Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

UCI oznámila zákaz používania „ponožiek“ na hlavu pod časovkárskami helmami Specializedu

Pred 18 mesiacmi UCI schválila používanie tohto návleku, no teraz sa rozhodli, že ho zakážu a označili ho ako "nepodstatnú“ súčasť prilby TT5.
Martin Sarvaš
UCI oznámila zákaz používania „ponožiek“ na hlavu pod časovkárskami helmami Specializedu

Necelý deň po tom, ako sa jazdci Visma-Lease a Bike objavili v novej gigantickej časovkárskej helme na pretekoch Tirreno-Adriatico, Medzinárodná cyklistická únia (UCI) oznámila, že vykoná „hĺbkovú analýzu“ svojich predpisov o dizajne a používaní časovkárskych prilieb.

UCI tiež vo vyhlásení uviedla, že prehodnotí svoje pravidlá týkajúce sa dizajnu a používania špeciálnych časovkárskych prilieb na pretekoch.

Súčasťou vyhlásenia bolo aj oznámenie o zákaze ďalšieho používania návlekov na hlavy, ktoré využívali jazdci sponzorovaný Specializedom u posledného modelu helmy TT5.

Vyhlásenie UCI

„UCI nedávno informovala spoločnosť Specialized o preskúmaní, ktoré vykonala na návleku na hlavu u prilby TT5,“ uvádza UCI. „Táto kontrola bola vykonaná s cieľom zistiť, či je prilba v súlade s článkom 1.3.033 predpisov UCI, ktorý zakazuje používanie ‚nepodstatných‘ komponentov, ktoré nie sú výlučne určené ako oblečenie alebo na bezpečnostné účely.“

„Po vykonaní dôkladného procesu, ktorý zahŕňal konzultáciu so Specializedom, ako aj preskúmanie dokumentácie spojenej s certifikáciou prilby, bezpečnostnými pokynmi a informáciami z verejných zdrojov sa dospelo k záveru, že návlek je „nepodstatným“ komponentom (článok 1.3.033 Predpisov UCI).“

„V dôsledku toho sa návlek integrovaný do prilby TT5 už nebude môcť používať na podujatiach v medzinárodnom kalendári UCI s účinnosťou od 2. apríla 2024,“ píše sa vo vyhlásení UCI.

Sklamaný Specialized

Specialized vyjadril svoje sklamanie z rozhodnutia UCI zakázať „ponožku“ u ich prilby TT5 s jemným dôrazom na čas, ktorý potreboval riadiaci orgán cyklistiky, aby dospel k tomuto rozhodnutiu.

Model TT5 bol predstavený v predvečer štartu Tour de France v roku 2022. Po prvých zverejnených fotkách ľudia nešetrili vtipmi na adresu veľkej helmy, ktorá pripomínala Dartha Vadera zo známeho filmu Star Wars.

To však ale netušili, s čím príde o rok Giro, ktoré filozofiu optimalizácie pre aerodynamiku aj za cenu škaredého dizajnu, posunuli na úplne iný level.

Je však skutočne zvláštne, že UCI trvalo až jeden a pol roka, kým prišli na to, že návlek na hlavu nespĺňa ich pravidlá, pritom pred predstavením na trh ju Medzinárodná cyklistická únia schválila pre používanie na pretekoch.

„Po 18 mesiacoch pretekania nás UCI informovala o svojom rozhodnutí zakázať doplnok ‚headsock‘, ktorý sa vyrába pre aktuálnu helmu TT5,“ povedal pre GCN Alex Jerome, šéf vývoju prilieb Specializedu.

„Specialized je z tohto rozhodnutia sklamaný, pretože má veľký vplyv na našich jazdcov a tímy, ktoré strávili značné množstvo času prípravou s vybavením, ktoré bolo schválené UCI,“ pokračoval Jerome.

„Ponožka“ sa údajne vyrába ako súčasť prilby a nie ako odnímateľný prvok, no dá sa uložiť do vrchnej časti helmy, ak by jazdec návlek nechcel použiť. Je len otázne, či bude musieť Specialized teraz vyrobiť nové helmy bez návlekov na hlavu, alebo bude UCI stačiť, že ich jazdci nebudú používať.

„Budeme pokračovať v posúvaní hraníc inovácií, aby sme podporili našich športovcov tým najvýkonnejším možným produktom,“ píše sa v oficiálnom vyhlásení Specializedu.

 

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu