Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Vodné zážitky na dvoch kolesách za južnými hranicami. Relaxujte aktívne v Maďarsku!

Nedokážete si predstaviť letnú dovolenku bez vody a ani bez bicykla? Stačí sa vybrať do susedného Maďarska, kde môžete vystriedať sladké leňošenie na brehu jazera s relaxom v termálnych kúpeľoch a spestriť pobyt cyklotúrami...
Biker
Vodné zážitky na dvoch kolesách za južnými hranicami. Relaxujte aktívne v Maďarsku!

Nedokážete si predstaviť letnú dovolenku bez vody a ani bez bicykla? Stačí sa vybrať do susedného Maďarska, kde môžete vystriedať sladké leňošenie na brehu jazera s relaxom v termálnych kúpeľoch a spestriť pobyt cyklotúrami či splavmi. Alebo opačne, unavené svaly z pedálovania môžete uvoľniť v liečivých vodách kúpeľov. Všetky tieto lákadlá sú v dostupnej vzdialenosti.

Maďarsko disponuje vyše 2000 kilometrami vyznačených cyklociest, ktoré vzhľadom na geografické podmienky krajiny vedú po nížine bez veľkých prevýšení, takže sú ideálne pre rodinné cyklotúry. Najatraktívnejšie cyklotrasy vedú okolo jazier a pri riekach s nádhernými prírodnými scenériami a s množstvom vodnej zábavy a turistických pozoruhodností. Najvyhľadávenejšími sú cyklookruhy okolo jazier Balaton, Velencei a Tisza. Podunajské cyklotúry kopírujúce hranicu so Slovenskom či v malebnom Dunajskom ohybe od Ostrihomu až po Budapešť sú často vyhľadávané aj milovníkmi cykloturistiky zo Slovenska. Cez Maďarsko prechádzajú aj medzinárodné cyklotrasy, ktoré vedú popri vodných tokoch Dunaj (Eurovelo 6) a Tisa (Eurovelo 11). Aj Eurovelo 13, tzv. cyklocesta Železnej opony má svoj značený úsek v Maďarsku. Na svoje si prídu aj náročnejší cyklisti, v pohoriach Bükk, Mecsek, Zemplén, Mátra sa môžete venovať aj horskej cyklistike, v Mátre a v Eplényi sú vybudované aj downhill terény. Požičovne a servis bicyklov, ako aj oddychové zóny sú samozrejmosťou.

Sieť mestských verejných bicyklov sa nachádza v mestách Budapešt – MOL BUBI , Szeged – Citybike, Esztergom – EBI, Hévíz- HeBi,Győr – GyőrBike, kde si môžete objavovať turistické zaujímavosti na dvoch kolesách s využitím siete desiatok automatizovaných staníc cyklopožičovní.

Cykloturistika okolo jazera BALATON

Snáď najväčšou atrakciou pre priaznivcov cyklistických túr je 210 km dlhý okruh okolo jazera Balaton, na ktorý sa môžete napojiť z hociktorej lokality, kde sa práve nachádzate. Prírodné podmienky s malým prevýšením a veľa zaujímavostí v krátkych vzdialenostiach vytvárajú ideálnu trasu pre rodinné cyklovýlety. Keď túžite po niečom vzrušujúcom, tak zavítajte do cykloparku v Balatonkenese alebo Balatonföldvári.

  • Balatonský cyklookruh 209 km, 4 dni

TRASA: Balatonakarattya…Balatonalmádi–Alsóörs–Csopak–Balatonfüred(Tihany)Balatonudvari…Zánka…Révfülöp…Badacsony–(Szigliget)–Balatongyörök…Keszthely–(Hévíz)–Fenékpuszta–Balatonberény…Fonyód–Balatonboglár–Balatonlelle…Balatonföldvár…Siófok–Balatonvilágos–Balatonakarattya

Viacdňová nenáročná túra je ozajstným zážitkom. Najvhodnejším obdobím je neskorá jar alebo skorá jeseň, v lete športový výkon môžete skombinovať s osviežením vo vlnách najväčšieho jazera Strednej Európy. Panoramatický výhľad na nekonečnú vodnú hladinu je neopísateľný.

  • Balaton – kotlina Káli 129 km, 2-3 dni

TRASA: BalatonalmádiVeszprém–Nemesvámos–(Tótvázsony)–Nagyvázsony–(Kapolcs–Monostorapáti–Diszel)–Mencshely–Szentantalfa–Tagyon–Köveskál–(Kővágóörs–Kékkút)–Szentbékkálla–Mindszentkálla–Gyulakeszi–TapolcaSümeg…Zalaszántó–(Keszthely)-Várvölgy…Balatongyörök

Stredne náročná túra cez rozmanitý terén aj s prevýšeniami.Túra prechádza cez Balatonský národný park a ponúka zastávky pri prírodných zaujímavostiach napr. jaskynné jazero Tapolca, ale aj pri hradoch, vyhliadkách a končí priamo na pláži Balatonu.

JAZERO VELENCEI
Prírodné jazero s hĺbkou v priemere 1,5 m a v lete s teplotou vody nad 26 C sa nazýva jazerom slnečných lúčov. Okolo jazera Velencei môžete absolvovať nenáročnú rodinnú cyklotúruv dĺžke29 km, pri ktorej môžete využiť aj službu prevážanie bicyklov na lodi.

JAZERO TISA
Jazero sa dá obísť na bicykli po asfaltovom cyklistickom chodníku na 4 m vysokej hrádzi, ktorá slúži ako vyhliadkové miesto na pozorovanie unikátneho prírodného bohatstva jazera Tisa. Táto výnimočná okružná cyklodráha mimo cestnej premávky a prakticky bez výškového rozdielu je ideálne miesto pre začiatočníkov ako aj pre rodiny s malými deťmi či pre seniorov. Po ceste nevynechajte najväčšie obrie sladkovodné akváriá v ekocentre Poroszló.Pokročilejší cyklisti túžiaci po dobrodružstve môžu absolvovať na bicykli trasu k jazeru Tisa až z Košíc. Pri križovatke cyklotrasy okolo jazera a trasy EuroVelo11, v meste Tiszafüred bude na jeseň 2015 odovzdané do prevádzky najväčšie cyklistické centrum Maďarska, ktoré inovatívnymi službami a vyhliadkovou terasou pre cyklistov očakáva svojich návštevníkov. Slávna Pusta Hortobágy leží iba 30 kilometrov od jazera, a ľahko je možné dostať sa na dvoch kolesách až k slávnemu deväťoblúkovému mostu.

  • Okolo jazera Tisa – 62 km, 1 deň

TRASA: Tiszafüred–Tiszaszőlős–Tiszaderzs–Abádszalók–Kisköre–Tiszanána–Sarud–Poroszló–(Borsodivánka–Tiszadorogma–Ároktő–Tiszacsege–Tiszafüred)

Jazero Tisa v srdci maďarskej veľkej nížiny vzniklo síce umelo, ale vládne tu príroda. Okrem ekoturizmu sú tu vhodné podmienky aj na vodné športy.Trasa je určená pre nenáročných cyklistov na hrádzi alebo na cestách spájajúcich okolité obce.

Cykloturistika okolo rieky TISA

  • Euro Velo 11

Maďarský úsek medzinárodného severno-južného cyklokoridoru meria pri rieke Bodrog a Tisza 410 km a pri jazere Tisza 80 km

  • Cyklotúra pri rieke Tisa – 550 km, 11 dní (úsek Eurovelo 11 medzimestami Tokaj a Szeged)

TRASA: Tiszabecs…Vásárosnamény…Kisvárda…Tokaj…Tiszafüred…Szolnok…Csongrád…Szeged–Röszke (aleboTiszasziget, Kübekháza)

Väčšina úseku cyklotrasy vedie cez kvalitné, asfaltované cesty na hrádzi, na cyklotrasách alebo verejných cestách s nízkou premávkou. Pri veľkých mestách (napr. Tokaj, Tiszaújváros, Szolnok, Szeged) a na mostoch) očakávajte však cez pracovné dni zhustenú premávku.

  • 1. Horný úsek rieky Tisa – 198 km, 4 dni

TRASA: Tiszabecs–Tiszacsécse…Szatmárcseke–(Turistvándi, 4 km)…Kisar–(Tivadar, Tarpa, Csaroda, Tákos, 20km)…Vásárosnamény…Aranyosapáti…Mándok–(Lónya, 5 km)–Eperjeske…Zsurk–(Záhony)…Tuzsér…Kisvárda…Dombrád–Tiszatelek–Nagyhalász–Ibrány–Gávavencsellő…Szabolcs…Rakamaz–Tokaj

  • 2. Stredný úsek rieky Tisa – 240 km, 5 dní

TRASA: Tokaj–Tiszatardos–Tiszalök–Tiszadada–Tiszadob–(Tiszaújváros…Tiszakeszi–Ároktő…Poroszló–Sarud–Kisköre)–Tiszacsege–Tiszafüred–Abádszalók–Kisköre–Tiszasüly –Kőtelek–Nagykörű–Szolnok–Tószeg…Tiszakécske

  • 3. Dolný úsek rieky Tisa – 112 km, 2 dni

TRASA: Tiszakécske–Lakitelek–Tiszaalpár–Csongrád–(Csanytelek)–Baks–Ópusztaszer–Sándorfalva–Szeged–Röszke (alebo Újszentiván–Tiszasziget, Kübekháza)

CYKLOTURISTIKA okolo rieky DUNAJ

Podunajská cyklotrasa EuroVelo 6

Maďarský úsek medzinárodnej podunajskej cyklotrasy pri rieke Dunaj – 496 km (pri Dunaji 470 km), 7-9 dní

TRASA: Rajka…Győr…Komárom…Tata…Esztergom…(Visegrád)…Vác…Szentendre-Budapest…Tass…Baja…Mohács…Udvar alebo Hercegszántó

Je pokračovaním Dunajskej cyklotrasy vedúcej z Nemecka, Rakúska a zo Slovenska a môže sa absolvovať v rôznych kombináciách a v úsekoch. Uvádzame časť trasy od slovenských hraníc po hlavné mesto Maďarska.

  • 1. úsek Malý žitný ostrov – 61 km, 1 deň

TRASA: Rajka–Bezenye–Mosonmagyaróvár–Halászi…Darnózseli–Hédervár–(Lipót)…Dunaszeg…Győr

Cesta vedie cez nížinu, takmer celú cestu po vyznačenej cykloceste, ale môžete sa bicyklovať aj na hrádzi a poľných cestách. Po ceste sa môžete osviežiť v kúpeľoch Lipót, Mosomnagyaróvár, Győr, spoznať turistické zaujímavosti a oddýchnuť si v ubytovacích zariadeniach, ktoré myslia aj na cyklistov.

  • 2. úsek Cez východnú kotlinu Malej nížiny – 58 km, 1 deň

TRASA: Győr–Bőny–Nagyszentjános–Ács–Komárom

Na tomto úseku sa vzdialite od Dunaja a bicyklujete na nížinných cestách. Odporúčame zastávku v najväčšej pevnosti Strednej Európy v maďarskom Komárome.

  • 3. úsek pri vrchu Gerecse – 59 km, 1 deň

TRASA: Komárom–Almásfüzitő–Neszmély–Süttő–Lábatlan–Nyergesújfalu–Tát–Esztergom

Bicyklujete sa v blízkosti Dunaja striedaním verejných ciest s veľkou premávkou a cyklociest. Trasa je nenáročná, ale bez veľkých atrakcií. Najväčším lákadlom je cieľ cesty Esztergom (Ostrihom) s majestátnou bazilikou.

  • 4. úsek v Dunajskom ohybe – 79 km, 2 dni

TRASA: Esztergom–Szob…Nagymaros–(Visegrád)…Vác–(Sződliget–Göd–Dunakeszi)–Tahitótfalu–Leányfalu–Szentendre (HÉV)Budapest

Dunaj na tomto úseku je „stlačený“ medzi pohoria Börzsöny a Visegrád a je to najmalebnejším úsekom toku Dunaja. Kompou sa môžete dostať do mesta Szob, odkiaľ vedie cyklotrasa na brehu až po Vác. Ostrov Szentendrei tiež je dostupný kompou. Najzaujímavejšími pamiatkami po trase je hrad Visegrád, mestečko Szentendre s mediteránskou atmosférou a skanzenom. Dunajská cyklocesta vedie až do srdca Budapešti na námestie Batthyány oproti Parlamentu.

Po Budapešti Dunajská cyklocesta pokračuje cez Csepelský ostrov do regiónu Kiskunság až do Mohácsu.

Dunajské cyklotúry blízko našich hraníc

1. Túra cez Hanság – 136 km,2 dni

TRASA: MosonmagyaróvárMosonszolnokAlbertkázmérpuszta…Jánossomorja–Miklósmajor–(Kapuvár)–Öntésmajor–Osli…Bősárkány–Rábcakapi–Tárnokréti–Lébény–Mecsér–Dunaszeg…Győr

Trasa vedie väčšinou po vyznačených cyklotrasách cez prírodné vzácne územie národného parku Fertő-Hanság a nachádzajú sa tu aj kultúrne pamiatky, bazilika, kostoly a múzeá.

2. Túra Pannonhalmské kopce – 108 km, 2 dni

TRASA: Győr–Győrság–Pannonhalma–Ravazd–Sokorópátka–Tényő–(Ménfőcsanak–Győr)–Felpéc–Tét–Mórichida–(Árpás)…Rábaszentmihály–Rábacsécsény–Rábapatona–Győr

Trasa vedie po vyznačených cyklotrasách strednej náročnosti na rozmanitom teréne s viacerými atrakciami, medzi ktorých patrí známa UNESCO pamiatka, opátstvo v Pannohalma.

CYKLOTRASA ŽELZNEJ OPONY – Eurovelo 13

1. Neziderské jazero, Fertő-tó a Južné Zadunajsko – 314 km, 6 dní

TRASA: Sopron–Fertőrákos–(Mörbisch)…Fertőd…Bük…Kőszeg…Szombathely-Ják…Körmend…Szentgotthárd…Őriszentpéter…Velemér…Lenti…(Tornyiszentmiklós)

Trasu je možné absolvovať vo viacerých úsekoch a po ceste čakajú zaujímavé prírodné a kultúrne lákadlá – UNESCO lokalita okolo Neziderského jazera, kaštieľ Esterházy vo Fertőde, kúpele Bükfürdő, hrad Kőszeg.

CYKLOTÚRY V HORÁCH A DOWNHILL TERÉNY
Pohoria Severného Maďarska


  • 1.Horská cyklotúra Bükk – Aggtelek – Zemplén (Úsek Eurovelo 11 medzi Tornyosnémeti a Tokaj) – 372 km, 7-8 dní

TRASA: Eger–Felsőtárkány–Répáshuta–Bükkszentkereszt–MiskolctapolcaMiskolcDiósgyőrLillafüred–Újmassa–Mályinka–Dédestapolcsány–(Bánhorváti, 6 km)–Uppony…Putnok–Kelemér–Ragály…AggtelekJósvafő…Perkupa–Szalonna–(Szendrő…Rudabánya, 16 km)…Rakaca–Krasznokvajda…Baktakék…Encs…Abaújszántó…BoldogkőváraljaVizsoly…Gönc–(Hidasnémeti–Tornyosnémeti)–(Telkibánya…Pálháza, 25 km)…Abaújvár–KékedHollóháza–Füzérkomlós–(Füzér, 4 km)…Pálháza…Sátoraljaújhely–Sárospatak…Vámosújfalu–(Tolcsva, 2 km)…Tarcal–Tokaj

Stredne náročná a rozmanitá túra. Skúsenejší môžu absolvovať celú trasu, ale dá sa rozdeliť na etapy. Trasa prechádza cez národný park Bükk a Aggtelek a cez tri pohoria (Bükk, Aggtelecký kras a Zemplén). Táto oblasť je obľúbenou medzi domácimi fanúšikmi horskej cyklistiky. Na území národných parkov sú vyznačené lesné cyklocesty, z ktorých nie je povolené zísť kvôli stupni ochrany prírodného prostredia. Po trase sa striedajú lesné, poľné, asfaltované a makadámové cesty a spájajú najkrajšie lokality regiónu. Na lesných cestách sa odporúča jazdiť iba v suchom počasí. Mapy a informácie obdržíte v informačnom centre pre horskú cyklistiku v Bükk. Cyklistiku môžete vystriedať aj s ďalšími aktívnymi výkomni – jazdou na koni (Szilvásvárad), jaskyniarstvom (Aggtelek, Jósvafő), horolezectvom (Istállós-kő) a kúpaním sa v jaskynných kúpeľoch Miskolctapolca. Čakajú Vás tu aj kultúrne, gastronomické a nevynechateľné vinárske zážitky.

2. MTB cez Bükk – 98km, 2 dni

TRASA: Eger…Bélapátfalva–Szilvásvárad–Nagyvisnyó–Mályinka–Lillafüred–Nagy-mező–Olasz-kapu–Gerennavár–Szilvásvárad

Rozmanitý terén a prírodné prostredie na vyznačených cyklocestách vhodný pre skúsených cyklistov s dobrým technickým vybavením.

3. V údolí potoka Hór – 60 km, 1 deň

TRASA: Miskolc–Miskolctapolca–Bükkszentkereszt–Répáshuta–Hór-völgy–Cserépfalu–Bogács–(Noszvaj–Eger, 16 km)–Mezőkövesd

Od jaskynných kúpeľov Miskoctapolca po ceste lemovanou najznámejšími rekreačnými strediskami a turistickými lokalitami regiónu. Cestu ukončíte v meste Mezőkövesd, kde si môžete uvoľniť unavené svaly v kúpeľoch Zsóry.

Bringaréna Eplény – Stredné Zadunajsko

Medzi Zircom a Veszprémom nájdete obec Eplény, kde sa nachádza zážitkový cyklopark Bringaréna. Je to jediné cyklocentrum Maďarska vybavené aj s lanovkou. Nachádzajú sa tu nenáročné rodinné a zážitkové trasy, cross country trasa v dĺžke 6 km s prevýšením 270 m, downhill dráha 1,6 km s 34 prekážkami a panoramatická trasa v dĺžke 3,9 km.

Online cyklomapy cyklotrás okolo jazier Balaton, Neziderské, Tisza, Velencei: http://www.mozgasvilag.hu/bringaterkep/

AKTUÁLNE LETNÉ PONUKY Z MAĎARSKA NÁJDETE NA:www.madarsko.sk/leto

Aktuality

16:28 Peter Sagan sa z Brazílie vrátil naspäť do Európy (+galéria).

Peter Sagan bol so svojím tímom Specialized Factory Racing na úvodnom kole Svetového pohára v horskej cyklistike v brazílskej Mairiporã. Vzhľadom na svoju formu a predchádzajúce zdravotné problémy sa rozhodol v pretekoch neštartovať. Nenastúpi ani do druhého kola svetového pohára, ktoré sa uskutoční už tento víkend, taktiež v Brazílii.

10:37 Dusty Days v Kálnici s účasťou svetových jazdcov!

V kálnickom bikeparku to bude v najbližších dňoch žiť a to poriadne. Uskutoční sa totoiž freeride akcia s názvom Dusty Days, na ktorú sú pozvaní tí najlepší svetoví jazdci!

Včera 12:15 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Včera 11:06 Fotogaléria: Najlepšie zábery z úvodného kola Svetového pohára v XCO v brazílskej Mairiporã.

Úvodné kolo v Brazílii bolo ohromne napínavé a plné zvratov. Najrýchlejšími jazdcami sa napokon stali Švédka Jenny Rissveds a Američan Chritopher Blevins.

Včera 10:51 Jenny Rissveds a Chritopher Blevins ovládli v napínavých pretekoch prvé kolo svetového pohára XCO v brazílskej Mairiporã.

Svetový pohár v horskej cyklistike odštartoval svojou prvou zastávkou v brazílskej Mairiporã. Elitní jazdci zvádzali súboje do úplného konca pretekov a o víťazoch sa rozhodovalo až v poslednom kole.

Zavrieť reklamu