Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

CTM predstavilo novú kolekciu bicyklov a doplnkov na sezónu 2024 (+galéria)

Slovenská značka CTM vydala pre rok 2024 ucelenú kolekciu bicyklov s novým priemyselným a grafickým dizajnom, tvoreným dizajnérmi spoločnosti a taktiež s novými špecifikáciami. Toto sú najväčšie novinky pre rok 2024.
Matúš Bušík
CTM predstavilo novú kolekciu bicyklov a doplnkov na sezónu 2024 (+galéria)

Foto: Marek Moravík - CTM

Značka CTM vstupuje do sezóny 2024 predstavením novej kolekcie, ktoré prebehlo v posledných dňoch v sídle v Starej Turej.

V sezóne 2024 bude v ponuke výrobcu ucelená kolekcia bicyklov, ale aj výrobkov, so zreteľom uspokojiť potreby širokého spektra cyklistov.

Uvedenie novej kolekcie bicyklov spočíva v nových priemyselných dizajnoch, grafických dizajnoch a špecifikáciách jednotlivých modelov.

„Novú kolekciu 2024 sme sa rozhodli vydať aj napriek faktu, že z roku 2023 nám zostali väčšie skladové zásoby. Aj kvôli tomu, že máme množstvo zmien, ktoré sa týkajú dodávateľov ako napríklad Shimano alebo SRAM, ale aj niekoľko noviniek na poli rámov, ktoré majú náš vlastný priemyselný dizajn,“ povedal Tomáš Tóth, vedúci bicyklového oddelenia.

CTM rozšírili svoj R&D tím o dvoch interných priemyselných dizajnérov. V minulosti práve priemyselný dizajn produktov prebiehal externou formou, ale v posledných dvoch rokoch začali v CTM pracovať na nových platformách bicyklov vo vlastnej réžii.

„V CTM vyvíjame vlastné bicykle, kreslíme si vlastné trubky, máme vlastných dizajnérov a 3D modely, ktoré si môžete pozrieť. Ak potrebujeme špeciálnu trubku s napojením na puzdro elektromotora, alebo inú špecifickú trubku je potrebné si ju nakresliť a otvoriť formy. Tento rok sme otvorili takmer 30 foriem pre špecifické trubky. Následne prebieha 2D a 3D modelovanie a keď sme spokojní s výsledkami nastáva testovacia fáza. Bola to na jednej strane obrovská investícia, na strane druhej naše bicykle vyzerajú opäť oveľa lepšie,“ doplnil Tomáš Tóth.

Novinky v roku 2024

Foto: Marek Moravík – CTM

Veľkou novinkou na sezónu 2024 je model Skaut so zdvihom 160 mm. Ten vychádza z trailového modelu Skaut, ktorý je v ponuke výrobcu už dva roky a pôvodne disponoval zdvihom 140/130 mm. V tomto roku budú v ponuke obe verzie.

Skaut so 160 mm zdvihom má byť trailový bicykel s väčšími zdvihmi. Nemá nahrádzať pretekársky enduro bicykel Scroll z ponuky CTM.

Pôvodný Skaut je vizuálne veľmi podobný svojej predchádzajúcej verzii, avšak disponuje množstvom noviniek. Veľkou zmenou prešli jednotlivé trubky bicykla, či už spodná, sedlová, ale aj zadná stavba majú nové profily. Novinkou je aj použitie univerzálnej pätky prehadzovača SRAM UDH.

Jemnou úpravou prešla aj geometria bicykla, hlavový uhol je o niečo položenejší a dlhší je aj dosah (reach) bicykla. Zo Skauta chceli dizajnéri urobiť bicykel vhodný pre široké spektrum bikerov od začínajúcich jazdcov, ktorí sa s jazdením na celoodpruženom bicykli zoznamujú, až po tých najskúsenejších jazdcov.

„Továrenský jazdec Martin Knapec testoval Skauta so 160 mm zdvihmi a na niektorých tratiach sa mu podarilo zajazdiť lepší čas než na Scrolle, ktorý je pretekárskym enduro bicyklom. Samozrejme veľa závisí od terénu a v tom najnáročnejšom teréne je lepším bicyklom Scroll,“ hovorí Tomáš Tóth.

Skaut v trailovej verzii bude značený číslami: Skaut 1.0 – Skaut 4.0, pričom najvyššie číslo je najlepšia špecifikácia. Skaut s vyšším zdvihom bude označený ako Skaut Comp, Xpert a Pro – pre najvyššiu verziu.

Novým bicyklom taktiež vyvíjaným kompletne v CTM je cross-country hardtail s označením Rascal, ktorý by sme mohli zaradiť do triedy downcountry.

Tak ako pri Skaute aj tu prebiehalo všetko v réžii CTM od samotného vývoja až po testovanie bicykla v teréne. Rascal bude dostupný v troch variantoch s číselným označením.

Rám Rascala má vo veľkosti M hmotnosť 1,6 kg a je vyrobený z hliníka. Niektoré časti rámu sú spájané technológiou smooth-welding, ktorá zanecháva čisté a hladké zvary, zároveň však zachováva plnú pevnosť rámu.

Úplne nové sú aj rámy Rambler, respektíve dámsky model Charisma, ktoré sa líšia hornou trubkou, ktorá je pri dámskom modeli zahnutá. Nové na rámoch sú prvky uchytenia blatníkov a nosičov, ktoré budete vedieť montovať priamo na rám z vnútornej strany, tak aby výsledok pôsobil čo najčistejšie.

Novinky v sekcii e-bike

Foto: CTM Areon. Marek Moravík – CTM

Dva modely z dielne CTM budú po novom osadené motormi Panasonic GX Ultimate, ktorý je najsilnejšou verziou výrobcu. Poskytuje krútiaci moment až 95 Nm.

Tento motor bude spárovaný s batériou nemeckého výrobcu BMZ s kapacitou 720 resp. 820 Wh pri vyšších modeloch.

Model Areon je celoodpružený trailový elektrobicykel, ktorý už v ponuke CTM figuroval. V tomto roku však dostal kompletne nový rám, a spomínaný motor Panasonic.

Areon zdieľa veľa práve s modelom Skaut, a na prvý pohľad pozornému oku neujde niekoľko spoločných prvkov – napríklad zadná stavba.

Novinkou je aj model Wire, ktorý bude taktiež k dispozícii s motorom Panasonic a batériami s kapacitou 720 resp. 820 Wh. Okrem nového motora a batérie je nový aj rám, ktorý prešiel vývojom CTM. Unikátnym je aj uchytenie motora Panasonic, ktoré pochádza z dielne CTM a taktiež kryt motora je vyrábaný na mieru.

Pri lacnejších modeloch ako napríklad Pulze, Ruby alebo Senze zostáva CTM s motormi Bafang, ale zvýšila sa kapacita batérií, kde je 720 Wh štandardom. Pri mestských bicykloch je to o niečo menej a síce 670 Wh resp. 630 Wh.

Nové doplnky v ponuke CTM

Foto: Marek Morávik – CTM

Vývoj nepostihol iba bicykle a elektrobicykle, ale v CTM sa rozhodli postupne obnoviť aj svoju ponuku doplnkov.

Najväčšou novinkou v ponuke CTM sú cyklistické okuliare a síce 3 modely v kategórii half-frame, ale aj full-frame. Pri okuliaroch kládli dizajnéri dôraz na sklá, ktoré majú byť vysoko kontrastné. Cieľom bolo aj docieliť lepšie zvládanie prechodov medzi tieňom a slnkom.

CTM rozšírilo ponuku produktov aj o brzdové komponenty ako sú kotúče, ale aj výkonné platničky s chladičom a organickou zmesou.

Nové je aj najvýkonnejšie svetlo výrobcu CTM, ktoré poskytuje svietivosť až 1600 Lumenov a má dve šošovky, ktoré majú rozdielne funkcie. Taktiež toto svetlo môžete núdzovo použiť ako powerbanku.

Novinkami na poli oblečenia sú dresy. Tie sú vyrobené z talianskeho materiálu, ale šité sú na Slovensku v Piešťanoch. Zmenou prešli strihovo, materiál sa v minulosti osvedčil a tak nebol dôvod ho meniť. Ide o dresy s krátkym, ale aj dlhým rukávom.

Po rokoch sa do ponuky CTM zaradili technické funkčné tričká s prímesou merino vlny, po ktorých bol zvýšený dopyt. Ide o tričká s neutrálnym dizajnom, ktoré môžete nosiť do mesta, ale aj na bicykel.

Postupne vám predstavíme najzaujímavejšie modely bicyklov značky CTM, so zreteľom na ich funkciu a špecifikácie, máte sa na čo tešiť.

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu