Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Rozhovor: Využite Veľkú noc a preskúmajte na trailoch grécky ostrov Karpathos

Partička zo Slovenska a Česka sa v rámci športového centra Meltemi Karpathos rozhodla začať s novým projektom Trail Biking Week, v rámci ktorého vás počas týždňa prevedú tými najlepšími trailami na malom gréckom ostrove Karpathos. Podmienky na jazdenie sú tu skvelé už od začiatku sezóny. O jazdení na ostrove sme sa zhovárali s Vandou, ktorá je manažérkou v Meltemi.
Matúš Bušík
Rozhovor: Využite Veľkú noc a preskúmajte na trailoch grécky ostrov Karpathos

Ahoj Vanda, v krátkosti sa nám predstav a popíš, čomu sa venuješ.

Volám sa Vanda Galbavá a pracujem pre Meltemi Windsurfing, čo je windsurfingové centrum alebo teraz už športové centrum na ostrove Karpathos. Primárne sa venujem windsurfingu, ale dlhý čas aj bikujem. Teraz sme pod Meltemi pribrali fungujúce bike centrum, pôvodne od inej firmy a zahrnuli sme trailové kempy do našej ponuky produktov.

Ako si sa ocitla na Karpathose?

Na Karpathos som prišla kvôli windsurfingu, ktorému sa venujem od mala. Ale keďže som tu vždy dlhšie ako je hlavná windsurfingová sezóna, tak sme tu veľmi rýchlo začali jazdiť aj na bikoch.

Kto stojí za trailcentrom na Karpathose?

Meltemi Karpathos je firma založená športovými nadšencami z Českej republiky, ktorí si Karpathos zamilovali. Čo sa týka bikovania, my sme tu spočiatku iba jazdili, ale existovala tu spoločnosť, ktorá založila bikové centrum. Tento rok sme centrum od nich prevzali aj s výborným guidom – Jirkom a vzniklo Meltemi Biking. Jirka už v minulosti hľadal a vybudoval rôzne traily. Množstvo trailov sú staré turistické chodníky, ktoré stačilo vyčistiť, ale veľa je aj umelo vybudovaných.

Ako funguje trailcentrum na Karpathose?

V spolupráci s týmto naším kolegom Jirkom – guidom a trailbuilderom pred sezónou vyčistíme traily, niečo nové sa aj vybuduje. V apríli nám začne sezóna výletov, na ktorých budeme sprevádzať bikerov, a samozrejme beží prenájom bikov. V letnom období tu vôbec neprší, takže na stavbu trailov musíme využiť koniec zimy a jar, potom je už podložie príliš tvrdé. Počas celej sezóny máme na prenájom biky (full-suspension, hardtail, e-bike hardtail, cestné a city biky) a ponúkame sprevádzané túry (trail a cross-country).

Existuje na Karpathose nejaká bike komunita?

Na ostrove Karpathos nežije celoročne veľa ľudí, ale nejakí bikeri sa tu nájdu. Okrem nás je tu aj pár ďalších kamarátov, ktorí jazdia na bikoch a tak sa vždy keď máme čas zídeme a zajazdíme si na trailoch. Počas sezóny sa na trailoch striedajú lokáli s bikermi z celej Európy. Okrem toho je tu pár ľudí, ktorí sa venujú najmä cestnej cyklistike.

A čo bike infraštruktúra?

Snažíme sa rozvíjať aj tú. Doteraz to tu bolo skôr o tom, že ak sem ľudia prišli na dovolenku tak v rámci nejakej zmeny programu išli na deň alebo dva na bike. Lokality sa však postupne rozrastajú, staviame a čistíme nové traily a pripravujeme bike týždeň na Karpathose, počas ktorého môžete jazdiť každý deň inú lokalitu.

Povedz nám o tom viac.

Trail Biking Week je bikerský týždeň na Karpathose, ktorý môže absolvovať ktokoľvek z vás. Ide o to, že v rámci tohto kempu vám zabezpečíme ubytovanie a guida na miestnych trailoch, ak je to potrebné viete si tu požičať aj bicykel. Každé ráno vás vyvezieme ku trailom, po ktorých vás bude sprevádzať náš guide. Medzi trailami je potrebné pripraviť sa aj na nejaké šliapanie, ale v niektorých lokalitách vás na vrch vyvezieme aj viackrát. Každá lokalita je špecifická a tomu je prispôsobený aj program. Suma sumárom však pôjde približne o 80 % jazdy na trailoch a 20 % šliapania. Čo sa týka trailov tak sú veľmi špecifické, nakoľko ide o ostrov v Stredozemnom mori treba očakávať prach a skaly, ktoré však vynikajúco držia. Traily sú robené so zreteľom na zábavu, a snažíme sa využívať ich prírodný potenciál, takže je tu množstvo rôznych skalných prekážok a dropov. Všetky viete obísť, prípadne zísť.

Kedy je ideálny čas prísť sem jazdiť?

Sezónu štandardne zahájime v apríli a trvá do októbra. Pred a po lete je tu ideálne počasie s priaznivými teplotami. Samozrejme sa dá jazdiť aj v júli a v auguste, treba sa však pripraviť na to, že tu bude teplejšie, na druhej strane tu v týchto mesiacoch viac fúka vietor. Marec je venovaný starostlivosti o traily.

Aké traily tu môžeme očakávať?

Traily máme rôznorodé. Niektoré sú vyslovene umelo vybudované, s množstvom klopeniek a rôznych zábavných prvkov. Snažíme sa to vždy nejakým spôsobom okruhovať. Po prejdení trailu sa napojíte na nejakú zvážnicu alebo spájaciu cestu a prídete k ďalšiemu. Aktuálne budujeme aj jednu novú lokalitu, ktorá bude viesť borovicovým lesom, kde sa snažíme využívať prírodný potenciál. No a potom tu máme tie kamenné traily, väčšinou sú to staré turistické chodníky s množstvom kameňov a skál, často tu nájdeme kamenné schody.

Zvládnu to aj začiatočníci?

No, úplným začiatočníkom, by som to neodporúčala. Dobré je mať zvládnuté aspoň nejaké základy jazdy na trailoch, aby sa tu človek vyslovene netrápil.

Prečo prísť na Trail Biking Week?

Kvôli ideálnym podmienkam na jazdenie na začiatku sezóny a skvelej atmosfére, ktorá tu panuje!

Ako to na Karpathose a jeho trailoch vyzerá si môžete pozrieť vo videu Trailhuntera:

Detaily Trail Biking Week

Dostupné termíny

  • 27.03. – 03.04.2024 (+/- 1 deň v závislosti od letov)
  • 04.04 – 11.04. 2024 (+/- 1 deň v závislosti od letov)
  • možnosť iných individuálne dohodnutých termínov v apríli a máji 2024 pre skupinu min. 4 osôb.

Cena

  • Cena zahŕňa: ubytovanie s raňajkami, letiskový transfer, 5 dní bikovania so sprievodcom
  • Cena nezahŕňa letenky

Keď si prinesiete vlastný bicykel

7 dní ubytovanie, jednolôžková izba: 800€
7 dní ubytovanie, izba pre 2 osoby s manželskou posteľou: 695€ / osoba (1390€ pre pár ubytovaný spolu v 1 izbe)

Keď si požičiate bicykel

Ubytovanie na 7 dní, jednolôžková izba: 997€
7 dní ubytovanie, izba pre 2 osoby s manželskou posteľou: 892€ / osoba (1784€ pre pár ubytovaný spolu v 1 izbe)

Lety

  • Najlepšie spojenie v tomto časovom rámci je cez Atény
  • Lístky si môžete kúpiť sami, alebo vám môžeme pomôcť aj my
  • Odporúčame vyhľadať letenky z Prahy, Viedne, Mníchova…s prestupom na Karpathos cez Atény

Ubytovanie

Ubytovanie je zabezpečené vo: Vily Wonderwings

  • súkromná izba s vlastnou kúpeľňou
  • spoločná kuchyňa, obývačka a terasa
  • raňajky v Meltemi Windsurfing Station v Devils Bay (susedné zariadenie)

Jazdenie

  • 5 dní jazdenia s lokálnym sprievodcom
  • Každý deň na inom mieste na Karpathose so všetkými typmi trás
  • K dispozícii je mechanik a umývanie bicyklov
  • Každý deň zastávka na obed v inej miestnej taverne (nie je v cene)

Čo očakávať?

  • Náš sprievodca pozná miestne traily naspamäť. Prevedie vás, pomôže vám s výberom stôp a upozorní vás na blížiace sa prekážky
  • O lokalitách sa rozhodne na základe predpovede miestnych poveternostných podmienok
  • Spoznáte ostrov Karpathos zo všetkých strán
  • Väčšina výšľapov je zabezpečená vývozom, niektoré traily sú ťažšie dostupné a bude potrebné k nim vyšliapať
  • Traily sú rôzne, od rýchlych flow trailov až po strmé v skalnatom technickom teréne

Denný rozvrh (približný):

9:00: vyzdvihnutie pri ubytovaní a odvoz na začiatok trasy
9:30 – 10:00: začiatok trailového jazdenia
približne. 13:00 (v závislosti od lokality a poveternostných podmienok): prestávka na obed v miestnej taverne (nie je v cene)
14:00: poobedné jazdenie
17:00 – 18:00: návrat na ubytovanie (v závislosti od miesta)

V prípade vášho záujmu o Trail Biking Week na ostrove Karpathos si svoje miesto môžete rezervovať prostredníctvom emailu: booking@meltemi.eu

Všetky informácie o zájazde nájdete aj na stránke meltemi.bike.

Aktuality

12:37 Fotogaléria: Najlepšie zábery z prvého kola Svetového pohára v zjazde v škótskom Fort William.

Preteky vyhrali úradujúci víťazi svetového pohára z roku 2023 Vali Höll a Loic Bruni.

12:19 Vali Höll a Loic Bruni zahájili sezónu svetového pohára v zjazde víťazstvom na trati vo Fort William.

Víťazi celkového hodnotenia svetového pohára v roku 2023 Vali Höll a Loic Bruni vstúpili do zjazdovej sezóny víťazne na tradičnej trati v škótskom Fort William. Zatiaľ čo v ženskej elitnej kategórii to bol tesný súboj, Bruni deklasoval konkurenciu takmer o 2 sekundy.

10:33 Držať tempo s Tadejom Pogačarom sa nevyplatí. Ben O’Connor to skúsil a doplatil na to veľkou stratou.

Ben O’Connor bol jediný, kto sa pokúsil udržať tempo s Tadejom Pogačarom po jeho útoku v závere 2. etapy Giro d’Italia. Už po 300 metroch však zaostal a nakoniec prišiel do cieľa s minútovou stratou.

10:08 Tadej Pogačar vyhral etapu na Gire bez cyklopočítača: Musíte len viac počúvať svoje telo.

25-ročný Slovinec dostal defekt a spadol v úvode rozhodujúceho stúpania. Napriek tomu dokázal zvíťaziť a oblečie sa do ružového dresu lídra Giro d’Italia.

09:25 Detaily 3. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Prvá rovinatá etapa má 165 km, prevýšenie len 831 m a očakávame dojazd v hromadnom šprinte. Najväčší favoriti sú Tim Merlier a Olav Kooij.

Zavrieť reklamu