Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Fotogaléria: Darkfest 2024, to sú obrovské skoky a šialené triky (+výsledky)

Freeride podujatie Darkfest sa každý rok posúva o krok vpred, čoho dôkazom sú šialené výkony jazdcov a rôzne svetové rekordy. Ako to v Južnej Afrike vyzeralo tento rok?
Matúš Bušík
Fotogaléria: Darkfest 2024, to sú obrovské skoky a šialené triky (+výsledky)

Darkfest 2024. Foto: Eric Palmer, Tom B, Syo Van Vliet

Ďalší ročník freeride podujatia Darkfest 2024 v pohorí Vuurberg neďaleko juhoafrického mesta Stellenbosch je za nami.

Za podujatím stojí známy jazdec Sam Reynolds. Počas Darkfestu máme možnosť vidieť jazdiť tých najlepších freeriderov a freeriderky na obrovských skokoch počas celého týždňa.

Darkfest vždy prináša XXL trať s tým najprogresívnejším jazdením a so skvelou atmosférou, ktorá medzi jazdcami panuje.

Jazdci sa tu musia vysporiadať aj s premenlivými podmienkami, meniacim sa vetrom a vysokými teplotami. Budíček býva často o 5:30 ráno, práve kvôli meniacim sa podmienkam.

Ako to celé dopadlo?

Kráľom a kráľovnou Darkfest 2024 sa stali Elias Ruso a Vaea Verbeeck.

Najlepšími momentami na Darkfeste 2024 sa stali backflip Toma Isteda pri svojej prvej jazde na trati a backflip dievčat Robin Goomes a Harriet Burbidge-Smith na step-upe.

„Je skvelé, že som sezónu odštartovala práve na Darkfeste, pretože to odpálite na najšialenejších skokoch vo vašom živote. Dodá vám to do ďalšej sezóne ohromné množstvo sebavedomia,“ povedala Robin Goomes z Nového Zélandu.

Cenu za najlepší whip si odnášajú Dan Paley a Vinny Armstrong.

Bohužiaľ Dan Paley utrpel vo finálnom dni obrovský pád, pri ktorom si zlomil viacero kostí a musel podstúpiť chirurgický zákrok v Južnej Afrike. Okrem zlomenej nohy si dolámal aj zápästie.

Zraneniam sa nevyhli ani takí jazdci ako napríklad Carson Storch alebo Talus Turk, ktorých poznáme aj z podujatia Red Bull Rampage.

Cenu za najlepšiu jazdu si domov odnáša Bienvenido Aguado. V nej skočil backflip cez obrovský takmer 30 metrový skok, ale aj krásny frontflip na poriadnom dirtovom skoku.

Cenu za najlepší trik získal Kurtis Downs za jeho motokrosom inšpirovaný trik nothing to double grab to rock-solid. V podstate ide o trik, pri ktorom letíte nad bicyklom a na chvíľu sa ho pustíte.

Cenu za najšialenejší účes dostala Vero Sandler, ktorá si nechala vyholiť stred hlavy.

Darkfest 2024 bol opäť raz freeride šialenstvom a priniesol množstvo skvelých momentov. Tie si budete môcť už čoskoro pozrieť v zostrihu.

Aktuality

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

30.04.2024 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu