Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské

BBB špecialista pre vaše kotúčové brzdy.

Spoločnosť BBB ponúka naozaj široké spektrum príslušenstva pre brzdy. Od rôznych druhov platničiek cez kotúče až po adaptéry a odvzdušňovacie sady.
Matúš Bušík
BBB špecialista pre vaše kotúčové brzdy.

BBB už od svojich počiatkov, teda pred viac ako 25 rokmi malo vo svojej ponuke komponenty na brzdy, ktoré si hneď získali kopec zákazníkov vďaka svojim vynikajúcim vlastnostiam.

Modré BBB platničky boli povestné už od začiatku, časom sa k brzdovým platničkám pridali aj brzdové kotúče, adaptéry a v neposlednom rade i drobné náhradné diely ako hadičky a koncovky.

BBB vyrába platničky kompatibilné so značkami, ako Shimano, Avid/Sram, Formula, Magura, Tektro, Hayes, Hope a iné.

V súčasnosti BBB používa celkovo 5 druhov zmesí, ktoré majú špecifické vlastnosti a použitie. Pre všetky typy BBB platničiek je potrebné uviesť, že sú z výroby ošetrené tak, aby na zábeh nepotrebovali takmer žiadny čas, takže nasadiť a jazdiť!

Organická zmes, je použitá na našich modrých (tmavých) platničkách, ktoré nesú označenie DISCSTOP HP, kde HP znamená vysoký výkon. Jedná sa o organickú zmes, ktorá poskytuje vysoký výkon hlavne za suchého počasia. Vo vlhkom prostredí je účinnosť mierne obmedzená.

Organická zmes vyniká okamžitým nábehom výkonu, bez potreby aby boli platničky zahriate, čo je ideálne pre XC a trailové jazdenie v stredne náročnom teréne, kedy nedochádza k dlhotrvajúcemu brzdeniu na plný výkon.

Brzdové platničky s najvyšším výkonom

Na také podmienky sú určené naše bronzové DISCSTOP SINTERED, teda zmes s obsahom kovových častí. Táto zmes sa správa rozdielne.

Pri krátkom a jemnom brzdení nepodáva až taký výkon ako organická zmes, pretože pre svoju plnú funkciupotrebuje byť zohriatá na určitú teplotu.

Preto jej svedčia dlhé a náročné zjazdy, kedy brzdy dostanú zabrať a sú vystavené vysokej teplote a namáhaniu. Najnovšou zmesou, disponujú platničky DISCSTOP COOLFIN, ktoré používajú špecifickú zmes ale i technológiu chladenia.

BBB vytvorilo chladič platničiek, ktorý však nie je priamo ich súčasťou, ale je samostatný, čo umožňuje v prípade potreby, vymeniť len platničky a chladič ostáva pôvodný, tak že šetríte svoju peňaženku a aj prírodu.

Tieto platničky sú postavené na organickej zmesi, ktorá je však odlišná od modrej verzie HP. Práve spojením organickej zmesi a chladenia, BBB vyťažilo maximum.

Ako sme už spomínali, organická zmes je účinnejšia pri nábehu bŕzd, kedy lepšie a rýchlejšie brzdí a dávkuje sa brzdná sila. Keď sa táto zmes začne prehrievať, tieto vlastnosti klesajú.

No a pridaním chladiča, sa udrží v optimálnej teplote i počas dlhého a intenzívneho brzdenia. Takže získame brzdové platničky, ktoré dobre brzdia hneď od počiatku, lepšie sa nimi dávkuje a moduluje brzdenie a vďaka chladičom sa neprehrievajú. No a bonusom je, že majú lepšiu životnosť ako sintrované platničky.

Platničky pre hobby jazdcov

Teraz sa pozrieme na dva špecifické typy platničiek a zmesí. Prvými sú zelené BBB platničky nazvané DISCSTOP E-BIKE.

Názov hovorí, že sú špecificky navrhnuté pre použitie na elektro bicykloch. Niežeby predtým spomenuté platničky nebolo možné použiť na e-bikoch, ale tieto sú špecificky zamerané na kategóriu hobby a rekreačných jazdcov.

Zmes ponúka dobrý ale plynulý brzdný výkon, ktorý sa ľahko dávkuje a zvládne ho i hobík. Na margo toho zas ponúkajú extrémne dlhú životnosť, aby zvládli aj dlhé a neprerušované brzdenie začiatočníkov, ktorí ešte nemajú potrebné skúsenosti a odvahu v zjazde si to pustiť.

Takže ak ste e-biker začiatočník a náročný terén nie je vaša parketa, tak BBB zelené platničky budú prevás tie pravé.

Posledným typom sú svetlo modré DICSSTOP T, alebo tiež Touring. Sú to platničky určené na rekreačné použitie, prípadne na mestský bicykel.

Zmes je organická, poskytuje veľmi dobrý brzdný výkon vo všetkých podmienkach, akurát jej nesvedčí dlhodobé a intenzívne brzdenie, na to nie je stavaná. Avšak počas bežného jazdenia sa na ňu môžete plne spoľahnúť, určite vás nesklame.

Tiež sú vhodné pre brzdy nižšej kvalitatívnej úrovne, ktoré sú vo väčšine dodávané s mäkšími brzdovými kotúčmi, pretože k nim nie je taká agresívna, ako keby ste použili niektorú z našich vysokovýkonných zmesí.

Týmto sa plynule dostávame k brzdovým kotúčom, ktoré sú tiež veľmi dôležitým komponentom a ich kvalita vo veľkej miere rozhoduje o výkone brzdovej sústavy.

Kotúče a doplnky

BBB ponúka kotúče pre oba štandardy montáže na koleso, teda 6-skrutkové uchytenie, ale i pomocou systému CenterLock.

Kotúče sa dodávajú v nasledujúcich rozmeroch–140/160/180/203/220mm.

Základom je tepelne upravená nerezová oceľ, ktorá svojimi vlastnosťami zaisťuje ich vysoký brzdný výkon, dlhú životnosť a v prípade maximálneho zahriatia i tvarovú stabilitu. Celo-oceľová konštrukcia zabezpečuje dobrý odvod tepla a zvyšuje pevnosť kotúča.

Kotúče sú vyrezávané laserom a nie vysekávaním, vďaka čomu je kotúč pekne rovný po celej ploche. Taktiež všetky hrany sú zaoblené, vďaka čomu nehrozí porezanie, či zranenie o ostrú hranu.

Posledným bonusom sú indikátory opotrebenia, ktoré vám uľahčia rozpoznať ten správny čas na jeho výmenu.

V niektorých prípadoch je potrebné riešiť vzájomnú kompatibility medzi brzdou a rámom či vidlicou. Na toto slúžia adaptéry, ktoré vám tento problém pomôžu odstrániť.

V ponuke BBB ich nájdete nespočet a v rôznych prevedeniach. Tak isto ako množstvo drobných náhradných dielov a sady na plnenie a odvzdušňovanie bŕzd.

BBB už dlhé roky sleduje trendy a vývoj v oblasti bŕzd a stále sa snaží byť na špici. Ponúkať vám tie najlepšie technológie a riešenia, aby ste vy mohli bezstarostne jazdiť a spoľahnúť sa na nich, keď budete potrebovať spomaliť, či zastať.

Tak sa spoľahnite a jazdite.

www.skprofibike.sk

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu