Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Nahraďte v zime bicykel prírodným lesným spa!

Ak v zime preferujete iné aktivity než bicykel, rozhodne v tom nie ste sami. Skúsiť môžete napríklad aj zimné spa v lese, zmysly vám nabudí obdobne ako jazda na bicykli.
Biker
Nahraďte v zime bicykel prírodným lesným spa!

Foto: Shutterstock

Zima ani sneh cyklistom neprajú. Ak nepatríte medzi nadšencov, ktorých nezastaví žiadne ročné obdobie, možno už nedočkavo odrátavate dni, kedy opäť vykukne slnko a teplota vystúpi na príjemné hodnoty.

Medzičasom skúste zimné spa v lese, zmysly vám nabudí obdobne ako jazda na bicykli.

Spa pre dušu

Shinrin-yoku, po slovensky „lesný kúpeľ“, je metóda pochádzajúca z Japonska. Nemusíte sa kúpať naozaj (ak nechcete), pointou je „vykúpať“ v atmosfére lesa svoje zmysly. Ročné obdobie pri tom nehrá rolu – lesné spa si môžete dopriať pokojne aj v zime.

Viac ako obyčajná prechádzka

Lesný kúpeľ (po anglicky forest bathing,) je pojem, ktorý vznikol v Japonsku v 80. rokoch. Bol reakciou na náhly príval technológií v danom období a jeho cieľom bolo priviesť ľudí späť do lesov.

Lesný kúpeľ nie je turistika ani obyčajná prechádzka. Je to otvorenie zmyslov a spojenie sa prostredníctvom nich s prírodou – akýsi naturálny wellness pre telo, aj myseľ. Jeho hlavným zámerom je priniesť človeku duševnú pohodu a pomôcť v prevencii rôznych ochorení, ktoré sa viažu so stresom.

Aké sú jeho benefity?

Foto: Shutterstock

Stromy vylučujú do svojho okolia biologicky aktívne látky, tzv. fytoncídy, ktoré sú priaznivé pre človeka a negatívne pre choroboplodné zárodky. Produkujú tiež terpény, voňavé esenciálne oleje, ktoré podporujú odbúravanie stresu, posilňujú imunitný systém, sú prevenciou pred vyhorením, zvyšujú koncentráciu či zlepšujú kvalitu spánku. A to je len niekoľko z mnohých pozitívnych účinkov lesa.

Ako na lesné spa v zime?

Dobrou správou je, že nemusíte čakať do jari, aby ste si užili benefity prírodného spa, dopriať si ho môžete aj v studenom počasí. Stačí dodržať niekoľko základných pravidiel:

1.     Oblečte si teplé, nepremokavé oblečenie a vhodnú obuv[RM1]  (alebo to berte ako možnosť na suché otužovanie, ktoré má tiež svoje nespochybniteľné benefity).

2.     Nájdite si svoj kúsok prírody (les či park), kde sa vzdialite od ostatných ľudí a uniknete ruchu mesta.

3.     Vypnite mobil a všetky ostatné technologické prístroje.

4.     Nechajte sa viesť inštinktom. Počúvajte svoje zmysly a sledujte, kam vás zavedú.

5.     Neponáhľajte sa. Nemajte cieľ. Cesta sama je cieľ.

6.     Dovoľte prírode, aby sa s vami spojila prostredníctvom všetkých piatich zmyslov. Počúvajte vŕzganie snehu pod nohami, nasávajte chladný zimný vzduch, cíťte jemný vánok na tvári, chytajte padajúce vločky na jazyk, sledujte krásu navôkol.

7.     Zotrvajte tak dlho, kým sa nebudete cítiť uvoľnení, zrelaxovaní a šťastní.

Viac prírody, menej technológií

Počas lesného spa dbajte na to, aby bol váš mobilný telefón vypnutý alebo minimálne stíšený. Doprajete tak oddych telu aj mysli, popritom ušetríte dáta a znížite svoju spotrebu energií. A ako bonus vám zostane viac energie pre seba.

A presne to je hlavným zámerom iniciatívy Digitálna očista od SPP.

Skutočná energia Vianoc

Digitálna očista od SPP je osvetou rozumného využívania digitálnych technológií, ktoré spotrebúvajú veľké množstvo elektrickej energie a produkujú nezanedbateľné množstvo CO2.

Aj Vianoce si najlepšie užijeme vtedy, keď odložíme mobily a venujeme vzácnu energiu tomu, na čom naozaj záleží. To je skutočné teplo domova.

Digitálna očista prospieva nielen životnému prostrediu, ale aj nám, ľuďom. Kvôli našim ‚sklíčkam dotykov‘, teda smartfónom, nám veľakrát uniká reálny svet okolo nás.

Najmä počas sviatkov je dôležité odložiť mobily a vychutnávať si skutočnú energiu Vianoc v kruhu svojich blízkych,“ vysvetľuje zmysel Digitálnej očisty jej spoluautorka, riaditeľka odboru marketingu Ivana Zelizňáková.

Energia a CO₂ – SPP | Váš dodávateľ energií 

Aktuality

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

30.04.2024 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu