Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Henrique Avancini je majstrom sveta v XC maratóne, triumfoval pred Čechom Stošekom

V nedeľu sa v rámci cyklistických majstrovstiev sveta v Glasgowe uskutočnili maratónske preteky na horských bicykloch. Najrýchlejším jazdcom bol Brazílčan Henrique Avancini, medzi ženami zvíťazila Mona Mitterwallner
Matúš Bušík
Henrique Avancini je majstrom sveta v XC maratóne, triumfoval pred Čechom Stošekom

Rakúšanka Mona Mitterwallnerová (majsterka sveta UCI 2021) a Brazílčan Henrique Avancini (majster sveta UCI 2018) včera na Majstrovstvách sveta v maratóne na horských bicykloch 2023 v Glasgowe získali znova dúhové dresy, určené majstrom sveta.

Jazdilo sa v zamračenom počasí, s teplotami okolo 13 stupňov Celzia. Preteky UCI v cross-country maratóne (XCM) – súčasť majstrovstiev sveta UCI v cyklistike, ktoré sa konajú v Glasgowe a v Škótsku – začali hromadnými štartmi z historického Traquair House. Jazdci zdolali 96,5 km dlhú trasu s prevýšením 3 200 m, pričom prešli piatimi škótskymi lesmi.

V 118-člennom mužskom poli sa predstavilo množstvo medzinárodných talentov a bývalých majstrov sveta UCI. Prvých päť čísel mali Talian Fabian Rabensteiner (majster Európy a víťaz prvého kola Svetového pohára UCI 2023), Nemec Andreas Seewald (majster sveta UCI 2021 a vicemajster 2022), 3. miesto v rebríčku UCI Martin Stošek (CZE), Simon Schneller (GER) a Hugo Drechou (FRA).

Na prvom medzičase po viac ako hodine pretekov viedol Nemec Martin Frey pred Hansom Beckingom (NED), majstrom sveta UCI z roku 2018 Henriquem Avancinim, kolumbijským Héctorom Páezom (majster sveta UCI 2019 a 2020) a Lukasom Baumom (GER). Boli to prední jazdci v 30-člennom balíku, ktorý zahŕňal aj Seewalda, Rabensteiner, Stošek, Juhoafričan Alan Hatherly a britskú nádej Cameron Mason.

Po dvoch hodinách skupina piatich  Baum, Hatherly, Lorenzo Samparisi, Mason a Avancini vyrovnala 20-sekundový rozdiel od skupiny ôsmich jazdcov vrátane Freya a Rabensteinera.

V Splite 3 sa Avancini a Baum osamostatnili na čele s 30-sekundovým náskokom pred Beckingom a Alexandrom Balmerom (SUI), pričom Rabensteiner a Stošek zaostávali zhruba o minútu za lídrom z Brazílie.

Nakoniec to bol 34-ročný Brazílčan Avancini, ktorý zdvihol päste na cieľovej páske v čase 4:14:42, a po piatich rokoch je opäť majstrom sveta v tejto disciplíne.

Druhý skončil Čech Stošek so statou 28 sekúnd a na tretie miesto klesol Baum, ktorý na víťaza strácal 1:34 min.

62-členné ženské pole vyrazilo s favoritkami vrátane majsterky sveta UCI z roku 2021 Mony Mitterwallnerovej, Lejly Njemčevićovej z Bosny a Hercegoviny (víťazka prvého tohtoročného Svetového pohára UCI), Stefanie Dohrn (GER) a Estelle Morel. (FRA), ako aj Katazina Sosna z Litvy.

Po hodine pretekov sa na čele usadila dvojica pretekárok Candice Lill z Juhoafrickej republiky (bronzová olympijská medailistka z olympijských hier 2022) a Mona Mitterwallner z Rakúska.

Po takmer 2 a pol hodinách jazdy sa k prednej dvojici pridalo trio Gorycka, Morath a Morel a vytvorili vedúcu päťčlennú skupinu s 90-sekundovým náskokom šesťčlennú skupinu.

Mone Mitterwallner sa podarilo vybudovať si zhruba 13-sekundový náskok pred Candice Lill, nasledovala Morath s mankom 1 minúty.

V konečnom účtovaní Mitterwallnerová, ktorá sa v roku 2023 umiestnila na stupňoch víťazov v XCO na svojom domácom kole Svetového pohára UCI v horských bicykloch a na Majstrovstvách Európy UEC, prekročila cieľ v čase 5:07:50.

Juhoafričanka v závere znížila náskok a získala striebro o 54 sekúnd. Bronz patril Morathovej, s takmer 10 minútovou stratou na Mitterwallner.

Aktuality

10:33 Držať tempo s Tadejom Pogačarom sa nevyplatí. Ben O’Connor to skúsil a doplatil na to veľkou stratou.

Ben O’Connor bol jediný, kto sa pokúsil udržať tempo s Tadejom Pogačarom po jeho útoku v závere 2. etapy Giro d’Italia. Už po 300 metroch však zaostal a nakoniec prišiel do cieľa s minútovou stratou.

10:08 Tadej Pogačar vyhral etapu na Gire bez cyklopočítača: Musíte len viac počúvať svoje telo.

25-ročný Slovinec dostal defekt a spadol v úvode rozhodujúceho stúpania. Napriek tomu dokázal zvíťaziť a oblečie sa do ružového dresu lídra Giro d’Italia.

09:25 Detaily 3. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Prvá rovinatá etapa má 165 km, prevýšenie len 831 m a očakávame dojazd v hromadnom šprinte. Najväčší favoriti sú Tim Merlier a Olav Kooij.

Včera 17:18 Tadej Pogačar suverénne vyhral druhú etapu Giro d’Italia aj napriek defektu a pádu pred rozhodujúcim stúpaním.

Na druhom mieste skončil Daniel Martinez a tretí finišoval Geraint Thomas. Pogačar sa po premiérovom víťazstve na Gire oblečie do ružového dresu.

Včera 14:10 Viktória Chladoňová skončila celkovo druhá po skvelých výkonoch na juniorskom etapáku vo Francúzsku.

Chladoňová vybojovala na pretekoch Tour du Gévaudan Occitanie femmes druhé miesto v prvej etape a v druhej etape skončila šiesta. Výborný výsledok dosiahla aj Sofia Ungerová, ktorá skončila celkovo siedma po siedmom a ôsmom mieste v etapách.

Zavrieť reklamu