Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tadej Pogačar porazil Van der Poela a po krásnom sóle vyhral Okolo Flámska, Sagan po páde odstúpil

Pogačar zaútočil dvakrát v stúpaní Oude Kwaremont a po druhom zrýchlení 17 km pred koncom išiel do cieľa osamote. Druhý skončil Mathieu van der Poel a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mads Pedersen, tesne pred Woutom van Aertom.
Martin Sarvaš
Tadej Pogačar porazil Van der Poela a po krásnom sóle vyhral Okolo Flámska, Sagan po páde odstúpil

„Musím ísť sám, ak chcem vyhrať Okolo Flámska,“ povedal Tadej Pogačar pred štartom na flámskom monumente a presne tento scenár sa mu podarilo splniť.

Pogačar vyhral preteky Okolo Flámska 2023 po krásnom 17-kilometrovom záverečnom sóle.

24-ročný Slovinec zaútočil dvakrát v stúpaní Oude Kwaremont a po druhom zrýchlení sa mu podarilo zbaviť aj posledného prenasledovateľa, Mathieu van der Poela, ktorý prišiel do cieľa tiež osamote na druhom mieste so 16- sekundovou stratou.

V šprinte 7-člennej skupiny o tretie miesto bol najrýchlejší Mads Pedersen, ktorý tesne prešprintoval Wouta van Aerta. Pedersen predviedol skvelý výkon, keďže 111 km pred cieľom zaútočil a práve skupina s ním dobehla pôvodný únik.

Bohužiaľ, pri svojej poslednej účasti na monumente Okolo Flámska predčasne odstúpil Peter Sagan po nepríjemnom hromadnom páde.

Šialene rýchly úvod pretekov

V úvode pretekov sa išlo také vysoké tempo, že v úvodnej tretine sa nikomu nepodarilo dostať do úniku.

Pri pokusoch o únik sa však rozdelil pelotón a za hlavnou skupinou zostalo okolo 40 jazdcov vrátane Mathieu van der Poela (Alpecin-Deceuninck) a Petra Sagana (TotalEnergies).  Jazdcom Alpecinu sa napokon podarilo dobehnúť 40-sekundový náskok a spojili sa s pelotónom.

Únik sa vytvoril až po 110 kilometroch v zložení Guillaume Van Keirsbulck (Bingoal WB), Daan Hoole (Trek-Segafredo), Jasper De Buyst (Lotto-Dstny), Filippo Colombo (Q36.5) Elmar Reinders (Jayco-AlUla) a neskôr sa k ním pripojila trojica Jonas Rutsch (EF Education-EasyPost), Tim Merlier (Soudal-QuickStep) a Hugo Houle (Israel-Premier Tech).

Peter Sagan odstúpil po nepríjemnom hromadnom páde

Preteky poznačil nepríjemný pád 140 km pred cieľom po tom, ako sa jazdec tímu Bahrain-Victorious Filip Maciejuk snažil dostať krajom cesty dopredu, ale pri prejazde cez trávnatú časť a mláku stratil rovnováhu, vrazil do vedľajších jazdcov a „domino efekt“ spôsobil hromadný pád.

Na zemi skončili Peter Sagan, Tim Wellens, Julian Alaphilippe, Ben Turner a mnoho ďalších.

Filipa Maciejuka rozhodcovia pár minút po páde diskvalifikovali pre nebezpečnú a riskantnú jazdu, ktorou spôsobil hromadný pád.

Peter Sagan po páde vyzeral, že okrem odrenín je bez vážnejších zranení a čakal na náhradný bicykel, avšak neskôr organizátori oznámili, že svoj posledný flámsky monument nedokončí a 30 km po páde z pretekov odstúpil.

Útok Madsa Pedersena

111 km pred cieľom zaútočil Mads Pedersen, ktorý sa oddelil od pelotónu a vytvoril veľmi silnú skupinu spolu s jazdcami Matteo Trentin (UAE), Stefan Küng (Groupama FDJ), Kasper Asgreen (Soudal-QuickStep), Jhonathan Narvaez (Ineos Grenadiers), Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Fred Wright (Bahrain – Victorious), Nathan Van Hooydonck (Jumbo-Visma) a Florian Vermeersch (Lotto Dstny).

9-členná skupina dobre spolupracovala, vzďaľovali sa pelotónu a dobiehali jazdcov na čele. V stúpaní Berg Ten Houte 77 km pred koncom sa skupiny spojili a pelotón zaostával o necelé dve minúty.

71 km pred koncom sa odohral ďalší nepríjemný hromadný pád vo vysokej rýchlosti okolo 70 km/h. Po dotyku kolies v pelotóne skončili na zemi veľkí favoriti pretekov Biniam Girmay i Matej Mohorič. Girmay po páde odstúpil spolu s tímovým kolegom z Intermarché Aimé De Gendtom.

Pád, po ktorom odstúpil Biniam Girmay:

Pogačar zaútočil na Kwaremonte dvakrát

Pred druhým vjazdom na stúpannie Oude Kwaremont (2.6 km / 3.6%) boli na čele pelotónu Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Tom Pidcock aj Tadej Pogačar a 54 km pred koncom strácali na lídrov okolo dvoch minút.

Na Kwaremonte však Pogačar zaútočil, pelotón sa roztrhal a dvojnásobný víťaz Tour de France sa oddelil od zvyšku. Pogačara prenasledovalo trio cyklokrosových rivalov Van der Poel, Van Aert a Pidcock spolu s Chrisom Laportem a Nilsom Polittom.

Prvý útok Tadeja Pogačara v stúpaní Oude Kwaremont:

Tadej Pogačar išiel osamote, ale 44 km pred cieľom nasledovalo stúpanie Paterberg (360 m / 12,5%), v ktorom Van Aert a Van der Poel Slovinca dobehli a na vedúcu skupinu s Pedersenom či Asgreenom strácali už len jednu minútu.

Rozhodol druhý útok Pogačara na Oude Kwaremont

Ďalší útok prišiel v podaní Van der Poela v stúpaní Kruisberg/Hotond (2.5 km / 4.3%) a Holanďanovi sa podarilo zbaviť Van Aerta, ale Pogačar sa udržal, zatiaľ čo na čele zrýchlil Mads Pedersen a odtrhol sa z vedúcej skupiny.

Van der Poel a Pogačar spolupracovali, dobehli jazdcov z pôvodného úniku (Trentin, Asgreen, Powless, Küng, Wright, Jorgenson a Vermeersch). Van Aert zaostával o 40 sekúnd s tímovým kolegom Van Hooydonckom. Na čele bol v tom čase 23km pred cieľom osamotený Pedersen.

V treťom stúpaní na Oude Kwaremont prišiel rozhodujúci útok Tadeja Pogačara, predbehol Pedersena a ako jediný sa ho snažil dobehnúť Mathieu van der Poel.

Rozhodujúci útok Pogačara na Oude Kwaremont:

Pred záverečným vjazdom na Paterberg mal Pogačar 15-sekundový náskok pred Van der Poelom a rovnaký rozdiel bol medzi nimi aj na vrchole stúpania.

Počas 13-kilometrového rovinatého dojazdu do cieľa navýšil Tadej Pogačar svoj náskok na necelú pol minútu a do cieľa prišiel bez problémov osamote. Na druhom mieste skončil Mathieu van der Poel a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mads Pedersen, tesne pred Woutom van Aertom.

Víťazný prejazd cieľom Tadeja Pogačara:

Výsledky Okolo Flámska 2023

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu