Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Kam na bike

V Bardejove nezaostávajú ani v sezóne 2023

Neodmysliteľným fotohitom centra Bardejova je na Radničnom námestí 190 cm vysoká socha kata, pod ktorého sekeru si návštevníci mesta radi dobrovoľne sami kladú hlavu na klát a takýmto úlovkom sa potom hrdia. No v Bardejove toho čaká na vás omnoho viac – a to aj keď prídete na biku.
Biker
V Bardejove nezaostávajú ani v sezóne 2023

Už návšteva samotného mesta Bardejov je dostatočným tipom na výlet. Spomínaná socha kata je umiestnená pred bardejovskými dominantami, goticko-renesančnou radnicou a Bazilikou Svätého Egídia.

Turistov teší aj prenosný nápis BARDEJOV, pri ktorom sa môžu fotografovať.

Medzi oceňované a navštevované klenotymesta patrí Židovské suburbium – Stará synagóga v Bardejove a vyhľadávané sú aj zachované bardejovské bašty.

Ulička Johna Lennona

Návštevníkov fascinuje aj najkratšia bardejovská ulica – Ulička Johna Lennona, ktorá je lákadlom pre turistov zo Slovenska aj zahraničia.

V uličke stojí rodinný dom, na ktorom sú inštalované trojrozmerné grafiky a kované diela s umeleckým nádychom.

V suteréne domu je galéria venovaná osobnosti Johna Lennona a skupine Beatles. Hneď vedľa domu nájdete parčík Johna Lennona s pamätnými kameňmi členov tejto anglickej skupiny.

Na dome sa okrem spomínaných plastík nachádzajú aj vykované notové zápisy dvoch piesní Beatles. Každý rok sa tam 8. decembra koná spomienkový koncert pri príležitosti tragickej smrti Johna Lennona.

V Bardejovských Kúpeľoch sa zastavíte a zrelaxujete

Ak si chce človek dať do poriadku zdravie, alebo len kvalitne stráviť voľný čas, sú dobrou voľbou unikátne a neopakovateľné Bardejovské Kúpele, ktoré majú najširšie indikačné zameranie zo všetkých slovenských kúpeľov.

Liečia sa tu onkologické choroby, chorobyobehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, choroby pohybového ústrojenstva, ženské ochorenia a nervové ochorenia.

Tieto kúpele patria k najobľúbenejším a najstarším na Slovensku. Hostia majú na výber z dvoch wellness komplexov. Väčší Wellness Spa, ktorý zahŕňa aj bazénový a saunový svet, je v hoteli Ozón a menší (bez plaveckého bazénu) nájdete v kongresovom hoteli Alexander.

Najnavštevovanejšia atrakcia vkúpeľoch je Skanzen – Múzeum ľudovej architektúry.

Krásne výhľady na kraj pod Duklou

Vyhliadková veža vo Svidníku poskytuje z výšky takmer 13 metrov pohľad na panorámu mesta od Pamätníka sovietskej armády až po lesný komplex Osy.

Ak máte chuť, môžete si tam užiť čaro nocľahu na prvom poschodí veže v útulni s panoramatickým oknom. K vyhliadkovej veži sa dá dostať niekoľkými trasami s rôznou náročnosťou, rodiny s deťmi a seniori ocenia možnosť ľahkého prístupu.

Najrýchlejšie je to priamo po pôvodnom svidníckom vleku, teraz už nefunkčnom, táto trasa je však náročnejšia. Pri ďalšej, dlhšej trase je potrebné v polovici vleku odbočiť po zelenej značke cez tzv. Prielazok s trvaním asi 30 až 40 minút.

Spolu s Klubom slovenských turistov Beskydy bola táto trasa vyznačená ako trasa miestneho významu.

Severovýchod Slovenska je rajom cykloturistov

Severovýchod Slovenska je častým cieľom cykloturistov, ktorí nájdu v Bardejove a v okolí rôzne trasy spájajúce viacero stredísk.

Sieť navzájom prepojených piatich liečivých singletrackov –Rodinný, Napoleon,Čerešenka,Herkules a Kráľovský – a dve nadväzujúce cyklotrasy(Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch) poskytujú dostatok možností na športové vyžitie.

V rekreačnej zóne Bardejova na Toplianskej ulici je skejtpark plynulo prepojený s pumptrackom.

Športovisko láka svojou vybavenosťou nielen miestnych. Je to ďalšia exteriérová atrakcia, ktorá môže prilákať návštevníkov zo širšieho regiónu a podporiť cestovný ruch v okrese Bardejov a regióne Šariš, a to vo všetkých vekových kategóriách.

Náučný chodník Čierna Mláka

Lesnícky náučný chodník Čierna mláka sa nachádza v lesoparku Bardejovských Kúpeľov v lokalite nad jazierkom.

Celková dĺžka chodníka, na ktorom je 18 tematických zastávok, je 4,46km. Je prístupný zadarmo, celoročný a samoobslužný.

Vstup na chodník tvorí drevená vstupná brána s informačnou mapou, ktorá o ňom poskytuje základné informácie. Z rozhľadne, ktorá je súčasťou chodníka, je nádherný výhľad na Zborovský hrad a jeho okolie.

Okrem toho sú tam aj kamenná terasovitá vyhliadka na hlavný hrebeň Čergovského pohoria, kaplnka svätého Huberta či príšera vystupujúca z vôd jazierka pri Zimnej studni. Nájdete tam aj lavičky na oddych, studničky a zrubové ohnisko.

 

 

 

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu