábavnejšie zážitky

Keď som bol donútený Levo požičať pánovi zodpovednému za vyznačenie trate maratónu, ktorý nikdy predtým na elektrobiku nesedel. Dával som mu ho so slovami, že určite roztrhne reťaz. Do polhodiny bola reťaz na dve časti. Ako bonus upiekol zadnú brzdu, lebo radiť v plnom záťahu motora a brzdiť 23-kilový bicykel celou cestou dolu kopcom je štýl.

Keď mi vo vinici pri vykladaní bicykla z auta vypadla nabíjačka. Bolo to blízko farmy, kam ju priniesol niekto okoloidúci. Odložili ju zatiaľ k ovečkám do stajne a napriek tomu, že som sa ju snažil čo najlepšie umyť, ešte pri vracaní bicykla o pár mesiacov neskôr jemne páchla po baranej riti. (Sorry.)

Keď som pri fotení opakovane skákal menší drop a pristavil sa pri nás bikerský párik. Počkali si, kým skočím, chalan zhodnotil, že: „Tak my radšej ideme.“ A odišli. Dodnes neviem, či to bolo z uznania alebo zo znechutenia.

Viac informácií na webe www.specialized.com

Vaše komentáre

Špecifikácia

Model
Turbo Levo FSR Comp CE 6Fattie
Značka
Specialized
Rok
2017
Popis
e-MTB: Motor - 250W Brose
Materiál rámu
'M5' aluminium
Riadidlá
Specialized, 750mm
Predstavec
Specialized Trail, 60mm
Brzdy
SRAM Guide R, 200mm rotors
Motor
250W Brose
Kľuky
Praxis Works Cadet
Vidla
RockShox Yari RC Boost, 140mm (5.5in) travel
Kolesá
Roval Boost wheels
Predný plášť
Specialized Purgatory Grid 27.5x3.0in
Zadný plášť
Specialized Purgatory Grid 27.5x3.0in
Prehadzovač
SRAM GX
Tlmič
Fox Float Performance DPS w/ RX Trail Tune and Autosag
Sedlo
Specialized BG Henge Comp
Sedlovka
Specialized Command Post IRcc 125mm dropper
Radenie
SRAM GX

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu