Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Hviezdni cyklisti poháňajú lode v americkom pohári plachetníc

Jachtárske tímy sa zamerali na hľadanie cyklistov ako členov posádky, pretože ich výkon je obdivuhodný a vďaka nemu môžu plachetnice ovládať oveľa rýchlejšie.
Matúš Bušík
Hviezdni cyklisti poháňajú lode v americkom pohári plachetníc

Americký pohár (America´s Cup) plachetníc je celkom stará súťaž a v budúcom roku sa na prelome augusta a septembra uskutoční v Barcelone už jej 37. edícia.

Americký pohár je najstaršia súťaž v plachetniciach na svete a koná sa od roku 1851. V priamom súboji sa stretnú vždy dve plachetnice.

Dnes je táto súťaž jednou z najväčších prehliadok technológie aplikovanej v športe, pričom zúčastnené tímy investujú obrovské množstvo peňazí do vývoja tých najlepších plachetníc, ktoré organizátori prirovnávajú k Formule 1 na vode.

V porovnaní s tradičnými plachetnicami využívajú v moderné jachty America´s Cup komplexný hydraulický systém, ktorý umožňuje napínanie plachiet a ich nastavenie podľa smeru vetra, tak aby loď plávala čo najrýchlejšie.

Ovládanie plachiet tradične vykonávali členovia posádky, ktorí ovládali kladky na nastavenie napätia lán pripevnených plachiet k jachte.

Náročná úloha si vyžadovala veľkú silu a výbušnosť, aby bolo možné vykonať rôzne manévre čo najrýchlejšie a minimalizovať tak čas, v ktorom loď prestane využívať silu vetra.

Pravidlá, ako by mali jachty na Americkom pohári vyzerať, sa líšia v každom ročníku a určuje ich víťazný tím.

V nasledujúcej edícii pretekov v nadväznosti na technologický vývoj upravujú posádky polohu svojich plachiet pomocou hydraulického systému. Zároveň sa tento istý systém používa na zdvíhanie a spúšťanie lyžín a plutiev, ktoré umožňujú člnu doslova plávať na vode.

Energia potrebná na aktiváciu hydraulického systému môže podľa pravidiel pochádzať iba z energie generovanej posádkou, takže z mlynov sa stali skutočné ľudské motory.

Nohy sú silnejšie než ruky

https://www.youtube.com/watch?v=TmgnpIYen2w

Z tohto dôvodu bolo potrebné hľadať skutočných kulturistov, veslárov alebo športovcov, ktorí dokážu lodi poskytnúť najväčšiu energiu a výkon.

V nasledujúcich pretekoch v roku 2024 sa počet členov posádky znížil, takže na zabezpečenie potrebnej energie boli kladky nahradené akýmisi statickými bicyklami, čím sa zmenil aj profil pretekára na túto pozíciu. Člen posádky na tejto pozícii sa nazýva Cyclor – kombinácia cyklista a námorník (cyclist – sailor).

To je dôvod, prečo tímy Amerického pohára hľadali na túto pozíciu hlavne dráhových cyklistov. Požiadavky na výkon sú obrovské.

Od cyklistu sa žiada, aby dokázal udržať výkon v priemere 450 W po dobu 20 minút, 580 W po dobu 8 minút a aby bol schopný vyvinúť počas 30-sekundového šprintu výkon 1 100 W.

Cyklistika v tímoch Amerického pohára naberá na dôležitosti taký význam, že dokonca značky ako Campagnolo a SRAM spolupracujú s talianskymi a americkými tímami plachetníc.

Medzi členmi posádky, ktorí sa zapoja do Amerického pohára sú známi bývalí cyklisti ako napríklad Simon van Velthooven, bronzový medailista z keirinu na olympijských hrách v Londýne v roku 2012, alebo trojnásobný olympijský víťaz vo veslovaní Hamish Bond, ktorý sa neskôr stal cyklistom a niekoľkokrát vyhral majstrovstvá Nového Zélandu v časovke a Ashton Lambie, bývalý majster sveta v stíhačke na dráhe.

Otázne je či tím INEOS Britannia, štartujúci v pretekoch America´s Cup využije jazdcov zo svojho profesionálneho cyklistického tímu na zabezpečenie výkonu. Určite by to bol zaujímavý pohľad.

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu