Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: CTM Ridge Pro

Všestranný a dostupný trailbike, ktorý preferuje jazdu dole kopcom.
Hodnotenie: 3.5/5
2 799,99
Biker

Známa slovenská firma CTM definuje svoj model Ridge PRO s 29-palcovými kolesami ako rýchly trailbike. Ten túto definíciu napĺňa predovšetkým pri jazde smerom dole kopcom, kde vynikne hlavne jeho nadpriemerná stabilita.

Základ biku tvorí odolný hliníkový rám so zdvihom 130 mm a podľa nás vydareným dizajnom. Ten výraznejšie nenarúša ani vonkajšie vedenie bowdenov na spodnej rámovej rúrke, čo istotne ocení každý, kto si servisuje bicykel sám. Zadnú stavbu proti nárazom reťaze chráni len neoprénový chránič, ktorý by sme odporúčali vymeniť za niečo odolnejšie.

Geometria v spojení so 68-stupňovým hlavovým uhlom, rázvorom 1,188 mm (pri veľkosti L) a celkové správanie tohto CTM-ka vám prepáči prípadné jazdecké chyby. To z neho robí ideálny bike pre menej skúsených jazdcov, no nudiť sa na ňom nebudú ani ostrieľaní profíci.

K dobrým jazdným vlastnostiam prispievajú aj plášte WTB, ktoré poskytujú dobrý grip aj v značne prašnom prostredí, a dobre dávkovateľné výkonné brzdy Shimano XT so 180 mm kotúčmi. Pohon 2 x 11, ktorý s výnimkou prehadzovača XT zabezpečuje Shimano kompletne svojím radom SLX, oceníte v technickejších a najmä strmších stúpaniach, kde fungoval bez problémov.

V naozaj rozbitom teréne pri vysokých rýchlostiach sme však museli často zastavovať pre spadnutú reťaz, preto by sme pred použitým systémom 2 x 11 vpredu uprednostnili len jeden prevodník. CTM  našťastie šikovne vyriešilo upevnenie prešmyku pomocou malého adaptéra priskrutkovaného na ráme. Ak teda budete chcieť prejsť na pohon 1 x 11, stačí ho len jednoducho odmontovať.

Jazda po trailoch je s modelom Ridge Pro príjemná, v prípade potreby máte k dispozícii možnosť pritvrdenia vidlice. Pri tlmiči je možné aj jeho úplné uzamknutie, čo sme počas šliapania často využívali.

Tlmič je umiestnený pomerne nízko a jeho prepínanie počas jazdy vyžadovalo trochu viac cviku. 29-palcové kolesá biku pridávajú na priechodnosti terénom a na rovinkách zase na rýchlosti, no vyslovene agilne na nás bike nepôsobil. Rovnako do zákrut budete musieť Ridge kvôli dlhšej zadnej stavbe trochu nútiť.

Viac informácii o bicykli nájdete na webe www.ctm.sk

 

Vaše komentáre

Špecifikácia

Rám
ALU 6061 hliníkový
Riadidlá
Race Face Turbine 760 mm
Predstavec
Race Face Turbine 60 mm
Brzdy
Shimano XT (180/180 mm)
Kľuky
Shimano SLX/ XT (1 x 12)
Vidla
RockShox Revelation RC 130 mm
Kolesá
DT Swiss Spline E1900 29
Predný plášť
WTB Trail Boss TCS 2,25
Zadný plášť
WTB Trail Boss TCS 2,25
Prehadzovač
Shimano SLX/ XT
Tlmič
RockShox Monarach RT3 130 mm
Sedlo
WTB Volt
Sedlovka
RockShox Reverb teleskopická, 31,6 mm
Váha kg
14,3 kg (veľkosť L, bez pedálov)

Aktuality

17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

Včera 10:46 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Včera 10:30 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

Včera 09:19 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu