Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Koľko zarobia najlepšie platení profesionálni cyklisti v roku 2024?

Najväčšie platy majú Tadej Pogačar, Primož Roglič a Mathieu van der Poel.
Martin Sarvaš
Koľko zarobia najlepšie platení profesionálni cyklisti v roku 2024?

Tadej Pogačar. Foto: Alen Milavec / UAE Emirates

Aj keď profesionálni cestní cyklisti vôbec nepatria medzi najlepšie zarábajúcich športovcov na svete, tí najlepší si stále zarobia ročne niekoľko miliónov eur.

Len pre predstavu, najlepšie platený športovec na svete, futbalista Cristiano Ronaldo, mal v roku 2023 plat 136 miliónov amerických dolárov, najlepšie platený basketbalista sveta LeBron James zarobil cez 119 miliónov dolárov a najlepšie platený boxer Canelo Álvarez si zarobil za rok 110 miliónov dolárov.

Samozrejme, že plat športovcov zodpovedá celkovej popularite a sledovanosti daného športu a cyklistika sa pohybuje momentálne okolo desiateho miesta v rebríčku najlepšie platených športov.

Najlepšie platení cyklisti v roku 2024

Podľa talianskych novín Gazzetta dello Sport je v súčasnosti najlepšie zarábajúcim cyklistom na svete jazdec tímu UAE Emirates a dvojnásobný víťaz Tour de France Tadej Pogačar, ktorého ročný plat sa odhaduje na 6 miliónov eur.

Na druhom mieste je Pogačarov krajan zo Slovinska Primož Roglič, ktorý má mať dostať v roku 2024 po prestupe do Bora-Hansgrohe 4,5 milióna eur.

Tretí najlepší plat v profesionálnom pelotóne majú majster sveta Mathieu van der Poel a dvojnásobný víťaz Tour de France Jonas Vingegaard, ktorý majú mať zmluvy na 4 milióny eur.

Ďalší v poradí je Wout van Aert s ročným zárobkom 3,5 milióna eur a po ňom nasledujú Remco Evenepoel – 2,8 milióna eur a Tom Pidcock – 2,7 milióna eur.

V rebríčku najlepšie zarábajúcich cyklistov bol dlhé roky na vedúcich priečkach Peter Sagan, no po ukončení kariéry v cestnej cyklistike jeho plat pravdepodobne klesol, aj keď sa dá predpokladať, že sa stále pohybuje v šesťciferných sumách.

Minulý rok boli v top10 aj Chris Froome, Geraint Thomas, Julian Alaphilippe či Michal Kwiatkowski, no v roku 2024 ich platy pravdepodobne o niečo klesli alebo ich predbehli iní jazdci.

Top10 najlepšie platených cyklistov súčasnosti dopĺňajú Adam Yates (2,7 milióna eur), Egan Bernal (2,5 milióna eur) a Carlos Rodríguez (2,5 milióna eur), ktorý je možno prekvapením, ale po skvelom výkone na minuloročnej Tour de France (5. miesto v celkovej klasifikácii) doňho Ineos vkladá nielen nádeje pre budúcnosť, ale aj dostatok peňazí.

Aktuality

Včera 15:34 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

Včera 11:45 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

Včera 11:24 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu