Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Peter Sagan o svojej budúcnosti: Chcem sa sústrediť na rodinu, seba a horskú cyklistiku

Trojnásobný majster sveta sa vyjadril, že ak sa mu bude na horskom bicykli dariť, bude pretekať dlhšie ako len budúci rok.
Martin Sarvaš
Peter Sagan o svojej budúcnosti: Chcem sa sústrediť na rodinu, seba a horskú cyklistiku

Peter Sagan so synom Marlonom na žilinských trailoch OKӨ Trails. Foto: instagram/@petosagan

Peter Sagan na začiatku roka oznámil oznámil, že rok 2023 bude jeho poslednou sezónou v profesionálnom WorldTour pelotóne a chystá sa ukončiť kariéru na cestnom bicykli.

Oznámil však aj svoje najbližšie ciele po ukončení kariéry – chce sa kvalifikovať na Olympijské hry v Paríži v roku 2024 na horskom bicykli.

Pred pár dňami ukončil Sagan v Paríži svoju poslednú účasť na Tour de France a najbližšie ho čakajú Majstrovstvá sveta v Glasgowe, kde bude pretekať nielen na cestnom, ale aj na horskom bicykli, aby získal body potrebné na kvalifikáciu na olympiádu.

Sagan o horskej cyklistike: Je tam ešte veľa otáznikov

V rozhovore pre CyclingWeekly sa Sagan vyjadril, že ak sa mu bude na horskom bicykli dariť, bude pretekať dlhšie ako len budúci rok.

„Tam, kde som začal, by som chcel aj skončiť,“ povedal Sagan, ktorý je juniorským majstrom sveta v horskej cyklistike z roku 2008 a na horskom bicykli vyrastal.

„Mám pred sebou ešte jeden rok horskej cyklistiky a stále neviem, či sa mi bude dariť, možno budem pokračovať v horskej cyklistike aj ďalej. Ak nie, po roku skončím. Je tam ešte veľa otáznikov,“ povedal Peter Sagan.

„Urobil som svoju prácu. Teraz sa chcem sústrediť na svoju rodinu, seba a tiež sa zabaviť na horskom bicykli,“ dodal.

„Už si nemám čo dokazovať“

„To, čo som urobil, som urobil a to je dobré. Je to tiež veľmi pekné obdobie môjho života – všetky veci, ktoré som dokázal v cestnej cyklistike. Ale každý raz musí skončiť,“ povedal Sagan

„Myslím, že sláva zostane; Už si nemám čo dokazovať.“

„Vždy som hovoril, že by som chcel ukončiť kariéru na horskom bicykli, pretože som na horskom bicykli začal. Na konci mojej kariéry ma to teší, pretože robím niečo, čo ma naozaj baví,“ povedal Sagan, keď oznamoval ukončenie kariéry na cestnom bicykli.

Chce tráviť čas so synom a žiť život nielen ako cyklista

„Je pre mňa dôležité tráviť čas so svojím synom Marlonom a vidieť život z rôznych uhlov, nielen ako cyklista. Nikdy nebolo mojím snom pretekať alebo byť profesionálnym jazdcom do 40 alebo 50 rokov.“

Sagan sa naposledy zúčastnil pretekov na horských bicykloch v disciplíne XCO na Olympijských hrách v Riu 2016, ale povedal, že jeho rozhodnutie pretekať v Paríži je predovšetkým o pôžitku.

„Nejde o medailu alebo niečo podobné. Ide skôr o to, čo chcem robiť. Už nie je tlak na to, či vyhrám alebo prehrám. Je to niečo, čo som vždy chcel, ukončiť kariéru na horskom bicykli a budúci rok je olympijský. Ale chcel som to urobiť pre seba a nie pre nikoho iného,“ dodal Peter Sagan.

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu