Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

UCI dostala poriadnu dávku kritiky od profíkov za cyklistické majstrovstvá sveta na snehu

"Skončite s týmto a začnite používať peniaze z našich licencií v skutočných MTB disciplínach... vrátane veľkého, veľkého zoznamu vecí, ktoré je potrebné zlepšiť na súčasnom MTB!," napísal majster sveta v horskej cyklistike Jose Hermida.
Martin Sarvaš
UCI dostala poriadnu dávku kritiky od profíkov za cyklistické majstrovstvá sveta na snehu

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) ešte v lete 2023 oznámila, že vo februári sa uskutočnia premiérové majstrovstvá sveta v horskej cyklistike na snehu vo francúzskom Châteli.

Túto disciplínu pridala UCI na svoj oficiálny zoznam, aby upútala pozornosť fanúšikov cyklistiky aj mimo hlavnej sezóny.

Pretekalo sa v dvoch disciplínach – Super G a Dual Slalome. Super G boli preteky na čas s jazdou medzi bránami, rovnako ako pri alpskom lyžovaní a Dual Slalom bola vyraďovačka, pri ktorej štartovali dvaja jazdci naraz na paralelnej rovnakej trati a pomalší vypadával.

V mužskej elite sa stal majstrom sveta v oboch disciplínach Pierre Thevenard, ktorého doterajší najväčší úspech v cyklistike je prekonanie svetového rekordu v najvyššej rýchlosti na bicykli na snehu, čo sa mu nakoniec podarilo v roku 2022 s rýchlosťou 165,9 km/h.

Peniaze mohli minúť radšej na niečo užitočnejšie

Preteky však nemali veľmi pozitívny ohlas u profesionálnych jazdcov, čo dali najavo aj v kometároch pod príspevkom UCI na instagrame zo snehového šampionátu.

Faktom je, že ide o veľmi zvláštny krok, čo sa týka usporiadania bicyklových majstrovstiev sveta na snehu, keďže nejde o reálnu disciplínu cyklistiky. Preteky na snehu sa síce organizujú, ale ide skôr o zábavný doplnok ako o skutočné preteky.

Okrem toho, určite by bolo vhodnejšie investovať peniaze do zjazdu či endura, či iných, skutočných, disciplín, ktoré by si zaslúžili väčšiu podporu.

Kritiku vyjadril aj majster sveta, zjazdári aj freerideri

Kritiku na snehové majstrovstvá sveta vyjadril aj majster sveta v cross-country a viacnásobný víťaz pretekov Svetového pohára v horskej cyklistike, Španiel Jose Hermida.

„Skončite s týmto a začnite používať peniaze z našich licencií v skutočných MTB disciplínach… vrátane veľkého, veľkého zoznamu vecí, ktoré je potrebné zlepšiť na súčasnom MTB!,“ napísal Hermida.

Jedna z najlepších zjazdárok na svete Tahnee Seagrave bola stručná a napísala len: „Jednoducho nie.“

Zjazdár z Nového Zélandu Brook Macdonald napísal s dávkou sarkazmu: „Kde sú všetky rockgardeny a skoky?“

Kritiku si neodpustili ani známe mená z freeridu. Tomas Lemoine okomentoval príspevok slovami: „UCI je opitá ako ***“, zatiaľ čo Hugo Frixtalon ironicky podotkol: „FIS [Medzinárodná lyžiarska federácia], mali by ste pretekať na tráve.“

Známy tvorca videí a mechanik Gee Milner, ktorý si tiež neodpustil ironický komentár: „Predstavte si, že by ste použili lyže alebo snowboard! Zaujíma vás, či to už niekto skúšal?“

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu