Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Ako tím Lidl-Trek využíva analýzy dát na zlepšenie výkonu jazdcov?

"Pre trénerov a športových vedcov sú čísla ako fotografia. Ukazujú fakty také, aké sú. Ukazujú výkon športovca prostredníctvom jednoduchého jazyka uznávaných metrík," hovorí Josu Larrazabal, šéf pre analýzu výkonu pretekárov v tíme Lidl-Trek.
Martin Sarvaš
Ako tím Lidl-Trek využíva analýzy dát na zlepšenie výkonu jazdcov?

Josu Larrazabal, vedúci tímu pre výkon od roku 2017. Foto: Sean Hardy

Príspevok sme prebrali z portálu racing.trekbikes.com so súhlasom tímu Lidl-Trek.

Dáta v športe vyvolávajú nekonečné diskusie. Existujú tisíce spôsobov, ako používať a interpretovať údaje, a táto nejasnosť vytvára samostatnú diskusiu medzi tými, ktorí presadzujú hodnotu čísel ako nástroja rozhodovania, a tými, ktorí sa radšej spoliehajú na nemerateľné vlastnosti pomocou očí a intuície.

Vedúci oddelenia pre analýzu výkonu pretekárov v tíme Lidl-Trek Josu Larrazabal vysvetľuje, ako ich tím využíva dáta pretekárov a pohybuje sa v zložitom a meniacom sa svete údajov.

„Pre trénerov a športových vedcov sú čísla ako fotografia. Ukazujú fakty také, aké sú. Ukazujú výkon športovca prostredníctvom jednoduchého jazyka uznávaných metrík,“ hovorí Josu Larrazabal.

Analytická éra cyklistiky sa začala príchodom merača výkonu v 90-tych rokoch, po ktorom nasledoval vznik softvéru, ako je TrainingPeaks na konci desaťročia.

V novom tisícročí bol rast technológie nezastaviteľný a čísla sa stali životne dôležitými pre všetkých členov výkonnostného tímu.

Čísla a algoritmy sú stále dôležitejšie

Laktátový test je jedným z mnohých testov vykonaných počas tréningového kempu na zber údajov. Foto: Sean Hardy

„Ako všetky profesionálne športy, aj cyklistiku zasiahla lavína ‚veľkých dát‘. Čísla a algoritmy sa stávajú čoraz dôležitejšími v našich analýzach a objavila sa potreba venovať do tejto oblasti väčšie zdroje,“ pokračuje Larrazabal.

Aby dokázali využiť túto lavínu ‚veľkých dát‘, Lidl-Trek rozšíril svoj tím pre analýzu výkonu pretekárov. Prvým krokom tímu bolo zamestnať dvoch expertných dátových analytikov, Xaviho Tarralardonu a Javiho Angula, z ktorých druhý je na sociálnych sieťach známy ako El Tio del Dato.

Úlohou dátových analytikov je extrahovať dáta z celej škály výkonnosti jazdcov a potom usporiadať čísla do formátu, ktorý môžu tréneri ľahko interpretovať. Lidl-Trek tiež investoval do dvoch nových trénerov, Aritz Arberas a Xabi Zabalo, aby pomohli interpretovať tieto údaje a premeniť ich na skutočné zvýšenie výkonu.

Prečítajte si tiež

„Bola to pre nás významná zmena, “ prezrádza Larrazabal. „Analýza údajov bola vždy základným prvkom našej práce a teraz máme príležitosť túto metódu vylepšiť a rozšíriť. Predtým sme boli schopní robiť analýzy v kľúčových pretekoch a momentoch sezóny, ale teraz to môžeme robiť pre každý deň pretekov v kalendári mužov aj žien.“

„Dvaja dátoví analytici nám umožňujú pracovať s obrovským množstvom údajov, ktoré sa konvertujú na rôzne výstupy pre trénerov, vďaka čomu môžu jazdcom pomôcť k zlepšeniu výkonu.“

Špecifické dáta posúvajú špecialistom

Foto: Ross Bell

„Napríklad špecifické dátové reporty pre preteky môžu ovyplvňovať rozhodnutia športových riaditeľov tímov na pretekoch a tzv. správy o vývoji môžu použiť lekári alebo odborníci na výživu v niektorých špecifických situáciách. Zjednodušene povedané, špecifické dáta sa posúvajú špecialistom najkonkrétnejším možným spôsobom,“ hovorí Larrazabal.

Larrazabalom popísaný systém je založený na tímovej spolupráci a prepojení vedy a športu. Prvým krokom je zber údajov prostredníctvom senzorov a špičkových zariadení. Nasleduje agregácia údajov a vytváranie algoritmov, ktoré uľahčujú ich interpretáciu a nakoniec tím študuje údaje, aby vytriedil správne odpovede.

Čísla sú teda neoddeliteľnou a nenahraditeľnou súčasťou každodennej práce výkonnostného tímu. Koľko však analýza údajov zaváži v rozhodovacom procese výkonnostného tímu?

„Najlepší scenár je, keď sa podarí neistotu znížiť na minimum,“ vysvetľuje Larrazabal. „V rozhodovacom procese sú čísla nevyhnutné na poskytovanie istoty a faktov, ktoré pomáhajú znižovať mieru chýb pri hodnotení výkonu“

Aj dáta môžu slúžiť na zvýšenie sebavedomia jazdcov

Foto: Steel City /Sam Needham

„Výkonnostný tím aj jazdci majú rovnakú ambíciu: dosiahnuť určitý cieľ. To je najväčšia výzva a vďaka optimalizovanému procesu jej dokážeme čeliť,“ tvrdí vedúci oddelenia výkonu Lidl-Trek.

„Vďaka číslam chápeme efektivitu tréningových plánov a vývoj fyzickej kondície, aby sme podávali čo najlepší výkon v tom správnom čase. Analýza dát ponúka možnosť monitorovať pretekára a nájsť spätnú väzbu, ktorá sa pre športovca môže stať aj mentálnym zvýšením sebadôvery.“

Prečítajte si tiež

Skvelý výkon jazdca neprichádza náhodou. Je to výsledok zložitého procesu, ktorý sa opakuje a stáva sa rutinným. Údaje pomáhajú jazdcom určiť, čo je pre ich tréning najlepšie, a poskytujú im stabilitu a bezpečnosť pri rozhodnutiach na pretekoch i mimo nich.

Údaje nám však nemôžu povedať o jazdcovi všetko. Veľa dôležitých faktorov sa nedá merať, ako napríklad ‚drive‘, vodcovstvo, preteková inteligencia a ďalšie. Lidl-Trek hodnotí jazdcov holisticky; údaje sú len časťou.

„Vo výkone sú dáta veľmi dôležité – a budú sa počítať stále viac – ale rozdiel je v konečnom dôsledku spôsobený ľudskou stránkou. Dáta môžu byť dokonca hnacím faktorom, ale v kľúčových momentoch bude rozdiel medzi rovnocennými jazdcami v ich hlave,“ povedal Larrazabal.

Stále sledujú aj aspekty mimo čísel a dát

Foto: Ross Bell Photo

Ľudský prvok je nemožné rozlúštiť. Pojmy ako talent, motivácia, schopnosť trpieť, odvaha, súťaživý duch, intuícia a kreativita nemôžu byť vyjadrené číslami. To je to, čo robí jazdca schopným výkonov, ktoré lámu rekordy, ktoré presahujú očakávania, nad dáta namerané v testoch. Spoliehať sa len na čísla by bolo ako stanoviť limit na potenciál športovca.

Je zrejmé, že váha analýzy údajov v rozhodovacom procese sa stáva čoraz dôležitejšou pri každodennej práci tímu. To isté platí pre ďalší súvisiaci aspekt, a to hodnotenie potenciálneho nového jazdca, najmä ak ide mladého pretekára.

„Tréningové a pretekárske čísla výkonu nám umožňujú robiť stále širšie hodnotenie,“ povedal Larrazabal. „Pomocou historických údajov zozbieraných počas histórie tímu sme vytvorili databázu, ktorá nás podporuje pri porovnávaní aktuálnych údajov s niektorými skvelými jazdcami, ktorí pretekali na bicykli Trek. Najmä pre mladých jazdcov je to dôležitá pridaná hodnota, pretože vďaka porovnávaniu môžeme lepšie pochopiť ich potenciál.“

Cyklistika nebude ako americký futbal, ale dáta sú dôležité

Foto: Ross Bell Photo

Rovnako ako pri analýze výkonu však číslo nie je jediným určujúcim faktorom pri výbere športovca. „Umožňuje nám to urobiť výber, pomôcť pri výbere, ale intuícia je stále cenná zručnosť,“ povedal Larrazabal. „Keď sme sa rozhodli podpísať Jonathana Milana, výkonové čísla len potvrdili názor, že máme dočinenia s jazdcom s obrovským potenciálom.“

„Nemyslím si, že niekedy uvidíme takú históriu cyklistiky, ako je tá vo filme Moneyball [príbeh tímu MLB Oakland Athletics a jeho modelu výberu hráčov na základe pokročilých štatistík], ale skutočnosť, že existujú jazdci v pelotóne, ktorí pochádzajú zo sveta virtuálnych platforiem, je významný,“ povedal Larrazabal.

„S dátami a procesom analýzy dát sa náš šport vyvíja. Na rozdiel od iných športov, ako sú basketbal alebo americký futbal, si zachovávame jedinečné zvláštnosti. Jazda na ceste, v pelotóne, päť alebo šesť hodín, má vždy vysoké faktory neistoty. Pochopenie toho, ako a kam sa bude veda o číslach aplikovaná na cyklistiku vyvíjať, je rozhodne fascinujúca téma,“ dodal Josu Larrazabal.

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu