Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Poradňa: Ako sa postupne zbaviť strachu a stať sa lepším jazdcom?

Ak ste sa pri zlepšovaní jazdeckých zručností zasekli na mŕtvom bode, naučíme vás, ako prekonať strach.
Matúš Bušík
Poradňa: Ako sa postupne zbaviť strachu a stať sa lepším jazdcom?

Prekonanie určitého typu strachu, respektíve obáv z neznámeho, je jazdecká zručnosť sama osebe.

Ak sa na ňu pri tréningu zameriate, budete si časom viac veriť, začnete lepšie jazdiť, na trailoch sa konečne baviť a zároveň sa neprizabijete. Trik je byť odvážny, ale nie hlúpy.

Prekonanie strachu nespočíva v tom, že sa začnete bezhlavo vrhať dole strmými zrázmi, ani skákať na veľkých skokoch.

Strach vám totiž môže zachrániť život. Srdce sa vám rozbúši, keď v lese započujete zvláštne zvuky, alebo keď na úzkom traile biker pred vami odrazu prudko zastaví?

To je pravý strach. Prirodzená, rýchla reakcia na bezprostredne hroziace nebezpečenstvo.

Keď sa neočakávane vynorí tento typ strachu, telo vyšle jasné fyzické signály. Nepríjemné pocity v žalúdku, husia koža, alebo vás zaleje studený pot.

Oči vyšlú signál do amygdaly, emočného centra mozgu a to sa postará, aby adrenalínové žľazy vylúčili stresové hormóny, ktoré pripravujú telo na možný útek, alebo na fyzickú konfrontáciu.

Potom sa zrýchli dýchanie, rozbúcha sa srdce, rozšíria sa zreničky a pamäť sa snaží všetko „archivovať“, aby ste sa podobnej situácii dokázali v budúcnosti vyhnúť.

Bez tohto naozajstného strachu by ste vo svete dlho neprežili. Ale to nie je ten, ktorý sa máte snažiť prekonať.

Kde sa berie strach?

Keď hovoríme o prekonávaní strachu, ktorý vám bráni zlepšovať sa, treba začať s pochopením toho, odkiaľ pochádza – z neznámeho.

Skúste o tom chvíľu popremýšľať. Keď sa niečoho bojíte, je to najmä preto, že netušíte, ako to dopadne.

Stojíte na začiatku zradnej pasáže trailu a uvažujete, či sa do toho pustiť alebo nie. V hlave si tvoríte množstvo scenárov, najmä katastrofických a tieto myšlienky vás doslova paralyzujú.

Keď si uvedomíte, že pociťovať strach a nechať sa ním ovládať sú dve rozdielne veci, ste na najlepšej ceste k tomu, aby ste ho dokázali zvládať a postupne aj prekonať.

Zredukujte počet neznámych

Povedzme, že výzva, pred ktorou máte rešpekt, je napríklad drop.

Naučte sa nahlas popísať, čoho presne sa bojíte a začnite k strachu pristupovať racionálne. Je to ako riešenie rovnice.

Najprv definujte, ktoré premenné sú pre vás neznáme (potrebná technika, nájazdová rýchlosť, pocit byť dlhšie vo vzduchu, dopad na členitý povrch…) a potom sa s nimi postupne oboznamujte.

Bojíte sa zranenia? Nakúpte a oblečte si všetky možné chrániče, ktoré dokážu následky pádov eliminovať.

Bojíte sa, že nezvládnete techniku? Najmite si trénera, ktorý vás ju postupne naučí.

Bojíte sa, že sa rozbehnete pomaly, prípadne rýchlo? Oslovte skúsenejšieho bikera, nech vám ukáže správnu nájazdovú rýchlosť.

Bojíte sa byť vo vzduchu? Choďte si zaskákať do trampolínového centra.

Bojíte sa výšky? Nájdite si menší drop.

Najprv sa snažte zdolávať úplne malé dropy, ale nie päťkrát po sebe, ani počas poobedia, ale skáčte na nich niekoľko dní dookola, až kým si nezautomatizujete všetky pohyby a prestanete o nich premýšľať.

Kontrolujte svoje emócie

Prestaňte sa na strach pozerať ako na výhradne negatívnu emóciu, začnite ho brať skôr ako vnútorný výstražný systém.

Strach z niečoho je signál, že vám záleží na tom, aký bude mať daná situácia dopad, a preto by ste to nemali brať na ľahkú váhu, ale nechajte ho bežať ako „aplikáciu v pozadí“.

Strach býva živený neistotou a bezradnosťou – ak sa vám podarí nahradiť ich myslením na praktickú stránku veci, môžete tiež do veľkej miery potlačiť svoje obavy.

Namiesto, myšlienok na to, čo sa môže stať, myslite na to, čo robiť, aby sa to nestalo. Napríklad na správnu pozíciu tela, neskorý odraz, sledovanie dopadu…

Rozhodujte sa včas

Toto je pravdepodobne najužitočnejší tip, ktorý vám môžeme dať.

Pre svoju vlastnú bezpečnosť sa najprv rozhodnite, či sa prekážku pokúsite zdolať a až potom sa na ňu pustite, nie naopak.

Rozhodnutie v poslednej chvíli sa vám môže škaredo vypomstiť, o čom svedčí aj množstvo videí na internete.

Poznáte ich, biker sa rozbehne, no pred hranou dropu spanikári, začne brzdiť a spadne z neho dolu.

Skôr než drop skočíte, prejdite sa pešo až k jeho hrane. Je to doslova životne dôležité, aby vás neprekvapili jeho výška alebo miesto či povrch dopadu.

Keď sa už rozbehnete, tak skáčte, pretože vždy je lepšie zle skočiť, ako zle spadnúť cez okraj. To isté platí aj o rockgardenoch alebo prejazde cez korene. Ak spanikárite a začnete brzdiť, pravdepodobne sa zaseknete a spadnete.

Ako na obávané prekážky?

1. Nepúšťajte sa hneď do najťažšieho variantu prekážok, zvyšujte ich náročnosť postupne.
2 Načítajte si prekážku alebo problematický úsek z každej strany tak, aby ste si ich dokázali predstaviť, aj keď zavriete oči.
3 Zabudnite na katastrofické scenáre, zavrite oči a myslite na to, ako prechádzate úsekom a zvládate to.
4 Keď už raz šliapnete do pedálov, musíte si veriť a ísť do toho. Nebrzdite v poslednej chvíli.
5 Opakovaný prejazd problematického úseku vás fyzicky aj mentálne pripraví na to, aby ste to zvládli aj nabudúce.

Vizualizujte si úspech

To, čo určuje naše obavy a našu reakciu na ne, sa vyvíja po celý život. Strach môže byť úplne iracionálny a neopodstatnený, získaný sledovaním druhých, nie vlastnou skúsenosťou.

Preto naša dobrá rada na záver znie: Nepozerajte na YouTube videá pádov ako dobre známe Friday Falls, ale radšej úspechy jazdcov, Saturday Sends.

Vždy je lepšie pozerať sa na úspešné zvládnutie prekážok, ktorých sa obávate, ako naopak.

Poproste kamoša, aby vám ukázal, ako na to. Keď sa pozriete, ako zdoláva prekážku niekto skúsenejší, otvorí vám to oči, pretože uvidíte, ako sa to dá zvládnuť.

Pomôže vám to!

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu