Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Prejavte rešpekt za volantom a na cestách

Správy nám pravidelne ukazujú situácie, ktoré sa dejú na cestách. Mnohé majú spoločného menovateľa: nedostatok rešpektu.
Biker
Prejavte rešpekt za volantom a na cestách

Cyklistika v posledných rokoch zažíva nielen na Slovensku obrovský boom. Aj vďaka úspechom Petra Sagana mnoho ľudí vysadlo na cestný bicykel.

Cesta však so sebou prináša mnoho okoloidúcich nástrah: autá. Ako možno docieliť, aby autá a cestné bicykle spolu začali fungovať v synergii? Odpoveďou je viac vzájomného rešpektu.

S rešpektom k cyklistom

Toto je zásadné uvedomenie. Každý šofér, ktorý sedí v aute, je chránený mohutnou kovovou konštrukciou. Tá ho ochráni pri strete s cyklistom. Cyklista tento ochranný obal okolo seba nemá. Jediné, čo má na sebe, je prilba.

Šoféri by na to mali myslieť pri predbiehaní cyklistov. Od 1. marca 2022 je v platnosti novela zákona o cestnej premávke, ktorej cieľom je viac chrániť cyklistov a chodcov.

Pri predchádzaní cyklistov odporúča vzdialenosť 1,5 metra (pri rýchlosti od 50 km/h) a 1 meter (pri nižšej rýchlosti).

Aj keď je cyklista objemovo menší ako auto, vnímajte ho v premávke podobne. Ak ide oproti vám bicykel, nepredbiehajte auto pred sebou.

A naopak, ak ide oproti vám auto, nepredbiehajte bicykel. Aj keď vám to bude trvať zopár sekúnd navyše, ušetríte si možno nepríjemný pocit alebo prípadnú zrážku. Za to to stojí.

Keď sa už rozhodnete predbiehať, zaraďte sa pred bicykel rovnako, ako by ste sa zaradili pred auto. Nestrhávajte volant a nechajte bicyklu priestor. Cyklista vám totiž nevidí do hlavy a nevie vyhodnotiť vaše konanie.

Quote

S rešpektom k autám

Samozrejme, šoféri v autách nemôžu za všetky kolízie, ktoré sa na cestách stali. Zodpovednosť za jazdu majú aj cyklisti, ktorí sú povinní dodržiavať pravidlá cestnej premávky – samozrejmosťou sú prilba a dostatočné množstvo reflexných prvkov.

Cyklisti by mali jazdiť na kraji cesty, nie na chodníkoch. Definuje to aj zákon. Pre vlastnú bezpečnosť odporúčame držať sa pravej časti cesty a ak je to možné,  radšej za krajnicou. Prípadné rozbité úseky bezpečne obíďte.

Tak ako cyklisti nevidia do hlavy šoféra, ani šofér nevidí do hlavy cyklistu. Preto je potrebné o svojich plánoch informovať autá za sebou a ukázať, či odbočujete. Keď sa vydávate do premávky, tak jedine so 100 % znalosťou vášho bicykla a Zákona o cestnej premávke.

Quote

#respektzavolantom

www.kooperativa.sk 

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu