Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ako sa vyrovnávaš s hejtermi, motivuješ a získavaš sebavedomie? Tahnee Seagrave odpovedala fanúšikom

Prekonať strach je jeden z najlepších pocitov, hovorí anglická zjazdárka, ktorá prežíva najlepšiu sezónu v kariére.
Martin Sarvaš

Anglická zjazdárka Tahnee Seagrave prežíva svoju najlepšiu sezónu v kariére. 23-ročná pretekárka tímu Transition Bikes už vyhrala tento rok trikrát preteky svetového pohára a raz skončila tretia. Na svojom profile na Instagrame sa jej pýtali fanúšikovia všelijaké otázky –  normálne aj menej normálne. Tahnee veľmi ochotne odpovedala.

Akoto, že si spravila tento rok taký veľký progres?

Pomaly som sa štverala po rebríčku už odkedy som bola juniorka a po mnohžch druhých miestach, pádoch, nezdaroch a lekciách som minulý rok po prvýkrát vyhrala preteky na svetovom pohári. Odvtedy som vyhrla ďalších päť, takže fakt, že som sa nikdy nevzdávala, aj keď sa mi nedarilo a zdalo sa mi, že nič nejde tak, ako by som chcela – je presne to, čo mi pomáha posúvať sa ďalej.

Vo víťaznej finálke vo Fort Williame predviedla pekný one-hander:

Ako nadobúdaš sebavedomie po zranení?

Hlavne striktne dodržiavam rehabilitácie a oddych. Predtým, ako si opäť sadnete na bicykel, musíte sa cítiť 100-percentne zdraví a v tom prípade ste pripravení aj mentálne. Vtedy je dôležité začať zľahka a zbytočne to neuponáhľat.

Ako sa motivuješ na trénovanie?

Nerada prehrávam.

Profil

 

Tahnee Seagrave je 23-ročná zjazdárka tímu Transition Bikes. Narodila sa v Londýne 15. júna 1995. Cyklistike sa venuje profesionálne od roku 2013. Nielenže vyhrala majstrovstvá sveta v kategórii junioriek, ale sezónu skončila v Top10 už ako 18-ročná. Prvé preteky svetového pohára vyhrala minulý rok v Leogangu. Túto sezónu je medzi ženami jednoznačne najlepšia s tromi výhrami pretekov svetového pohára, jedným tretím miestom a vyhrala aj zjazd na Crankworx v Rotorue.

 

Obľúbený výrok: „Ak to bolí, tak to funguje.“

Ako sa vyrovnávaš s tlakom na pretekoch?

Myslím si, že jediný skutočný tlak je len ten, ktorý na seba vyvíjame sami – strach z neúspechu. Ak sa správne na preteky chystáte a trénujete, máte pocit, že ste spravili úplne všetko, čo bolo vo vašich silách, takže zostala už len jediná vec – jazdenie.

Ako naberieš odvahu, aby si skočila / prešla niečo, čoho sa bojíš – skok, drop, gap?

Jednoducho si poviem, že strach je iba niečo – z veľkej časti vytvorené iba v mysli, ale potrebujem ho pre dobrý inštinkt. Musíte na sebe makať, ale na druhej strane radšej nikdy nerobte niečo, na čo sa necítite byť pripravení. Strach je normálny a jeho prekonanie je jeden z najlepších pocitov!

Víťazná jazda Tahnee vo Val di Sole 2018:

Keď čakáš na pretekoch na vrchu na svoj štart – si tak pozitívne nedočkavá alebo sa ideš po*rať z nervozity?

Oboje. Ale väčšinou sa idem po*rať.

Chcela by si vyhrať radšej celkovo svetový pohár alebo majstrovstvá sveta?

Ja osobne by som chcela vyhrať radšej celkovo sveťák, pretože to znamená konzistenciu vo výkonoch počas celej sezóny a majstrovstvá sveta sú iba jedny preteky – jeden pokus.

Aké je napätie medzi ženami na pretekoch svetového pohára? Musí byť predsta nemožné byť kamarátkami, nie?

Mám obrovský rešpekt pre všetky pretekárky a obdivujem ich. S niektorými sa priatelím práve vďaka pretekaniu, ale ide to aj za túto hranicu a sme aj viac priateľky ako súperky. Jediná vec, ktorú musím poraziť, je časomiera. A ak ide niektorá z báb rýchlejšie, mám iba obdiv a rešpekt.

Máš nejaké rady na nastavenie zjazdového bicykla pre váhovo ľahšie baby?

Tlmenie je niečo, čo je veľmi osobná vec a malo by byť nastavené vždy podľa potrieb a štýlu jazdy či trate. Odporučila by som tlak vo vidlici okolo vašej váhy v kilogramoch a pre tlmič 30-percentný sag, keď na ňom sedíte. Na zvyšné doladenie treba viac času podľa toho, ako sa vám jazdí.

Ako sa vyrovnávaš s hejtermi?

Takto! [a ukázala na fotku ?]

https://www.instagram.com/p/BjktUt4B6jZ/?taken-by=tahneeseagrave

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu