Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Pogačar bude fandiť Van der Poelovi z gauča, odmieta kopírovať Visma a verí že môže byť ešte lepší

Tadej Pogačar sa v roku 2024 nezúčastní monumentu Okolo Flámska, ktorý vyhral tento rok a výrazne si upravil program pretekov pre nadchádzajúcu sezónu.
Martin Sarvaš
Pogačar bude fandiť Van der Poelovi z gauča, odmieta kopírovať Visma a verí že môže byť ešte lepší

Foto: A.S.O. / Thomas Maheux

Tadej Pogačar potvrdil, že v budúcom roku odštartuje na Giro d’Italia, no stále má v pláne aj Tour de France, Olympiádu aj Majstrovstvá sveta.

„Chceme vyskúšať niečo nové, odlišné od tradičnej prípravy na Tour. Nechcem nikoho zmiasť, ale len si užiť môj program,“ povedal Pogačar v rozhovore počas tréningového kempu v Španielsku.

Pogačar začne sezónu na Strade Bianche a potom pôjde Tirreno-Adriatico a Miláno-Sanremo. Pogačar si potom chvíľu oddýchne a vynechá dláždené aj ardenské klasiky.

Znamená to, že v roku 2024 sa Pogačar nezúčastní ani monumentov Liège-Bastogne-Liège a Okolo Flámska, ktorý tento rok vyhral pred Van der Poelom.

Prečítajte si tiež

Na Okolo Flámska bude fandiť Van der Poelovi

„Dúfam, že v ten deň nebudem mať dlhý tréning, aby som si mohol takmer celé preteky pozrieť v televízii. Bude to iné, preteky mi v ten deň nepochybne budú chýbať. Je to však dobrá voľba neabsolvovať Okolo Flámska,“ povedal Pogačar.

„Či bude [Van der Poel] dominovať, keď tam nie som? Dúfam, že áno. Bolo by skvelé vidieť vo Flámsku vyhrať majstra sveta. Van der Poel je veľký šampión, takže pre cyklistiku by to bolo dobré,“ hovorí Pogačar a dodal, že preteky si užije z pohodlia domova na gauči.

Pogačar bude pretekať iba desať súťažných dní pred štartom Giro d’Italia, aby si ušetril dostatok energie na následný júlový súboj s Jonasom Vingegaardom na Tour.

Aj keď sa zúčastní Gira, preskočiť najväčšie preteky sveta mu nikdy nenapadlo: „Nikdy som nerozmýšľal nad tým, že by som Tour vynechal. Viem, aká dôležitá je Tour pre mňa a tím.“

„Ak absolvujete iba Giro, sezóna sa skončí a je ťažšie pripraviť sa na poslednú časť roka, bez akýchkoľvek pretekov v lete. Takže som o tom nikdy nepremýšľal, aj keď sa určite vidím, že niekedy Tour vynechám,“ priznal 25-ročný Slovinec.

„Cyklistika nie je len o Tour. Dá sa robiť veľa iných zábavných vecí“

„Cyklistika však nie je len o Tour, aj keď sú to najväčšie preteky roka. Dá sa robiť veľa iných zábavných vecí a príde rok, keď nebudem jazdiť na Tour.“

„Bude to rok plný pízz a dobrých cestovín,“ zavtipkoval Pogačar. „Už som mal jednu dobrú pizzu, keď som si prechádzal štrnástu etapu Gira. Dúfam, že mi môj výživový tréner dovolí tú istú pizzu aj cez Giro.“

Aj keď patrí Pogačar medzi najlepších na svete, stále verí, že sa môže zlepšiť: „Primárne sa zlepšujem tréningom a tiež zbieraním skúseností a učením sa novým veciam. Starnem, aj keď rast v mojom tele sa v určitom momente nepochybne spomalí.

„Vždy je však priestor na zlepšenie mysle. Nevidím jednu konkrétnu vec, v ktorej by som sa potreboval konkrétne zlepšiť. Môžem sa zlepšiť vo všetkých oblastiach. Napríklad v časovkách som niekedy dobrý, ale niekedy vôbec. Na tom môžem pracovať, ale niekedy dosiahnete určitú úroveň a nemôžete sa zlepšiť.“

„Snažím sa rásť prácou na malých detailoch a možno je to ono. Verím, že sa mi ešte podarí zlepšiť sa. Výsledky, ktoré dosiahnete, nemusia nevyhnutne definovať, či ste lepší alebo horší. Poznáte seba a spôsob, akým trénujete a žijete. Takto viete, či ste lepší alebo nie. Pretože sa toho veľa môže pokaziť a niekedy vám ujde nejaký výsledok, ale na bicykli ste boli skutočne lepší,“ dodal Tadej Pogačar.

 

Aktuality

09:31 Red Bull-Bora-Hansgrohe bude nový názov nemeckého tímu od Tour de France 2024.

„S príchodom Red Bullu máme veľké, veľké ciele a Tour de France nie je jediným cieľom,“ hovorí šéf tímu Ralph Denk, pričom cieľom je stať sa najlepším tímom na svete.

Včera 18:03 Demi Vollering bola najsilnejšia v dojazde do kopca a vyhrala 5. etapu Vuelta España Femenina.

Etapa sa končila 3,2 km dlhým stúpaním Alto del Fuerte Rapitán s priemerným sklonom 8,1 %. Vollering zaútočila necelý kilometer pred koncom a do cieľa prišla sama pred Yarou Kastelijn a Elisou Longo Borghini.

Včera 12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

Včera 11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

Včera 10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

Zavrieť reklamu