Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Jazdec AG2R Citroën mal pozitívny test na tramadol, diskvalifikovali ho z Giro d’Italia

22-ročného Francúza Alexa Baudina vyradili z výsledkov Gira, ale zákaz činnosti nedostal.
Martin Sarvaš
Jazdec AG2R Citroën mal pozitívny test na tramadol, diskvalifikovali ho z Giro d’Italia

Foto: AG2R Citroën

Francúzsky pretekár Alex Baudin z tímu AG2R Citroën bol so spätnou platnosťou diskvalifikovaný z Giro d’Italia po tom, čo dve vzorky jeho krvi  odhalili prítomnosť zakázaného lieku proti bolesti tramadolu.

V dôsledku pozitívneho testu na tramadol boli jeho výsledky z talianskej Grand Tour, ktoré zahŕňali desiate miesto v 12. etape vyradené.

Keďže išlo o prvý priestupok 22-ročného mladíka a pozitívny test nepredstavuje porušenie antidopingových pravidiel, môže pokračovať v pretekaní.

Baudin strávil dva dni v úniku na tohtoročnom Gire, v 12. a 19. etape. Rok 2023 je jeho prvým rokom ako profesionál vo WorldTour s tímom AG2R. V sobotu na pretekoch Clásica San Sebastián obsadil 29. miesto.

„Analýzy dvoch vzoriek vysušenej krvi, ktoré poskytol jazdec 24. mája v 17. etape Giro d’Italia 2023, odhalili prítomnosť tramadolu a jeho dvoch hlavných metabolitov,“ uvádza UCI.

„V súlade s lekárskymi pravidlami UCI a po dôkladnom preskúmaní prípadu je jazdec diskvalifikovaný z Giro d’Italia 2023. Proti tomuto rozhodnutiu sa možno v priebehu nasledujúcich 10 dní odvolať na Športový arbitrážny súd (CAS).“

Tím AG2R Citroën incident odmietol komentovať.

Čo je to tramadol?

Ide o liek na predpis, ktorý je na trhu od 70. rokov 20. storočia, no rozšírené používanie sa začalo až od 90. rokov.

Tramadol je centrálne pôsobiace analgetikum, a teda liek proti bolesti, ktorý vykazuje účinky podobné opioidom. Avšak na rozdiel od tradičných opioidov ako je morfín alebo kodeín, tramadol nepochádza z prírodných zdrojov a tiež nie je chemicky príbuzný s opioidmi. Tramadol je syntetická chemikália.

Tramadol je účinný pri zvládaní slabej až strednej bolesti, no stále prichádza s nežiaducimi vedľajšími účinkami, ktoré zahŕňajú závraty a ospalosť, nevoľnosť a vo vyšších dávkach aj dýchacie problémy.

Porušenie zákazu užívania tramadolu je priestupkom podľa lekárskych pravidiel UCI a nepredstavuje porušenie antidopingových pravidiel. Preto Quintana nedostal zákaz činnosti a môže naďalej pretekať. Medzinárodná cyklistická federácia zakázala tramadol v roku 2019.

UCI už však roky lobuje u Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), aby zakázala tramadol, ale zatiaľ nebol zaradený na zoznam zakázaných látok.

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu