Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

V Bratislave zahájili práce na cyklotrase pri nábreží Dunaja

Medzi Mostom SNP a Starým mostom v Bratislave má jeden jazdný pruh určený pre autá nahradiť cyklotrasa, ktorá bude zdieľaná s autobusovými zastávkami. Ide o snahu mesta obmedziť automobilovú dopravu v centra Bratislavy.
Matúš Bušík
V Bratislave zahájili práce na cyklotrase pri nábreží Dunaja

Vizualizácia: Marek Zahradník / Cyklokoalícia

Už dnes patrí nábrežie Dunaja k tým najfrekventovanejším miestam, na ktorých sa pohybujú cyklisti. Kvôli chýbajúcej infraštruktúre tam dochádzalo k častým kolíziám áut a cyklistov.

Prepojenie historického centra a nábrežia však nie je riešené ideálne a chodci aj cyklisti musia prechádzať cez štvorprúdovú cestu. Navyše, frekventovaný úsek od Mosta SNP po Šafárikovo námestie, ktorý spolu zdieľajú chodci aj cyklisti, sa stáva čoraz nebezpečnejším.

Kým po Most SNP (v smere z Karlovej Vsi) je šírka zdieľaného chodníka pre cyklistov a chodcov približne 7 metrov, od Mosta SNP sa táto šírka zužuje len na 4 metre, čo pre bezpečný pohyb chodcov aj cyklistov už jednoducho nestačí.

Práve z tohoto dôvodu sa mesto rozhodlo zakročiť a cyklistom ponúknuť moderné riešenie.

„Aby sme spravili nábrežie dostupnejšie a bezpečnejšie pre chodcov a cyklistov, v úseku od Mosta SNP po Šafárikovo námestie v oboch smeroch zriadime vo vonkajšom jazdnom pruhu samostatný oddelený pruh pre cyklistov. V mieste zastávok MHD bude cyklopruh vedený cez priestor zastávky. V niektorých úsekoch, najmä pri Šafárikovom námestí, pôjde o zmiešaný cyklopruh a buspruh, aby sme minimalizovali dopad tejto zmeny na MHD. Bus pruhy budú doplnené aj na Dostojevského rade a tesne pred križovatkou pod Mostom SNP na Nábreží arm.gen. L. Svobodu,“ priblížilo Hlavné mesto Bratislava SR.

Mesto teda počíta so znížením počtu jazdných pruhov určených pre automobilovú dopravu a z pôvodných dvoch tak v úseku zostane už iba jeden.

Treba si uvedomiť, že už dnes je v napríklad pri Námestí Ľudovíta Štúra iba jeden priamy pruh, druhý je odpbočovacím pruhom. Mesto túto situáciu komentuje takto:

„Uvedomujeme si, že táto zmena bude mať dopad na individuálnu automobilovú dopravu a predpokladáme jej čiastočné utlmenie. Tým, ktorí cestu po nábreží používajú ako tranzit medzi východnou časťou Bratislavy a Ružinovom, odporúčame využívať obchvat cez Einsteinovú s použitím Mosta Apollo, ktorý je na rozdiel od nábrežia pre takúto tranzitnú dopravu dimenzovaný.“

Ide teda o snahu utlmiť automobilovú dopravu v centre Bratislavy, podľa vzoru moderných miest ako je napríklad Viedeň alebo v podstate každé väčšie mesto v Nemecku.

Od pondelka 7.8.2023 začnú práce na obnove vonkajšieho jazdného pruhu v tomto úseku, aby na ňom mohla byť následne vyznačená bezpečná a komfortná cyklotrasa.

V prvej etape sa vo vybraných úsekoch vyfrézuje starý asfalt, následne položí nový a celý cyklopruh bude podfarbený červenou farbou, ako je štandardom pri všetkých nových cyklotrasách.

V poslednom kroku hlavné mesto zrealizuje vodorovné dopravné značenie. S vyhradením cyklopruhu súvisia aj viaceré zmeny v križovatkách.

Predpokladané ukončenie prác je začiatok septembra.

Aktuality

Včera 18:03 Demi Vollering bola najsilnejšia v dojazde do kopca a vyhrala 5. etapu Vuelta España Femenina.

Etapa sa končila 3,2 km dlhým stúpaním Alto del Fuerte Rapitán s priemerným sklonom 8,1 %. Vollering zaútočila necelý kilometer pred koncom a do cieľa prišla sama pred Yarou Kastelijn a Elisou Longo Borghini.

Včera 12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

Včera 11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

Včera 10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

Včera 09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

Zavrieť reklamu