Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Na cestách nie sme sami. Ako sa správať ohľaduplne k účastníkom premávky?

Každý z nás má chuť niekedy sa vyventilovať. Je večer. Berieme kľúče od auta, sadáme doň, púšťame si hlasnú hudbu a chceme si vyčistiť hlavu. Na ceste však stretávame okolité autá, míňame aj cyklistov, chodcov či lesnú zver. Ako sa správať na ceste s ohľadom na svet okolo nás?
Matúš Bušík
Na cestách nie sme sami. Ako sa správať ohľaduplne k účastníkom premávky?

Na ceste vo veľkej rýchlosti viac ako inde platí: nie sme tu sami. Nikdy nevieme, za ktorou zákrutou nás čaká prekvapenie, ktoré však nemusí byť pozitívne.

Počas šoférovania vnímajte, čo sa deje okolo vás – nielen na ceste, ale aj na chodníku. Plne sa sústreďte na jazdu, aby ste boli pripravení kedykoľvek dupnúť na brzdu.

Ak šoférujete dlhšie a cítite únavu, zastaňte, ponaťahujte sa a oddýchnite si. Radšej príďte do cieľa o chvíľu neskôr

V tomto článku by sme vám chceli pripomenúť niekoľko zásad, ako sa na ceste správať bezpečne voči sebe, aj všetkým okolo vás.

Bezpečná vzdialenosť

Vzťahuje sa nielen na dopravné prostriedky pred vami, ale aj na členov premávky vedľa vás. Ak idú pred vami cyklista alebo chodec, jemne pribrzdite, počkajte na vhodnú situáciu na ceste a obehnite ich radšej s väčšou rezervou.

Od roku 2022 sa odporúča pri rýchlosti 50 km/h a viac obchádzať cyklistov vo vzdialenosti 1,5 metra.

Rovnako je potrebné brať do úvahy bezpečnú vzdialenosť od áut pred vami. Nikdy neviete, aká je situácia na ceste a kedy nečakane pribrzdia.

Bez emócií a s čistou hlavou

Keď si aj idete vyčistiť hlavu za volant, sadajte zaň len vtedy, keď viete, že myšlienky a emócie vo vašej hlave máte plne pod kontrolou.

Hĺbanie a cielené hľadanie riešení náročných životných otázok za volantom vo vysokej rýchlosti môžu poznačiť vaše reflexy – buď ich spomalia, alebo môžu viesť k skratovým reakciám.

Buďte pripravení na všetko
Pre prípad, že sa vám na ceste stane akákoľvek nepríjemnosť, by ste mali mať svoje havarijné a povinné zmluvné poistenie. V poisťovni Kooperativa si v rámci poistenia AutoMat môžete vyskladať taký balík poistenia, s ktorým vás na ceste nič neprekvapí.  

Jazda bez vplyvu

Včera ste to prehnali s alkoholom a ráno potrebujete mamu zaviezť k lekárovi?

Zvážte situáciu, ideálne by bolo otestovať sa kvalitným testerom alkoholu.

Aj zostatkový alkohol v krvi vplýva na vaše reflexy a vnímanie. Nie je hanba povedať, že nemôžete šoférovať.

Radšej mame zavolajte taxík, alebo poproste niekoho z vašich známych.

 

Praktická predvídateľnosť

Môže to znieť až banálne, no na cestách sa stretávame s množstvom šoférov, ktorí nepoužívajú smerovky pri odbočovaní, nieto pri obchádzaní chodcov alebo cyklistov.

Používanie smeroviek je zodpovedné a treba myslieť na to, že sa vaším signálom riadia nielen iné autá, ale aj chodci a cyklisti.

Auto pod kontrolou

Sadáte si do požičaného auta, ktoré šoférujete prvýkrát? Nie je hanba opýtať sa, keď vám nie je nejaká časť ovládania jasná.

Prípadne si ju ešte predtým, ako vyštartujete, jednoducho vyskúšajte. Pri jednotlivých značkách áut sa mení manuálne zaradenie spiatočky, prípadne ručnej brzdy.

Opýtajte sa majiteľa auta ešte skôr, ako sa zaradíte do premávky.

Poistenie automat nájdete na stránke: www.kooperativa.sk

 

Aktuality

Včera 18:03 Demi Vollering bola najsilnejšia v dojazde do kopca a vyhrala 5. etapu Vuelta España Femenina.

Etapa sa končila 3,2 km dlhým stúpaním Alto del Fuerte Rapitán s priemerným sklonom 8,1 %. Vollering zaútočila necelý kilometer pred koncom a do cieľa prišla sama pred Yarou Kastelijn a Elisou Longo Borghini.

Včera 12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

Včera 11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

Včera 10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

Včera 09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

Zavrieť reklamu