Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Poznáme jazdcov Red Bull Rampage 2023

Najväčšia freeride udalosť v roku 2023 je tu už o necelý mesiac. Tí najlepší jazdci sa pobijú o titul v Utahu na oranžových skalách, ktoré sú symbolom tohto podujatia už o necelý mesiac, konkrétne 13. októbra.
Matúš Bušík
Poznáme jazdcov Red Bull Rampage 2023

Foto: Red Bull Content Pool

Organizátori podujatia zverejnili zoznam jazdcov, na ktorom je niekoľko prekvapení a nových mien, naopak niektorí tradiční jazdci v tomto zozname chýbajú.

Azda najväčším sklamaním, je neúčasť 4-násobného víťaza tohto podujatia Brandona Semenuka. Ten je súčasťou amerického šampionátu v rallye a podujatie mu narúša plány.

V minulom roku sa Semenuk zúčastnil aj na podujatí Rampage, aj na šampionáte v rallye, o čom bol natočený dokument Balancing Act.

Veľkou stratou bude aj neúčasť posledného víťaza Bretta Rheedera, ktorý uviedol, že na podujatí sa už zúčastňovať nebude. Rheeder vyhral podujatie Red Bull Rampage v rokoch 2018 a 2022.

Na podujatie Red Bull Rampage 2023 bolo dovedna pozvaných 18 jazdcov, ktorý sa 13. októbra popasujú o titul šampióna. Podujatie sa uskutoční v rovnakej lokalite ako v minulom roku.

Päť najlepších jazdcov z posledného ročníka sa automaticky predkvalifikovalo na tohtoročné podujatie, zatiaľ čo ďalších 13 divokých kariet a päť náhradníkov vybrala komisia zložená z bývalých pretekárov Rampage, profesionálnych športovcov, porotcov a odborníkov z odvetvia na základe výsledkov súťaží a  rôznych videí.

Medzi tými, ktorí budú súťažiť, sú štyria bývalí víťazi a traja nováčikovia podujatia, čo predstavuje zmes ostrieľaných veteránov a nováčikov hladných po úspechu pripravených zanechať svoju stopu na podujatí.

Tento rok sa uskutoční už 17. ročník podujatia a vráti sa na miesto z roku 2022. Nachádza sa kúsok od Virgin, Utah, toto miesto hostilo súťažnú zónu v rokoch 2008-2013 a 2022.

Na tomto mieste sa konalo päť podujatí, kde sa odohrali niektoré z najikonickejších momentov freeridu, vrátane obrovskej 360-ky Cama Zinka z Oakley Icon Sender v roku 2010 a legendárneho backflipu Kellyho McGarryho cez takmer 22 metrový gap v roku 2013.

Medzi pozvaných jazdcov sa zaradil aj Gee Atherton, ktorý je ikonickou postavou tohto športu. Je to zajzdár, ktorý svojimi projektami balansuje na hrane možného a radi ho uvidíme aj na Rampage.

Historicky najúspešnejší slopestyle jazdec a súčasná hviezda tejto disciplíny Emil Johnansson figuruje na zozname ako divoká karta, vďaka čomu sa na Rampage objaví po svojom debute v roku 2019 už po druhýkrát a rozhodne sa máme na čo tešiť.

Je dosť možné, že čo sa týka kreativity a predvedených trikoch zastúpi Brandona Semenuka a prinesie kus slopestyleu na toto ikonické freeride podujatie.

Druhý z roku 2022 Szymon Godziek povedal: „Red Bull Rampage je ultimátnym testom vašich schopností na horskom bicykli. Som nadšený, že sa môžem vrátiť do Utahu na môj siedmy Rampage, znovu sa spojiť s najlepšími jazdcami na freeride scéne a dať dokopy jazdu, ktorá ukáže môj štýl a techniku.“

Podujatie budete môcť sledovať naživo prostredníctvom Red Bull TV už 13. októbra.

Kompletný zoznam jazdcov:

Predkvalifikovaní jazdci:

  1. Szymon Godziek (POL)
  2. Reed Boggs (USA)
  3. Thomas Genon (BEL)
  4. Carson Storch (USA)

Divoké karty:

  1. Adolf Silva (SPA)
  2. Alex Volokhov (CAN)
  3. Bienvenido Aguado Alba (SPA)
  4. Brendan Fairclough (GBR)
  5. Cam Zink (USA)
  6. Clemens Kaudela (AUT)
  7. DJ Brandt (USA)
  8. Emil Johansson (SWE)
  9. Jaxson Riddle (USA)
  10. Kurt Sorge (CAN)
  11. Kyle Strait (USA)
  12. Talus Turk (USA)
  13. Tom Van Steenbergen (USA)
  14. Gee Atherton (UK)

Aktuality

12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

Zavrieť reklamu