Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Skvelý súboj Pogačara s Vingegaardom využil Carlos Rodriguez na výhru 14. etapy Tour de France

22-ročný Rodriguez sa stal najmladším španielskym víťazom etapy na Tour de France. Tadej Pogačar prišiel do cieľa spolu s Jonasom Vingegaardom, ktorý navýšil svoje vedenie v celkovej klasifikácii o jednu sekundu pred Slovincom.
Martin Sarvaš
Skvelý súboj Pogačara s Vingegaardom využil Carlos Rodriguez na výhru 14. etapy Tour de France

14. etapa Tour de France 2023

 

  • Annemasse → Morzine les Portes du Soleil
  • Profil: horská
  • Dĺžka: 151,8 km
  • Prevýšenie: 4281 m
  • Priemerná rýchlosť (víťaznej skupiny) :38,1 km/h
  • Víťaz: Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers)

Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers) sa stal v 14. etape Tour 2023 vo veku 22 rokov stal vôbec najmladším španielskym víťazom etapy na Tour de France.

Rodriguez využil v závere náročnej horskej etapy súboje medzi Jonasom Vingegaardom a Tadejom Pogačarom, aby ich dobehol a ušiel im v zjazde po stúpanní Col de Joux-Plane.

Vďaka výhre etapy a náskoku v cieli sa posunul Rodriguez na tretie miesto v celkovom hodnotení so stratou 4:43 min na vedúceho Vingegaarda, ktorý svoje vedenie pred Pogačarom zvýšil o jednu sekundu na 10 sekúnd.

„Je to neuveriteľné. Nemám slov. Byť tu bol sen a vyhrať v najlepších pretekoch na svete je neuveriteľné. Je to niečo, čo som vždy chcel dosiahnuť a teraz mám to víťazstvo, takže som veľmi šťastný. Som veľmi vďačný tímu za to, že mi veril,“povedal Rodríguez po etape.

„Sústredil som sa na to, aby som čo najlepšie stúpal, išiel som vlastným rytmom. Začali sa na seba pozerať [Vingegaard a Pogačar] a ja som si myslel, že pôjdem naplno až do cieľa. Viem dobre zjazdovať, tak som to chcel využiť. Riskoval som bez toho, aby som chcel ísť na absolútny limit, pretože som nechcel spadnúť. V niekoľkých zákrutách som bol blízko, ale z tohto víťazstva som veľmi šťastný.“

„Cieľom dnešného dňa bolo získať trochu času a splnili sme to. Musím byť šťastný a užiť si toto víťazstvo,“ dodal Rodriguez.

Priebeh etapy

Úvod etapy poznačil prvý veľký hromadný pád na Tour de France 2023 a po 6,5 km bol preteky prerušené na pol hodiny.

Pri páde sa zranilo viacero pretekárov a z Tour predčasne odstúpili Louis Meintjes (Intermarché-Circus-Wanty) a Antonio Pedrero (Movistar).

Etapu reštartovali, no ešte predtým, ako sa na čele vytvoril úniku, nepríjemne spadli v zjazde z Col de Saxel Romain Bardet (DSM-Firmenich) a James Shaw (EF Education-EasyPost) a tiež z Tour odstúpili.

Vo vedení sa nakoniec sformoval 20-člennný únik, ktorý sa však neustále trhal na menšie skupiny a pelotón na čele s jazdcami Jumbo-Visma udržiaval vysoké tempo, takže únik mal len malý náskok.

Pozrite si tiež

Keď do cieľa zostávalo 30 km, vpredu sa spojilo 16 jazdcov: Wout van Aert, Sepp Kuss, Wilco Kelderman, Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Felix Grossschartner, Rafal Majka, Adam Yates, Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), Jai Hindley (Bora -Hansgrohe), Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), David Gaudu (Groupama-FDJ), Simon Yates, Chris Harper (Jayco-AlUla), Guillaume Martin (Cofidis) a Felix Gall (Ag2r-Citröen).

Tím Jumbo-Visma viedol v stúpaní až na Col de Joux-Plane a skupina a čele sa postupne zmešovala. 5 km pred vrcholom Hindley nedokázal udržať tempo, ktoré udával na čele Sepp Kuss pred A. Yatesom, Pogačarom, Vingegaard a Rodriguezom.

3,7 km pred vrcholom stúpania zaútočil Pogačar a na chvíľu si vytvoril 4-sekundový náskok, ale Vingegaard ho pred vrcholom dobehol a dokonca ho na vrchárskej prémii prešprintoval, vďaka čomu získal 8-sekundový bonus a dostal sa do vedenia vrchárskej súťaže.

Pol kilometra pred vrcholom Col de Joux-Plane skúsil Pogačar ešte raz zaútočiť, aby sa zbavil Vingegaarda, ale mal pred sebou dve motorky, ktoré ho pribrzdili a znemožnili mu vytvoriť si náskok.

Rodriguez a Yates dobehli v zjazde Pogačara s Vingegaardom a Rodriguez zaútočil 8 km pred cieľom a zostal osamote na čele až do konca. Do cieľa prišiel s 5-sekundovým náskokom pred druhým Pogačarom a tretím Vingegaardom.

</p> <h3>Záverečný kilometer 14. etapy Tour de France 2023</h3> <p>

</p> <h3>Výsledky 14. etapy Tour de France 2023</h3> <p>

Aktuality

Včera 18:17 Peter Sagan sa tesne vyhol hrozivému pádu v šprinte úvodnej etapy Okolo Maďarska.

Sagan dostal v záverečných kilometroch defekt, kvôli ktorému stratil dobrú pozíciu na čele pelotónu a nakoniec skončil na 23. mieste. Skvelý výkon v úniku predviedol český jazdec slovenského tímu Pierre Baguette Cycling Martin Voltr, ktorý dostal ocenenie pre najbojovnejšieho jazdca a vďaka bonusom z prémií je druhý v celkovej klasifikácii.

Včera 17:56 Únik „ukradol“ šprintérom piatu etapu na Giro d’Italia. Benjamin Thomas získal prvé víťazstvo pre Cofidis v roku 2024.

Na druhom mieste skončil Michael Valgren a tretí finišoval Andrea Pietrobon. Celkovú klasifikáciu vedie aj naďalej Tadej Pogačar.

Včera 15:26 Video: Peter Sagan spadol v úvode prvej etapy Okolo Maďarska, v pretekoch pokračuje.

Len 35 km po štarte došlo k pádu piatich jazdcov, pri ktorom skončil na zemi Peter Sagan a aj ďalší jazdec tímu Pierre Baguette Daniel Vysočan. Zo záznamu pádu to vyzerá, že neutrpeli vážnejšie zranenia v pretekoch pokračujú.

Včera 12:48 Video: Najlepšie momenty zo svetového pohára v zjazde vo Fort William zachytené v Sleeper Shreedit.

Už tradične najlepšie zostrihy z pretekov svetového pohára prináša Sleeper, ktorý nevynechal ani prvé kolo zjazdu vo Fort Williame. Toto video baví a je prešpikované skvelými momentmi.

Včera 12:03 Detaily 5. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

V poradí tretia etapa, v ktorej sa očakáva dojazd v hromadnom šprinte, má dĺžku 176 km a prevýšenie 2180 m.

Zavrieť reklamu